Proč jsou dnes akcie Mastercard (MA) v centru pozornosti?

Platební gigant Mastercard (NYSE:MA) právě oznámil výsledky za druhé čtvrtletí roku 2022. Důsledky by však mohly přesáhnout rámec financí společnosti. Zatímco akcionáři jsou nepochybně rádi, že se akcie MA dnes ráno posunuly do zelených čísel, údaje Mastercard by ve skutečnosti mohly naznačovat, že americká ekonomika stojí na pevných základech.

Stačí říci, že Mastercard bude v roce 2022 čelit mnoha výzvám. Problémem je samozřejmě vysoká inflace, která omezuje výdajovou aktivitu. Navíc někteří američtí senátoři připravují návrh zákona zaměřený na některé poplatky za kreditní karty. Pokud se návrh zákona stane zákonem, mohlo by to mít negativní dopad na hospodářské výsledky společnosti Mastercard.

Prozatím se však zdá, že zisk společnosti Mastercard zůstává nedotčen. Za druhé čtvrtletí roku 2022 vykázala zředěný zisk na akcii ve výši 2,34 USD. To představuje zlepšení oproti předchozímu čtvrtletí, kdy zisk na akcii činil 2,08 USD.

Kromě toho společnost Mastercard vykázala ve druhém čtvrtletí roku 2022 tržby ve výši 5,5 miliardy dolarů, čímž prokázala pokrok oproti 4,5 miliardy dolarů v předchozím čtvrtletí. Tento výsledek rovněž překonal prognózu Wall Street ve výši 5,3 miliardy USD.

Zdroj: Pixabay

Co to znamená pro akcie MA a ekonomiku

Skutečným vrcholem výsledkové zprávy byl však 58% nárůst objemu přeshraničních transakcí společnosti Mastercard. Generální ředitel Mastercard Michael Miebach tuto statistiku zdůraznil, a kdo by mu to mohl mít za zlé? Naznačuje, že lidé cestují a utrácejí a že navzdory vysoké inflaci je ekonomika možná silnější, než se zdá.

Nedělejme však ukvapené závěry. Působivé výsledky společnosti Mastercard nemusí nutně znamenat, že USA nejsou v recesi. Přinejmenším však svědčí o odolnosti společnosti Mastercard navzdory náročným podmínkám na trhu.

Proto by nemělo být příliš překvapivé, že akcie MA dnes na začátku obchodování vytáhly vzhůru. Vzrostly o 1 % nebo méně, ale jakýkoli zisk je dnes mezi investory společnosti Mastercard nepochybně vítaný.

Koneckonců akcie od začátku roku stále klesají. Mastercard se navíc možná bude muset vypořádat s výše zmíněným návrhem zákona v Kongresu. Opravdu je příliš brzy na to, abychom věděli, jak se bude společnosti Mastercard a ekonomice obecně dařit ve druhé polovině roku 2022. Alespoň dnes však investoři vidí některé pozitivní signály.