Bitcoin dosáhl 6týdenního maxima 24 000 dolarů v rámci rallye po Fedu

Bitcoin se v pátek pohyboval kolem 24 000 dolarů a dosáhl tak 6týdenního maxima, protože nadále následuje akciové trhy směrem vzhůru.

Největší digitální měna na světě dosáhla v pátek ve 2:30 SEČ podle údajů CoinDesk hodnoty 24 412 dolarů, což je nejvyšší hodnota za posledních více než šest týdnů. Od té doby Bitcoin část těchto zisků snížil a v 6:32 SEČ se nacházel těsně nad 24 000 USD.

Rally bitcoinu začala poté, co Federální rezervní systém ve středu zvýšil úrokové sazby, ale naznačil, že tempo tohoto zvyšování by se mohlo zpomalit. To vyvolalo rally na amerických akciích.

Pohyby kryptoměn se v poslední době obchodují v podstatě v souladu s americkými akciemi, zejména sledují technologický Nasdaq, který v posledních dvou dnech prudce vyskočil.

Zdroj: Getty Images

Ostatní kryptoměny včetně etheru byly v pátek prudce výše.

„Celkově si myslím, že trhy reagovaly na komentáře Fedu pozitivně a pravděpodobně si většinu zvýšení sazeb započítaly,“ řekl CNBC prostřednictvím textové zprávy Vijay Ayyar, viceprezident pro firemní rozvoj a mezinárodní aktivity na kryptoměny burze Luno.

„Zdá se, že na vedlejší koleji sedí spousta likvidity, která nyní přichází na základě několika posledních měsíců konsolidace/tlaku směrem dolů, který nyní polevuje,“ dodal.

Přesto se bitcoin letos propadl o zhruba 48 % a zůstává více než 60 % pod historicky nejvyšší cenou 68 990,90 USD, které dosáhl v listopadu.

Kryptotrh trápí řada problémů, včetně pádu algoritmického stablecoinu terraUSD, který vyvolal řetězec událostí, jež vedly k bankrotu úvěrové platformy Celsius a hedgeového fondu Three Arrows Capital.

Zdroj: Unsplash

Účastníci trhu se snaží zjistit, kde je pro bitcoin dno a zda je snižování zadluženosti a otřesy v odvětví u konce. Hráči na trhu pro CNBC uvedli, že před nalezením dna pro bitcoin chtějí vidět zlepšující se makroekonomický obraz a dokončení snižování zadluženosti.

Bitcoin se od poloviny června obchoduje v rozmezí zhruba 18 000 až něco málo přes 24 000 dolarů a Ayyar ze společnosti Luno uvedl, že investoři při těchto cenách bitcoin hromadili.