Cena bitcoinu by se mohla v příštích měsících vrátit nad 30.000 dolarů

Cena kryptoměny bitcoin by se v nejbližších měsících mohla vrátit nad 30.000 amerických dolarů (asi 726.000 Kč) ze současných zhruba 24.000 dolarů (580.000 Kč). Bude ale záležet na vývoji akciového trhu, na který je v poslední době výrazně výrazně navázaná. Vyplývá to z vyjádření odborníků na kryptoměny pro ČTK.

Bitcoin zaznamenal své dosavadní cenové maximum loni v listopadu, kdy jeho cena dosáhla téměř 69.000 dolarů. Od té doby ztratil téměř dvě třetiny své hodnoty.

V červenci se bitcoin podle nezávislého experta Igora Pauera obchodoval v poměrně úzkém rozpětí 18.000 až 23.000 dolarů. „Zobchodované objemy v rámci burz jsou spíše podprůměrné, volatilita je také nižší,“ uvedl. Podle něj do konce roku nelze vyloučit ani scénář poklesu ceny až na 8000 až 10.000 dolarů, pokud by došlo k propadu trhu klasických aktiv.

Zdroj: Getty Images

Zásadní roli v dalším cenovém vývoji bitcoinu hraje podle Rostislava Plachého z firmy Golden Gate politika americké centrální banky (Fed). Ta sice nedávno zvýšila úrokové sazby o dalších 75 bazických bodů, ale zároveň se rozhodla, že je dále navyšovat nebude. „Trhy toto oznámení vnímají pozitivně a předvídají, že akcie půjdou nahoru, s nimiž se sveze i bitcoin,“ řekl Plachý.

Podle ředitele největšího tuzemského obchodníka Bit.plus Martina Stránského bude vedle chování Fedu záležet i na reakci trhů na vývoj americké ekonomiky, postupu snah o regulaci krypto trhu, případně omezování těžby bitcoinů kvůli zdražování elektřiny.