Kevin O’Leary si myslí, že na kryptotrhu nastane „totální panika“. Tady je důvod

Trh s kryptoměnami ztratil od roku 2021, kdy dosáhl svého vrcholu, hodnotu přes 2 biliony dolarů. Investor ze Shark Tanku Kevin O’Leary, známý jako pan Báječný, se domnívá, že to nejhorší teprve přijde. Ve svém nedávném tweetu uvádí: „Kryptotrhy čeká totální panika a obrovská volatilita, než se odvětví přehoupne zpět k silnějším firmám a jasnějším regulacím.“ Zde je uvedeno, co tím myslí.

Kryptobankroty a tisíce propuštěných

V listopadu 2021 dosáhl trh s kryptoměnami hodnoty 3 bilionů dolarů. Od té doby se trh propadl o více než 60 % na přibližně 920 miliard dolarů, což je jeho nejhorší první pololetí v historii. Kolaps kryptografického trhu měl za následek krach řady kryptofondů a platforem. Tisíce lidí byly propuštěny. Coinbase minulý měsíc propustila téměř pětinu své pracovní síly, 1 180 zaměstnanců. Společnosti Gemini, Crypto.com, BlockFi, Bitpanda a OpenSea propustily 5-20 % svých zaměstnanců a očekává se, že další budou následovat.

Zdroj: Getty Images

Tento měsíc vyhlásily bankrot kryptofirmy Celsius Network, Voyager Digital a kryptografický fond Three Arrows Capital. Odborníci dokonce označují krach krypto-půjčkové platformy Celsius za „Lehman Brothers moment“ pro kryptografický průmysl. Naráží tím na bankrot investiční banky Lehman Brothers, který je považován za vrchol finanční krize z roku 2008.

Dno bude poznamenáno totální panikou

O’Leary tvrdí, že navzdory obrovským ztrátám to nejhorší teprve přijde. Podle něj bude i nadále existovat obrovský prodejní tlak. To vyvolá mezi investory „totální paniku“ a další slabé krypto společnosti vedené „idiotskými manažery“ budou vyřazeny. O’Leary se domnívá, že teprve po „skutečně velké události“ dosáhne trh s kryptoměnami svého dna a odvětví se začne vracet „zpět k silnějším firmám a jasnějším regulacím“.

O’Leary uvádí, že touto velkou událostí by mohl být úpadek jednoho z velkých hráčů na kryptoměnách. Podle něj to teprve přijde, a i když neví, kdo by to mohl být, „bude to kvůli pákovému efektu, nějakému vztahu v držení protistrany, který nezveřejnili…“.

Vychází přitom z historie jiných tříd investičních aktiv. „Znovu se vracím k jiným třídám aktiv, do kterých investuji již desítky let. Ve všech případech – tradiční dluhopisy, tradiční akcie, nemovitosti, alternativní třídy aktiv – je dna dosaženo událostí, panickou událostí, jak tomu říkám, a najdete ji v každé třídě aktiv.“

Zdroj: AF Photo

Zatímco v krátkodobém horizontu bude trh s kryptoměnami extrémně volatilní, z dlouhodobého hlediska by to „bylo pro trh velmi zdravé“. „Totální panika v ulicích“ je „vždy skvělou příležitostí k nákupu“ a odvětví se díky tomu také výrazně posílí.