Cryptoverse: Bitcoin překonává horko v červencovém skoku

Pro bitcoin to byl dobrý měsíc – a to už jsme dlouho neřekli.

Po měsících volného pádu vyskočil v červenci o více než 17 %, což je jeho nejlepší výkon od října. Ether vzrostl o 57 %, což je jeho nejsilnější měsíční zisk od ledna 2021.

Rally byla v souladu se zisky rizikovějších aktiv, jako jsou akcie, protože investoři vsadili na to, že ekonomická slabost by mohla odradit Fed od agresivního zpřísňování měnové politiky.

Čtyřicetidenní korelace bitcoinu s technologicky zaměřeným Nasdaqem nyní činí 0,90 – oproti 0,41 v lednu – přičemž 1 znamená, že se jejich ceny pohybují v dokonalém vzájemném souladu.

Přední kryptoměna je od konce listopadu trvale pozitivně korelována s Nasdaqem, na rozdíl od předchozích let, kdy se běžně dostávala do záporných hodnot, což znamená, že se pohybovaly opačným směrem.

Itai Avneri, zástupce generálního ředitele platformy pro obchodování s kryptoměnami INX, označil červencovou shodu za „dobrou zprávu“.

Zdroj: Unsplash

„Znamená to, že institucionální investoři se na bitcoin dívají jako na jakékoli jiné aktivum,“ řekl. „Až se trh obrátí – a on se obrátí – tyto instituce se vrátí a budou investovat do kryptoměn.“

Zisky se neomezovaly pouze na bitcoin, protože hodnota globálního trhu s kryptoměnami se minulý měsíc vyhoupla zpět nad 1,15 bilionu dolarů a od konce června přidala více než 255 miliard dolarů, jak ukázaly údaje společnosti CoinGecko.

Podle výzkumné společnosti CryptoCompare se aktiva spravovaná v investičních produktech digitálních aktiv v červenci zvýšila o 16,9 % na 25,9 miliardy dolarů, čímž se zvrátil červnový pokles o 36,8 %.

Obchodování však bylo řídké – což naznačuje, že spousta investorů soudí, že je příliš brzy na to, aby se v hluboce nejistém makroprostředí s bující inflací a Amerikou a Evropou, které se dívají do hlavně recese, nemluvě o implozi některých velkých „kryptohráčů“, změnilo na býčí.

Průměrné denní objemy napříč všemi investičními produkty digitálních aktiv klesly o 44,6 % na 122 milionů dolarů, což je nejméně od září 2020, zjistila společnost CryptoCompare.

„Ve střednědobém horizontu jsme (na kryptoměnách) i přes současný odraz medvědí, to se shoduje s naším postojem k akciím,“ napsali v pátek výzkumníci společnosti MacroHive s odkazem na inflaci, rizika recese a zvyšování sazeb.

DALEKO OD 60 000 DOLARŮ

Bitcoin se v současné době obchoduje za 23 336 USD a konsoliduje kolem hranice 24 000 USD poté, co se minulý týden této úrovně dotkl.

Zdroj: Getty Images

Podle Chrise Terryho, viceprezidenta úvěrové platformy SmartFi, se bude pravděpodobně i nadále obchodovat v úzkém pásmu kolem 20 000 dolarů, plus minus 10 až 15 %, dokud nebude jasnější trajektorie ekonomiky.

„Na tomto zablokovaném trhu bychom mohli být týdny a týdny.“

Na druhé straně, pokud Spojené státy vstoupí do delšího období recese a Fed bude nucen snížit úrokové sazby, mohl by z toho bitcoin těžit, řekl Russell Starr, generální ředitel společnosti Valour, která vytváří burzovně obchodované produkty pro digitální aktiva.

„Budete muset být svědky dalšího čtvrtletí recese, než uvidíte obnovení růstu zpět na vysoké úrovně 60 000 dolarů,“ řekl.

Pro investory, kteří se vrhli do kryptoměn během jejich prudkého růstu na vrcholu pandemie uvolněné měnové politiky, by podle Adriana Kennyho, senior obchodníka ve společnosti GlobalBlock, mohlo být příštích několik měsíců docela hrbolatých.

„Z hlediska ‚normálnosti‘ nebo naděje na brzký návrat k maximům z roku 2021 je před námi ještě nepochybně značný kopec.“