Dolar klesl na šestitýdenní minimum vůči jenu. Euro bez změn

Dolar se v pondělí propadl na nové šestitýdenní minimum vůči jenu, přičemž trhy pokračovaly v sázkách na to, že Federální rezervní systém bude muset méně zpřísňovat, protože americké ekonomice hrozí recese. Poprvé od 16. června dolar klesl až na 132,07 jenu a naposledy se nacházel o 0,45 % níže na 132,605 jenu.

Měnový pár je mimořádně citlivý na změny výnosů amerických dlouhodobých státních dluhopisů, přičemž referenční desetiletý výnos se pohybuje kolem 2,67 % poté, co koncem minulého týdne sklouzl na nejnižší hodnotu od začátku dubna na 2,618 %.

Dolarový index – který měří měnu vůči šesti protějškům včetně jenu – se snížil o 0,18 % na 105,80 a sklouzl zpět k pátečnímu minimu 105,53, což je úroveň, která nebyla zaznamenána od 5. července.

„Zdá se, že očekávání ohledně úrokových sazeb v USA dosáhla (prozatím) v červnu svého vrcholu,“ napsali stratégové Jefferies ve své výzkumné zprávě.

„Podle všech našich měřítek se dolar jeví jako nadhodnocený.“

Zdroj: Unsplash

Údaje z konce minulého týdne zmítaly zelenou bankovkou oběma směry, přičemž zpočátku rostla poté, co index cen výdajů na osobní spotřebu (PCE) vykázal nejrychlejší inflaci od roku 2005, aby následně klesla poté, co závěrečná zpráva Michiganské univerzity – bedlivě sledovaná tvůrci politiky Fedu – ukázala klesající inflační očekávání spotřebitelů.

Hlavní ekonomickou událostí tohoto týdne bude páteční měsíční zpráva o zaměstnanosti v USA.

Obchodníci v současné době oceňují zhruba 31% pravděpodobnost, že Fed na svém příštím zasedání 21. září zachová současné tempo zvyšování sazeb o 75 bazických bodů, přičemž 69% šance je na menší zvýšení o půl bodu.

„Zdá se, že trhy sázejí na to, že Fed splnil lví podíl svého úkolu v oblasti inflace a bude vnímavý k údajům o zpomalující se aktivitě,“ napsal v klientské poznámce Taylor Nugent, ekonom pro trhy ve společnosti NAB v Sydney.

Euro se pohybovalo bez větších změn na úrovni 1,02235 USD a pokračovalo tak v konsolidaci poblíž středu svého rozpětí za poslední týden a půl.

Zdroj: Unsplash

Sterling se pohyboval beze změny na úrovni 1,2183 USD poté, co v pátek dosáhl nejvyšší hodnoty od 28. června na 1,2245 USD. Trhy tipují 67% pravděpodobnost čtvrtečního zvýšení sazeb Bank of England o půl bodu oproti 33% pravděpodobnosti zvýšení o čtvrt bodu.

Australská centrální banka (Reserve Bank of Australia) stanoví svou politiku v úterý a očekává se, že přinese další zvýšení o půl bodu, přičemž obchodníci vidí pouze 16% šanci na menší zpřísnění o čtvrt bodu. Australský dolar v pondělí klesl o 0,1 % na 0,6984 USD a ustoupil tak poté, co se v předchozí seanci dotkl šestitýdenního maxima 0,7032 USD.

Údaje z Číny, která je hlavním obchodním partnerem, ukázaly, že aktivita továren v červenci rostla pomalejším tempem.

„Pokud bude trh i nadále slyšet od Fedu to, co chce, může australská měna snadno strávit více času nad úrovní 0,70 USD,“ uvedl Nugent z NAB.

„Stále však vidíme, že 0,65-0,70 USD bude obsahovat většinu cenové akce v nadcházejících měsících.“