Tyto akcie jsou připraveny na návrat, pokud inflace dosáhne vrcholu

Na obzoru by mohlo být zpomalení a analytici předpovídají další snižování zisků. Když k tomu připočteme možný vrchol inflace, mohla by tato kombinace faktorů zvýhodnit určitou kategorii akcií.

Prudce rostoucí inflace podpořila jestřábí příklon amerického Federálního rezervního systému, uvedla společnost Jefferies ve své výzkumné zprávě. Nedávný pokles cen komodit však přináší na trh úlevu v očekávání vrcholu spotřebitelských cen v USA, uvedla banka.

Podle Jefferies bude vrchol inflace zvýhodňovat jednu třídu akcií: kvalitní akcie. Kvalitní společnosti jsou ty, které mají stabilní výkonnost – silné rozvahy, mírné zadlužení a odolnou ziskovost.

„Naše studie minulých období klesajících inflačních očekávání v USA naznačuje, že je čas zaměřit se na kvalitní akcie, které se na relativní bázi [cena k zisku] snížily,“ napsali analytici Jefferies.

Zdroj: Getty Images

Podle Jefferies navíc po více než 18 měsících cyklu, který upřednostňoval hodnotové akcie, dochází ke „změně stylu“. Hodnotové akcie byly významným příjemcem rostoucí inflace a je čas se od nich odklonit, dodala. Takové akcie se prý obchodují na diskontních úrovních vzhledem k jejich základním ukazatelům, jako jsou například zisky.

„Vzhledem k tomu, že zvyšování sazeb bude stále zpomalovat hospodářský růst, a ke zmenšujícímu se rozptylu PE se kvalitní akcie vrátí do přízně,“ dodala Jefferies.

V červenci se na trzích objevilo první kolo snižování zisků, kterému vévodily Spojené státy a Asie. Většina hlavních sektorů se nyní potýká se snižováním zisků v oblasti spotřebitelských služeb, veřejných služeb a technologického hardwaru, uvedla Jefferies.

„Po více než 18 měsících silné výkonnosti se domníváme, že hodnota bude v prostředí zpomalujících se zisků a náročného makroprostředí ustupovat do pozadí. V celosvětovém měřítku nyní preferujeme kvalitní akcie, protože se projevují rizika recese,“ uvedla banka.

Zdroj: Getty Images

Zvýšila doporučení pro sektory zdravotní péče a spotřebního zboží na „overweight“.

Akciové tituly
Jefferies vytvořila souhrn kvalitních akcií, které mohou investoři nakupovat, na základě seznamu ukazatelů, které zahrnují:

Vysoká ziskovost – příští dva roky návratnost vlastního kapitálu a návratnost investovaného kapitálu vyšší než 10 %.
Přiměřené ocenění – 12měsíční forwardový poměr ceny k zisku nižší než 25násobek
Dobré peněžní toky – společnosti s pozitivní konverzí volného peněžního toku
Růst a revize – „relativně lepší“ CAGR (složená roční míra růstu zisku na akcii) pro roky 2022-2023 a revize zisku za poslední tři měsíce.

Na obrazovce se objevily společnosti Apple, Visa, výrobce čipů Broadcom a maloobchodní prodejci Home Depot a Dollar General.

Z globálních akcií to byla farmaceutická společnost Roche, automobilka Volvo, IT firma Fujitsu a výrobce čipů TSMC.