Akcie společnosti Nvidia mohou prosperovat navzdory tlaku zákona o čipech

Přestože se akcie společnosti Nvidia (NASDAQ:NVDA) v uplynulém měsíci posunuly výše, inflace, vyšší úrokové sazby a obavy z recese na ně jistě nadále vyvíjejí tlak.

To však není vše. Její krátkodobou výkonnost poškozuje také vývoj specifický pro dané odvětví. Jmenovitě zákon CHIPS, který nedávno prošel Kongresem.

Tento zákon, který bude poskytovat dotace americkému průmyslu výroby polovodičů, je považován za dobrou zprávu pro výrobce čipů, kteří vyrábějí vlastní čipy, ale za špatnou zprávu pro společnosti vyrábějící čipy „bez továrny“, jako je Nvidia, které výrobu zadávají externím dodavatelům.

Nicméně i když konkurenti budou mít prospěch z miliardové vládní štědrosti, neznamená to, že tento dodavatel grafických procesorů a procesorů bude mít nulový prospěch. Pojďme se do toho ponořit a podívejme se, proč zákon CHIPS nemění můj názor na dlouhodobé vyhlídky společnosti Nvidia.

Zdroj: Getty Images

Akcie NVDA a zákon CHIPS

Než začneme zkoumat možný dopad zákona CHIPS na společnost Nvidia, podíváme se nejprve na tento právní předpis samotný. Američtí politici (demokraté i republikáni) se snaží vrátit více výroby čipů zpět do Spojených států.

Z velké části je to způsobeno obavami o národní bezpečnost. Vzhledem k tomu, že USA jsou závislé na čipech vyráběných v Asii, panují obavy, že se tím Amerika dostává do zranitelného postavení. Na podporu přesunu výroby čipů poskytuje zákon CHIPS dotace ve výši 52,7 miliardy dolarů pro nová americká zařízení na výrobu čipů. USD v podobě souvisejících daňových pobídek.

Dne 27. července Senát USA schválil návrh zákona, který je oficiálně znám jako CHIPS and Science Act of 2022. Poté jej schválila Sněmovna reprezentantů a prezident Joe Biden je připraven jej podepsat. Tento návrh zákona je opět považován za špatnou zprávu pro akcie společnosti NVDA, protože z něj neúměrně těží její konkurenti, jako je Intel (NASDAQ:INTC).

Přesto bližší pohled naznačuje, že opak může být naopak pravdou. To znamená, že namísto toho, aby tato legislativa představovala zásadní negativum, je nakonec pro společnost mírným pozitivem.

Zdroj: Nvidia

Proč tento návrh zákona nemění situaci společnosti Nvidia?

Někomu může zákon CHIPS připadat jako případ, kdy si americká vláda vybírá vítěze a poražené. Přestože Nvidia na tomto návrhu zákona přímo „nevyhrává“, ani „neprohrává“. Proč? Ze dvou důvodů.

Za prvé, federální podpora amerického průmyslu výroby čipů by mohla být pro společnost malým pozitivem. Může snížit její závislost na asijských výrobních závodech. To by mohlo omezit budoucí přerušení dodávek.

Za druhé, ačkoli zákon CHIPS Act poskytuje společnosti Intel výhodu ve výrobě, jen málo jí pomáhá v oblasti návrhu čipů a inovací. To je i nadále jednou z klíčových silných stránek společnosti Nvidia. To je důvod, proč i nadále dominuje trhu s diskrétními grafickými procesory se 78% podílem na trhu.

To je také důvod, proč se stále těší velké poptávce po svých GPU mezi koncovými uživateli, jako jsou cloud computing a hry. Nemluvě o tom, že je to důvod, proč má společnost dobrou pozici pro dominanci v nově vznikajících oblastech, jako jsou samořídící vozidla a metaverse. Tím, že tento návrh zákona příliš neovlivní její hlavní silnou stránku, se příběh akcií NVDA nezmění.