Dolar vrátil část zisků, libra se před zasedáním BOE posunula výše

Americký dolar ve čtvrtek v evropském obchodování odevzdal část svých dřívějších zisků, zatímco libra se před posledním rozhodnutím Bank of England o úrokových sazbách pohybovala na stejné úrovni.

Dolarový index, který sleduje zelenou bankovku vůči koši šesti dalších měn, se obchodoval o 0,1 % níže na úrovni 106,267, ale stále je tento týden přibližně o 0,5 % výše, čímž se obrátil trend z předchozích dvou týdnů.

Dolaru v tomto týdnu pomohlo přehodnocení pravděpodobnosti, že Federální rezervní systém bude pokračovat v agresivním zpřísňování měnové politiky v návaznosti na rozumné ekonomické údaje a jestřábí komentáře řady tvůrců měnové politiky.

Údaje zveřejněné ve středu ukázaly, že americký průmysl služeb v červenci nečekaně posílil díky silnému růstu zakázek, což podpořilo názor, že ekonomika není v recesi navzdory poklesu produkce v první polovině roku.

Navíc řada tvůrců politiky Fedu, včetně prezidentky sanfranciského Fedu Mary Dalyové a prezidenta minneapoliského Fedu Neela Kashkariho ve středu, se tento týden snažila zdůraznit, že boj za omezení prudce rostoucí inflace bude pokračovat, i když s tím spojené zvýšení sazeb může výrazně omezit ekonomickou aktivitu.

EUR/USD – Zdroj: Autochartist

Jinde se měnový pár GBP/USD před posledním zasedáním Bank of England, na kterém se určovala politika, nacházel o 0,1 % výše na úrovni 1,2153.

Očekává se, že britská centrální banka zvýší úrokové sazby o 50 bazických bodů, tedy nejvíce od roku 1995, na 1,75 %, což je nejvyšší úroveň od konce roku 2008 na počátku globální finanční krize.

BOE od prosince již pětkrát zvýšila výpůjční náklady o 25 bazických bodů, ale hlavní míra inflace v zemi se vyšplhala na 9,4 %, což je 40leté maximum. V červnu uvedla, že bude rázně jednat, pokud inflační tlaky budou trvalejší.

„Existuje šance, že se jednoduše dočkáme dalšího posunu o 25 bazických bodů, vzhledem k tomu, že v nedávném toku ekonomických dat není mnoho věcí, které by naznačovaly, že BoE musí postupovat agresivněji než v červnu,“ uvedli analytici ING ve své poznámce.

„Obavy jestřábích členů výboru z utaženosti trhu práce a slabší libry však ukazují na větší pohyb v tomto týdnu – zejména vzhledem k tomu, že právě to trhy oceňují.“

USD/JPY vzrostl o 0,3 % na 134,29, EUR/USD posílil o 0,2 % na 1,0184, k čemuž přispěly německé tovární objednávky, které v červnu dopadly lépe, než se očekávalo, a místo předpokládaných 0,8 % klesly jen o 0,4 %, a to v měsíci, který byl zastíněn rostoucí energetickou krizí.

AUD/USD vzrostl o 0,4 % na 0,6967 a snažil se znovu získat symbolickou úroveň 0,70 po zdánlivě holubičích výrocích centrální banky ze začátku týdne, zatímco USD/CNY klesl o 0,1 % na 6,7521.