Počkejte si na zisky s bezpečnostní superstar Palantir Technologies

Dnes se postaví analytik proti analytikovi, protože jednomu odborníkovi z Wall Street se společnost Palantir Technologies (NYSE:PLTR) zřejmě líbí, zatímco jiný je rozhodně opatrný. Zároveň by akcie PLTR mohly získat příjemnou vzpruhu, protože si zajistily dohodu s americkou armádou, která má hodnotu mnoha milionů dolarů.

Společnost Palantir nabízí svým klientům řadu technologicky zaměřených řešení. Konkrétně je známá jako poskytovatel bezpečnostních produktů a služeb. Společnost však nabízí také řešení pro autonomní správu softwaru.

Je to skvělý obchodní model pro společnost s vysokou přesvědčivostí – nebo si to alespoň někteří lidé myslí. Je pravda, že ne každý analytik je velkým fanouškem společnosti Palantir Technologies. Přesto je povzbudivé vědět, že společnost má lukrativní smlouvu s největším klientem ze všech: americkou vládou.

Co se děje s akciemi PLTR?

Akcie PLTR, které se v poslední době obchodují na úrovni téměř 10 USD, vypadají ve srovnání se svým 52týdenním maximem 29,29 USD velmi levně. Tržní kapitalizace společnosti Palantir ve výši 23 miliard dolarů by jednou mohla a měla být jen vzdálenou vzpomínkou.

Zdroj: Getty Images

Prozatím by však obchodníci měli zvážit jak býčí, tak medvědí argumenty týkající se společnosti Palantir. V medvědím táboře je analytik společnosti Monness, Crespi, Hardt & Co Brian White. Ten před nedávnem snížil hodnocení akcií Palantir z „koupit“ na „neutrální“.

Proč White snížil hodnocení akcií PLTR? Zřejmě se obává, že pro „softwarové společnosti nové generace, které se stále snaží získat důvěryhodnost u investorů“, jako je Palantir, bylo „posledních několik měsíců strastiplných a ekonomická cesta před nimi se zdá být zrádná“.

White navíc varuje, že „globální ekonomika se zdá být v sestupné spirále, a očekáváme, že to pro společnost vytvoří protivítr“. To je přinejmenším dosti chmurný výhled. Opravdu je snadné si představit, že „sestupná spirála“ by měla dopad nejen na Palantir, ale prakticky na všechny americké společnosti.

Přesvědčivý poměr rizika a odměny

Whiteův názor bereme náležitě na vědomí, ale podívejme se, co na to říká býčí analytik. Analytik společnosti Raymond James Brian Gesuale zjevně vidí v akciích PLTR příležitost již nyní. Svůj optimismus podporuje i statistikami. Gesuale vidí „riziko/výnos jako přesvědčivé pro softwarovou firmu s ~30% tempem růstu, strukturou hrubé marže v rozmezí 80 % s eskalujícími příspěvkovými maržemi a vyváženým mixem komerčních a vládních zákazníků“.

Když už mluvíme o vládních zákaznících, Palantir Technologies právě uzavřel smlouvu s výzkumnou laboratoří americké armády. Podle tiskové zprávy bude Palantir implementovat data a také schopnosti umělé inteligence a strojového učení pro uživatele napříč bojovými velitelstvími.

Zdroj: Getty Images

Pro Palantir je to obrovská výhra, protože dvouletý kontrakt má hodnotu 99,9 milionu dolarů. S ohledem na tento významný zdroj příjmů není těžké souhlasit s Gesualeovým ratingem „strong buy“ a cílovou cenou 20 USD pro akcie PLTR.

Co můžete udělat s akciemi PLTR

Získání kontraktu s americkou armádou v hodnotě téměř 100 milionů dolarů je pro společnost Palantir vzrušující událostí. Už jen to by mohlo z některých skeptiků udělat potenciální investory.

Zároveň je dobré vzít na vědomí jak býčí, tak medvědí argumenty. Pak můžete přijít s vlastním hodnocením. Právě teď je však těžké odolat závěru, že akcie PLTR stojí za to vlastnit.