Proč akcie GameStop (GME) aktuálně raketově rostou? Meme fenomén je zpět

Mysleli jste, že meme-stockové šílenství bylo oficiálně prohlášeno za mrtvé? Nynější růst akcií GameStop (NYSE:GME) a dalších meme-akcií naznačuje opak. V době psaní tohoto článku akcie GME vzrostly o více než 10 %, a to v podstatě bez jakýchkoli zpráv.

Spolu s GameStopem zaznamenaly raketový růst zájmu také AMC Entertainment (NYSE:AMC), Bed Bath & Beyond (NASDAQ:BBBY) a další akcie meme z minulosti, které souvisejí s maloobchodem. Akcie AMC a BBBY v době psaní tohoto článku vzrostly o 15 %, respektive 38 %, a to i díky malému množství zpráv.

To však neznamená, že by pro tuto skupinu meme-akcií nebyly vůbec žádné novinky. AMC minulý týden prudce vzrostla díky zprávě, že společnost vydá prioritní akcie pro věrné drobné investory s příslušným tickerem „APE“. Vzhledem k tomu, že společnosti nyní přijímají toto meme hnutí, jsou drobní investoři připraveni jednat.

Pojďme se ponořit do toho, co si o této bláznivé cenové akci myslet.

Zdroj: Shutterstock

Mohou akcie GME zamířit (opět) na Měsíc?

Vzhledem k tomu, že dav r/WallStreetBets na Redditu je opět v akci, investoři, kteří si zvykli na vlažnější cenovou akci těchto dříve volatilních akcií, nyní dostávají ránu z minulosti. Znovu je to jako v prvním čtvrtletí roku 2021. Pro obchodníky a spekulanty by totiž možná tato poslední rally mohla být tou zatím největší.

To se zdá být nadějí. A protože spekulativní zápal nahrazuje na trhu náladu zaměřenou na riziko, mohli bychom se dočkat neuvěřitelného konce jinak ponurého roku 2022.

Přesto, stejně jako v případě předchozích rallye meme-akcií, může být růst, který tyto akcie mohou v krátkodobém horizontu poskytnout, stejně rychle zvrácen. Čím výše totiž tyto meme akcie stoupají, tím rizikovějšími se stávají. V souladu s tím lze vzhledem k makroekonomickému pozadí, kterému nyní investoři čelí, tvrdit, že nyní je jedna z nejhorších dob, kdy se stát spekulantem.

Můj názor je, že tyto meme akcie jsou nyní nedotknutelné právě proto, že nikdo neví, jakým směrem se v jakémkoli časovém horizontu vydají. Z hlediska fundamentů tyto akcie nedávají smysl. V prostředí, které se může ukázat jako recese, to z těchto akcií podle mého názoru dělá tikající časované bomby.