Denní tradeři s ethereem (ETH-USD) se v září připravují na existus. Proč?

Velký upgrade Etherea (ETH-USD) na proof-of-stake, „Merge“, je velkou událostí. Ale vnímá to tak i trh? Nebo jen jako blesk z čistého nebe? Zde jsou nejnovější zpravodajské informace z Nového digitálního světa.

Kdy rekordní zájem o kupní opce není dobrým znamením pro budoucí ceny? Právě teď, u ETH, říkají analytici Glassnode v dnešním newsletteru „Week On Chain“.

Konkrétně: Po září – za předpokladu, že velké sloučení na proof-of-stake proběhne podle plánu – by ETH mohl čekat významný „sell the news“ moment.

V sobotu, kdy Glassnode připravil tento graf, dosáhl otevřený zájem o opce na ETH 6,6 miliardy dolarů. To je návrat na úroveň z roku 2021 a zatraceně blízko historického maxima. Nemluvě o tom, že je to mnohem vyšší OI než u opcí na Bitcoin (BTC-USD) (vůbec poprvé)!

Důležité je, že se jedná o tzv: „Pokud se podíváme na zářijové kontrakty na Deribitu, je okamžitě zřejmá směrová orientace obchodníků s Ethereem. Call opce svou velikostí převyšují put opce, přičemž obchodníci sázejí na ceny ETH až do výše 2,2 tis. dolarů, přičemž značný otevřený zájem dosahuje dokonce až 5,0 tis. dolarů,“ píší analytici Glassnode.

„To vytváří předpoklady pro velmi zajímavý nadcházející měsíc.“ To je slabé slovo, protože to znamená, že obchodníci sázejí na další růst ETH v září v rozmezí od 24 % do 181 %!

Nicméně: Říjen se však nevyvíjí zdaleka stejně. Pro každou měsíční sadu opčních kontraktů Glassnode vykresluje „úsměv implikované volatility“. Zde můžeme vidět, zda obchodníci uzavírají superbučí sázky na vyšší ceny – nebo hrají na jistotu a sázejí na ceny blíže současným úrovním.

U říjnových opcí na ETH „můžeme vidět dramatický pokles na pravém chvostu s relativně plochým tvarem“ ve srovnání se zářím, poznamenává Glassnode. Navíc na levém chvostu vidíme „výrazně vyšší implikovanou volatilitu, což naznačuje, že obchodníci platí prémii za ochranu ‚sell-the-news‘ put opcí po Merge“.

Tak to vidíme na opčním trhu… A co samotné ETH? Koneckonců, pokud lidé zaplavují krypto tak, jako to dělají s kupními opcemi, je těžké nebýt optimistický! No, Glassnode zachycuje „relativně lehkou spotovou poptávku“ po ETH.

Níže je uvedena obchodní akce ETH, která se vrací zpět do roku 2021. Můžeme tak vidět širší kontext:

Zdroj: Shutterstock

Modrá čára znázorňuje ceny ETH, které před listopadovou „kryptozimou“ vzrostly o více než +500 % – mnohem více než ceny BTC (oranžová čára). Dnes jsme opět na +144 % od ledna 2021.

Zelené a červené sloupce podél spodní části ukazují, že během býčího trhu v roce 2021 jsme často viděli 500 000 obchodovaných ETH denně (nebo více). Přesto jsme zde v roce 2022 viděli tuto úroveň objemu obchodování pouze dvakrát:

června – když kolaps Terry zničil Celsius Network (CEL-USD) atd. – 840 000 ETH se obchodovalo na poklesu.

Podruhé to bylo 15. června, kdy se 564 000 ETH obchodovalo na vzestupu, když se krach zastavil. Ceny ETH pak dobrý měsíc konsolidovaly, až nakonec po 14. červenci vyrazily… Když vývojáři stanovili cíl pro sloučení na 19. září.

Od té doby se objemy obchodů s ETH pohybují spíše kolem 150 000 denně. Pokud by lidé byli nadšeni z nákupu/vlastnění ETH – oproti pouhé spekulaci na jednu událost – neočekávali byste nyní mnohem větší objem na vzestupu?

Sečteno a podtrženo: Investorům může trvat déle, než zjistí, jak velkou událostí bude sloučení po září. Ale náš další příběh to vrhne do jasného středu pozornosti.

Výzkumníci odhalili těžaře podvádějící protokol Ethereum

V pátek jsme se dočkali nové zprávy o těžbě ETH z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě, která je nejlépe hodnocenou univerzitou v Izraeli (a kterou pomáhal založit Albert Einstein!).

Zpráva s názvem „Uncle Maker“ má svérázný název – a vrhá velmi vážné světlo na neetické těžaře, kteří hrají na systém.

Výzkumníci obviňují velkou, dlouholetou skupinu těžařů, F2Pool, z „manipulace s časovými značkami bloků“ v Ethereu, „aby získávali trvale vyšší odměny za těžbu ve srovnání s poctivým protokolem“.

Jak to funguje: „Útok umožňuje útočníkovi dodatečně nahradit bloky konkurence v hlavním řetězci svým vlastním blokem, čímž těžař nahrazeného bloku přijde o všechny poplatky za transakce obsažené v bloku, který bude degradován z hlavního řetězce,“ vysvětlují výzkumníci z Hebrejské univerzity.

Nejprve museli ověřit, zda je „útok na úrovni konsensu“ v Ethereu vůbec možný. No a poté, co navrhli algoritmy, které to teoreticky dokazují… Výzkumníci tvrdí, že našli důkaz, že to F2Pool skutečně dělá!

Pak jejich zpráva vysvětluje, jak vznikl jeho název: Blok oběti, „ačkoli je ‚vykopnut‘ z hlavního řetězce, bude stále způsobilý k tomu, aby na něj odkazovaly jiné bloky hlavního řetězce, čímž se stane tím, čemu se v Ethereu běžně říká strýček“.

Výzkumníci z Hebrejské univerzity laskavě „navrhli konkrétní opravy pro protokol Ethereum a implementovali je jako záplatu, kterou lze rychle přijmout a zmírnit útok a jeho varianty“.

Přesto se to na F2Pool neodráží příliš vlídně – výzkumníci podle CryptoSlate „vydělali na odměnách za bloky o 14 % více“, než měli, a navíc „všechny transakční poplatky obsažené v“ postižených blocích…

Navíc to naznačuje, že nastavení proof-of-work ve „starém Ethereu“ je už tak trochu divoký západ… Ještě předtím, než ekosystém Etherea z velké části přejde na nový vyvíjený řetězec proof-of-stake.

Justin Sun ze společnosti TRON (TRX-USD) nabádá lidi, aby zůstali a pokračovali v těžbě na starém Ethereu, které zřejmě dostává samostatnou přezdívku ETHW:

Jak jsem však napsal ve čtvrtek: Jiné významné hlasy v oblasti kryptografie varují, že setrvávání je nebezpečné – a to stále více, protože DeFi, stablecoiny a pravděpodobně i NFT odcházejí… a vytvářejí tak bezpečnostní riziko.