Pokles o více než 50 %: Tyto akcie by podle analytiků měly zaznamenat silný vzestup

Wilt Chamberlain drží rekord NBA v počtu doskoků v kariéře – celkem 23 924, tedy 22,9 na zápas, což je skutečně skvělý trvalý výkon. Odrazy však nepřicházejí jen v basketbalu a bystrý investor, i když není pravděpodobné, že by se mu podařilo zachytit 23 924 akciových transakcí s odrazy, může i tak najít spoustu akcií, které jsou v současném tržním prostředí připraveny na odraz.

Toto prostředí, v němž jsou stále ve hře protivětry ztěžující každou střelu, zanechalo spoustu fundamentálně zdravých akcií podhodnocených, které oproti svým maximům poklesly někdy o 50 % a více. Podle analytiků Wall Street by investoři měli hledat právě tyto příležitosti

Začali jsme s tím a pomocí platformy jsme vyhledali dvě akcie s překonanými cenami, ale solidními vyhlídkami do budoucna. Podle údajů se každá z nich v posledních měsících propadla o více než 50 %, ale každá z nich má také konsenzuální hodnocení analytiků „Strong Buy“ a může se pochlubit velkým potenciálem růstu. Určití analytici z ulice totiž vidí, že obě tyto společnosti budou v příštím roce dosahovat trojciferných zisků. Zde jsou podrobnosti.

Zdroj: Getty Images

Sunrun, Inc. (RUN)

Začněme společností Sunrun, která působí v oblasti solární energie pro domácnosti a nabízí zákazníkům řadu možností pro domácí instalace solárních zařízení. Jedná se o balíčky, které jsou šité na míru každému domu zákazníka a obsahují vše potřebné, aby dokonale odpovídaly konkrétnímu místu a energetickým potřebám zákazníka. Sunrun zvládne vše, co je s instalací spojeno, od nastavení střešních fotovoltaických panelů přes instalaci baterií pro ukládání energie a inteligentních řídicích systémů až po připojení solární instalace k místní elektrické síti.

Kromě kompletních služeb v oblasti solární instalace nabízí společnost Sunrun také několik možností financování. Zákazníci si mohou vybrat, zda zaplatí celou částku předem a budou systém zcela vlastnit, nebo jej mohou amortizovat formou dlouhodobého či měsíčního leasingu. Společnost může také poskytnout půjčky, aby byly instalace cenově dostupné. Kombinace kompletních instalací pro domácnosti a flexibilního financování přilákala přibližně 700 000 zákazníků ve 22 státech a ve Washingtonu a Portoriku.

Zdroj: Reuters

V nedávno zveřejněném tisku za 1Q23 vykázala společnost Sunrun několik důležitých růstových ukazatelů. Společnost vykázala za čtvrtletí 240 celkových instalovaných megawattů, čímž překonala horní hranici svého dříve zveřejněného výhledu, a celkový 30% meziroční nárůst prodejních aktivit. V samotné Kalifornii společnost vykázala 80% meziroční nárůst.

Pokud se dostaneme k finančním výsledkům společnosti, zjistíme, že Sunrun měl smíšené čtvrtletí. Horní linie se zvýšila, přičemž vykázané tržby ve výši 589,85 milionu USD vzrostly meziročně o 19 % a překonaly prognózu o více než 72 milionů USD. Na dolním řádku však společnost dosáhla zisku na akcii ve výši – 1,12 USD, což je o 0,97 USD méně, než se očekávalo. Společnost Sunrun vykázala roční opakující se příjmy ve výši 1,1 miliardy USD a průměrnou dobu trvání smlouvy 17,6 roku, což jsou ukazatele, které do budoucna věští dobré vyhlídky.

Celkově je důležité poznamenat, že akcie společnosti Sunrun zaznamenaly od svého zářijového maxima výrazný pokles o 57 %.

Nicméně po zveřejnění výsledků za 1. čtvrtletí vidí analytik společnosti Evercore ISI James West, že akcie jsou připraveny tyto ztráty získat zpět, a předkládá argumenty, které by je mohly podpořit. Píše: „Společnost RUN pokračuje v silné dynamice ve všech svých prodejních kanálech a rozšiřuje svou nabídku pro zákazníky. Společnost meziročně zvýšila instalovanou kapacitu solární energie o 12 % a zopakovala svůj výhled na další minimálně 10-15% růst v roce 2023. To by se rovnalo přidání více než 1 GW kapacity v tomto roce, což odpovídá průměrné jaderné elektrárně, jejíž výstavba trvá desítky let.

„Kromě toho,“ pokračoval West, „je pravděpodobné, že tato prognóza se zvýší díky tomu, že ministerstvo financí poskytne další pokyny ohledně přídavků na ITC (investiční daňový úvěr), které jsou k dispozici pouze s modelem předplatného, zvyšující se míře připojení baterií a její nové nabídce Shift, práci na zvýšeném potrubí díky silnému růstu zákazníků CA v prvním čtvrtletí před změnami v měření sítě a potenciálnímu zisku tržního podílu, protože mix se nadále přesouvá na model předplatného.“

Za tímto účelem West uděluje akciím RUN rating Outperform (tj. Buy) s cílovou cenou 60 USD, což naznačuje silný jednoletý růst o ~261 %.

Celkově je výhled ulice na společnost Sunrun na úrovni Strong Buy, což podporuje 15 nedávných hodnocení analytiků, která zahrnují 12 hodnocení Buys a 3 hodnocení Holds. Akcie se aktuálně obchodují za 16,64 USD a jejich průměrná cílová cena je 33,50 USD, což naznačuje prostor pro ~101% růst v příštích 12 měsících.

OptimizeRx Corporation (OPRX)

Další na řadě je OptimizeRx, společnost, která přináší digitální technologie do oblasti zdravotní péče. Firma poskytuje platformu, která propojuje hlavní body zdravotnického odvětví – poskytovatele, pacienty a zařízení – a vytváří tak bezproblémovou síť vzájemně dostupných informací a připravených odpovědí. Konečným výsledkem je zdravotnický proces, který poskytuje přesnější a efektivnější péči přímo pacientovi.

Platforma OptimizeRx nabízí různé funkce pro pacienty a poskytovatele podle toho, co je potřeba. Pro pacienty se řešení soustředí na komunikaci s lékaři a dalšími poskytovateli, podporu zapojení pacienta do léčby a dodržování předpisů o ochraně osobních údajů. Pro poskytovatele platforma zahrnuje komunikaci s pacienty, ale zaměřuje se na zefektivnění vedení záznamů o pacientech, udržování kontaktu s testovacími laboratořemi, nemocnicemi a specialisty, sledování a monitorování předpisů a koordinaci propouštěcích služeb.

Zdroj: Getty Images

Celkově lze říci, že tato společnost dobře pronikla do oblasti zdravotní péče v USA. Její síť je propojena s více než 300 systémy elektronických zdravotních záznamů a společnost může oslovit více než 60 % ambulantních předepisujících lékařů. Společnost OptimizeRx zaznamenala některé skutečné úspěchy, včetně 86% zapojení lékařů do zasílání zpráv systému a 12% nárůstu počtu dnů terapie u pacientů, kteří se potýkají s chronickými onemocněními.

Finanční výsledky firmy za 4. čtvrtletí jsou obvykle nejlepší v roce, takže se očekával pokles v 1. čtvrtletí – ale přesto byly nedávno zveřejněné výsledky za 1. čtvrtletí rozhodně smíšené. V 1Q23 byly tržby v nejvyšší linii ve výši 13 milionů USD meziročně nižší o 5,3 %, ale překonaly prognózu o téměř 648 000 USD. Na dolním řádku byla adj. ztráta na akcii ve výši 9 centů hlubší než očekávaných 8 centů a ve srovnání s meziroční ztrátou na akcii ve výši 1 centu byla špatná.

Akcie po čtvrtletním odečtu klesly a celkově se za posledních 12 měsíců propadly o 51 %.

Navzdory smíšeným finančním výsledkům a nižší ceně akcií zůstávají tyto akcie v očích analytika Roth MKM Richarda Baldryho fundamentálně atraktivní. Ten píše: „Výsledky za 1Q22 byly slušné, s mírným meziročním poklesem tržeb, jaký jsme viděli ve 2H22, ale s opakovaným výhledem naznačujícím krátkodobý (modelujeme 2Q23) návrat k pozitivnímu růstu a celkově více než 10% růst tržeb pro rok 2023. Důležité je, že tržby za 1Q23 těsně překonaly naši prognózu a dosáhly horní hranice prognózy, což signalizuje lepší přehled managementu o základní poptávce. Vzhledem k tomu, že akcie jsou již hluboko pod svými maximy z roku 2021, domníváme se, že výhled rizika a výnosu se změnil ve významně pozitivní.“

Baldry tímto postojem podporuje své hodnocení Buy a jeho cílová cena 31 USD znamená robustní 156% nárůst v horizontu jednoho roku.

Ulice je v tomto případě jednoznačně na straně býků, protože konsenzuální hodnocení Strong Buy, založené na 6 pozitivních recenzích analytiků, je jednomyslné. Akcie se obchodují za 12,09 USD a průměrná cílová cena 21,50 USD naznačuje 78% nárůst z této úrovně v příštím roce.