„Další zvyšování sazeb se blíží“: 2 akcie, které se Goldman Sachs v tomto tržním prostředí líbí

Americké trhy vykazují některé rozporuplné známky, což ztěžuje předpovídání. Hlavní protivítr, inflace, klesá – ale trh práce je silný, nezaměstnanost klesá a mzdy rostou. Federální rezervní systém zvýšil úrokové sazby nejrychleji od 80. let minulého století a za posledních 12 měsíců je zvýšil z téměř nulové hodnoty na více než 5 %, čímž riskoval recesi ve snaze udržet ceny na uzdě.

Přijde však úsilí Fedu vniveč? Zvyšování úrokových sazeb má tendenci ovlivňovat trhy se zpožděním 12 až 18 měsíců a nyní vidíme, že inflace klesá – poslední údaje za duben ukázaly 4,9% anualizovanou míru růstu, což je daleko méně než loňské maximum 9,1 %. Těchto 4,9 % je však stále více než dvojnásobek cílové míry Fedu.

To je pozadí nedávných komentářů šéfa Goldman Sachs Davida Salomona, který se domnívá, že inflace stále představuje pro ekonomiku značnou výzvu.

„Cítím, že bude lepkavější, sestoupila ze svého vrcholu, ale bude lepkavější a odolnější, což je důvod, proč očekáváme, že zatímco Fed může udělat pauzu a bude záviset na datech, možná budete muset vidět vyšší sazby, abyste ji nakonec ještě trochu kontrolovali,“ vyjádřil se Solomon.

Zdroj: Getty Images

V takovém lepivějším inflačním prostředí se investoři přirozeně přesunou k defenzivním akciím – těm, které mohou vykazovat odolnost vůči poklesu. Pomocí platformy jsme vytáhli podrobnosti o dvou jménech, která analytici Goldman Sachs doporučují jako defenzivní akcie. Zde jsou podrobnosti.

Flywire Corporation (FLYW)

První na našem seznamu je společnost Flywire, která se zabývá zpracováním online plateb. Společnost se vydala zajímavou cestou do přeplněné niky online plateb, když začínala jako specialista na sektor vzdělávání. Od té doby rozšířila své služby o zpracování plateb v globální síti a kromě vzdělávání se věnuje i zdravotnictví, cestovnímu ruchu a B2B. Společnost Flywire je vybavena tak, aby zvládla potřeby zákazníků v oblasti ověřování a dodržování bezpečnostních předpisů, a funguje ve více než 140 měnách.

Společnost Flywire se může pochlubit skutečně celosvětovým dosahem – má více než 3 300 firemních zákazníků ve 240 zemích a teritoriích. Společnost nabízí nepřetržitý servis a podporu v desítkách jazyků, takže platební proces je z jakéhokoli pohledu bezproblémový. Kromě hlavních jmen, jako jsou Mastercard, Visa a AMEX, je Flywire také partnerem společností PayPal a Venmo.

Zdroj: Getty Images

Jako defenzivní akcie těží Flywire z globálního přechodu na digitální transakce a bezpapírovou kancelář. Podniky všech velikostí, od nejmenších obchodů typu Mom & Pop až po průmyslové giganty, jako je Mastercard, mohou přechodem z papírových transakcí na digitální zpracování dosáhnout vyšší efektivity. Jako specialista na elektronické platby má společnost Flywire výhodnou pozici ve správný čas a na správném místě. Akcie společnosti letos vzrostly přibližně o 21 %, čímž výrazně překonaly 8% meziroční nárůst indexu S&P 500. Vzhledem k jasným náznakům pokračující expanze v sektoru digitálních plateb má společnost Flywire silnou pozici, aby si udržela růst spolu se svou zákaznickou základnou.

O tom vypovídá i hlavní výsledek ze zprávy o hospodaření společnosti za 1Q23: USD, a překonal tak prognózu o téměř 11,48 mil. USD. Stejně jako mnoho technologických firem vykazuje Flywire čistou ztrátu, ale její ztráta na akcii za 1. čtvrtletí ve výši 3 centů je příznivá ve srovnání se ztrátou 10 centů na akcii z předchozího čtvrtletí – a je o 4 centy na akcii lepší, než se očekávalo. Upravený ukazatel EBITDA společnosti Flywire se meziročně výrazně zvýšil z 1,9 milionu USD na 7 milionů USD. K nejvýznamnějším událostem prvního čtvrtletí Flywire patřilo 170 nových klientů, čímž se 1Q23 stalo historicky největším prodejním čtvrtletím společnosti.

Pro Goldman Sachs je zde klíčová silná defenzivní základna společnosti Flywire a její schopnost generovat růst v dnešní ekonomice. Analytik Will Nance píše: „Při pohledu do budoucna se domníváme, že silné výsledky společnosti FLYW v oblasti NRR spolu s jejím závazkem k důslednému využívání provozní páky by měly společnosti zajistit dobrou pozici pro pokračující překonávání výkonnosti v nejbližším období. Zejména defenzivní struktura podnikání společnosti v oblasti vzdělávání a zdravotní péče je podle našeho názoru dobře připravena absorbovat potenciální oslabení makrodat ve zbytku letošního roku.“

„Když to shrneme dohromady,“ shrnul analytik, „akcie se obchodují za 47násobek našich odhadů EBITDA pro rok 2024, domníváme se, že ocenění je atraktivní v kontextu ~30-40% tempa růstu společnosti FLYW, její působivé expanze marží a udržitelnosti silných NRR, protože její rekordní kohorty z posledních let pokračují v nárůstu.“

S ohledem na to dává Nance akciím FLYW rating Buy s cílovou cenou 38 USD, což znamená ~28% potenciál růstu v nadcházejícím roce.

Goldmanův názor není nijak výjimečný. Z 8 nedávných hodnocení analytiků je jasný poměr 7:1 ve prospěch doporučení „Koupit“ oproti „Držet“, což naznačuje konsenzuální hodnocení „Silně koupit“. Aktuální cena akcie je 29,72 USD, průměrná cílová cena je 35 USD, což ukazuje na odhadovaný 12měsíční růst o přibližně 18 %.

Walmart, Inc. (WMT)

Nyní přesuneme pozornost od nejmodernějšího fintechu k jednomu z nejtradičnějších maloobchodních prodejců vůbec: Walmart. Ze skromných arkansaských kořenů se Walmart stal největším maloobchodním gigantem na světě podle tržeb, který ve fiskálním roce 2023 (zahrnujícím 12 měsíců končících 31. ledna tohoto kalendářního roku) vygeneroval více než 611 miliard USD. Společnost vlastní maloobchodní řetězce Walmart a Sam’s Club a provozuje širokou škálu supercenter, diskontních obchodních domů a obchodů s potravinami po celých USA i v zahraničí. Celkem má Walmart více než 10 500 obchodů ve 24 zemích a působí pod 46 různými názvy.

Zdroj: Shutterstock

Společnost Walmart nedávno zveřejnila finanční výsledky za první čtvrtletí svého fiskálního roku 2024 a ukázala, že si udržuje svou růstovou trajektorii. Společnost vykázala celkové čtvrtletní tržby ve výši 152,3 miliardy USD, což představuje meziroční nárůst o 7,6 % a překročení odhadů o 4,39 miliardy USD. Hodnota zisku na akcii bez použití metodiky GAAP ve výši 1,47 USD byla o 15 centů lepší, než se očekávalo.

Mezi výsledky vynikly zejména tržby z prodeje v USA, které meziročně vzrostly o 7,4 %, e-commerce, který se rozšířil o působivých 27 %, a globální reklamní byznys, který zaznamenal 30% meziroční nárůst.

Během prvního fiskálního čtvrtletí Walmart také vrátil svým akcionářům kapitál ve výši 2,2 miliardy dolarů. Velkou část z toho tvořila dividenda společnosti, která byla naposledy vyhlášena ve výši 57 centů na kmenovou akcii při výplatě 30. května. Anualizovaná sazba 2,28 USD na akcii sice dává skromný výnos pouhých 1,54 %, investoři by si však měli uvědomit spolehlivost dividendy: Walmart vyplácí dividendu od roku 2003, nevynechal ani jedno čtvrtletí a každoročně ji zvyšuje.

Kromě klasicky defenzivní výplaty dividend prokázaly akcie Walmartu schopnost růstu i proti silným protivětrům.

Nic z toho neuniklo pozornosti analytičky společnosti Goldman Kate McShane, která o Walmartu říká: „Domníváme se, že WMT je akcií, kterou investoři stále chtějí vlastnit vzhledem k jejím defenzivním vlastnostem v krátkodobém horizontu spolu se zlepšujícím se profilem ziskovosti v dlouhodobém horizontu.“

Pětihvězdičková analytička proto hodnotí akcie WMT jako kupní a její cílová cena stanovená na 176 USD naznačuje, že akcie v příštím roce vzrostou o 20 %.

Největší jména na Wall Street nikdy netrpí nedostatkem zájmu analytiků a Walmart není výjimkou. Akcie získaly 29 nedávných hodnocení analytiků, z toho 24 nákupních a jen 5 ponechávacích, což představuje konsenzuální hodnocení Strong Buy. Akcie Walmartu se v současné době obchodují za 146,16 USD a jejich průměrná cílová cena je 165,64 USD, což znamená 13% zisk v horizontu jednoho roku.