Dolar ustupuje, protože se očekává pauza Fedu; dohoda o dluhu USA prošla

Dolar ve čtvrtek klesl z dvouměsíčního maxima, protože investoři snížili sázky na to, že Federální rezervní systém tento měsíc zvýší úrokové sazby, ačkoli hlasování o schválení pozastavení dluhového stropu ve Sněmovně reprezentantů USA poskytlo zeleným bankovkám určitou podporu.

Rozdělená Sněmovna reprezentantů USA ve středu schválila návrh zákona o pozastavení dluhového stropu ve výši 31,4 bilionu dolarů a nyní se pozornost soustředí na to, jak se mu bude dařit v Senátu vedeném demokraty jen několik dní před tím, než federální vládě dojdou peníze na zaplacení účtů.

Dolar na tuto zprávu zpočátku příliš nereagoval, i když v průběhu asijského obchodního dne posílil a zvrátil některé ztráty z dřívějšího průběhu seance.

Vůči zelené měně euro kleslo o 0,07 % na 1,0681 USD, zatímco britská měna se propadla o 0,01 % na 1,24395 USD.

„Náš názor je, že … americká vláda se vyhne platební neschopnosti, která by mohla potenciálně vykolejit americkou a také globální ekonomiku,“ uvedla Carol Kongová, měnová stratégka Commonwealth Bank of Australia (OTC:CMWAY).

„Myslím si, že dolar může v případě dnešního úspěšného hlasování získat o něco větší podporu.“

Americký dolarový index vzrostl o 0,13 % na 104,28, ačkoli ustoupil z více než dvouměsíčního maxima dosaženého v předchozí seanci, protože obchodníci snížili svá očekávání ohledně dalšího zvýšení úrokových sazeb ze strany Federálního rezervního systému v tomto měsíci.

Zdroj: Getty Images

Představitelé Fedu včetně kandidáta na místopředsedu poukázali na „přeskočení“ zvýšení sazeb v červnu, což dává americké centrální bance čas na vyhodnocení dopadu jejího dosavadního cyklu zpřísňování na pozadí stále silných údajů o inflaci.

Podle nástroje CME FedWatch trhy nyní počítají s přibližně 38% pravděpodobností, že Fed na svém nadcházejícím zasedání zvýší sazby o 25 bazických bodů, zatímco před jedním dnem byla tato šance téměř 67%.

„Nedávný vývoj amerických ekonomických údajů svědčí ve prospěch dalšího zvýšení sazeb v blízké budoucnosti, i když podle našeho předpokladu FOMC již ukončila současný cyklus zpřísňování,“ uvedla Kongová.

Jinde japonský jen klesl o téměř 0,2 % na 139,59 za dolar.

Začátkem týdne se sešly japonské finanční orgány v souvislosti s poklesem kurzu jenu na šestiměsíční minimum vůči dolaru. Nejvyšší diplomat země uvedl, že Japonsko bude pozorně sledovat pohyby měny a nevylučuje žádné možnosti.

USD/CHF zůstává stranou kolem 0,9110-15, protože býci a medvědi se před čtvrteční evropskou seancí přetahují o klíčová data/události. Páru švýcarského franku (CHF) se přitom nedaří ospravedlnit smíšené otisky švýcarských dat, stejně jako obavy před událostmi nejvyššího řádu.

USD/CHF se pohybuje výše v rámci měsíc starého býčího trendového kanálu, aktuálně mezi 0,9315 a 0,9165, na pozadí cenově pozitivních oscilátorů.

NEROVNÉ OŽIVENÍ V ČÍNĚ

Zdroj: Bloomberg

V Asii čínský offshore jüan naposledy nakoupil za 7,1184 za dolar, čímž se vzdálil od svého šestiměsíčního minima dosaženého v předchozí seanci, k čemuž přispěl čtvrteční průzkum mezi soukromými podniky, který ukázal, že aktivita čínských továren v květnu nečekaně přešla z dubnového poklesu k růstu.

V květnu se kurz jüanu vůči dolaru propadl o téměř 3 % na pevninském i zahraničním trhu, protože čínské hospodářské oživení po zavedení COVID se snaží nabrat na síle.

Ve středu oficiální údaje o indexu nákupních manažerů (PMI) ve zpracovatelském průmyslu ukázaly, že aktivita čínských továren se v květnu snížila rychleji, než se očekávalo, a klesla na pětiměsíční minimum 48,8 bodu.

„V čistém vyjádření je cesta nejmenšího odporu pro USD/CNH směrem vzhůru vzhledem k zápornému carry RMB, zpomalení tempa otevírání trhu v Číně a odlivu zahraničních investorů,“ uvedl měnový stratég OCBC Christopher Wong.

Jinde australský dolar získal malý impuls díky čtvrteční zprávě o čínských továrnách a naposledy se nacházel o 0,11 % výše na úrovni 0,6511 USD.

Kurz kiwi klesl o 0,18 % na 0,6010 USD.

Obě protinožské měny, které se často používají jako likvidní náhražky jüanu, se v předchozí seanci propadly na nejnižší hodnoty za více než šest měsíců.