Jak by akcie Tesly mohly zažít svůj vlastní „ChatGPT moment“

Ne všechna snížení cen jsou stejná.

Některá vyvolávají mezi investory obavy z klesající poptávky, rostoucí konkurence a nižších ziskových marží. Jiné však dokáží investory nadchnout.

Analytik společnosti Canaccord George Gianarikas vidí pro společnost Tesla (TSLA) způsob snížení cen, který by pravděpodobně spadal do kategorie vzrušení.

Představa, že by snížení cen mohlo vyvolat pozitivní rozruch, se může zdát přitažená za vlasy. Akcie společnosti Tesla se propadly o zhruba 10 %, když společnost zveřejnila výsledky za první čtvrtletí, které ukázaly, že ziskové marže meziročně klesly více, než se očekávalo, v důsledku snížení cen, které společnost v oblasti elektromobilů zavedla po celém světě, aby zvýšila poptávku.

Zdroj: Getty Images

Analytik Canaccord však nemluví o cenách automobilů. „Důrazně se zasazujeme o úpravu cen, která by zvýšila adopci FSD a motivovala více majitelů Tesly, aby si vyzkoušeli současnou betaverzi FSD,“ napsal Gianarikas v nedělní zprávě. Chce, aby se snížila cena takzvaného softwaru Tesla pro plné samořízení, což je nejvyšší úroveň asistenčního systému společnosti pro řidiče.

Důvod, proč by snížení mohlo pomoci, je zřejmý: FSD je drahý, kupující stojí 15 000 dolarů. Je také k dispozici za cenu předplatného 199 dolarů měsíčně nebo 99 dolarů, pokud kupující zaplatí 6 000 dolarů předem za upgrade asistence řidiče. Nižší cena by přiměla více lidí k včasnému nákupu.

„Jakmile masy skutečně ocení, čeho je FSD konkrétně a autonomie obecně skutečně schopna, může se Tesla dočkat své chvíle ChatGPT,“ napsal Gianarikas s odkazem na nesmírně populárního chatbota poháněného umělou inteligencí, kterého v listopadu představila společnost OpenAI.

Každý podnik si přeje, aby nastal ChatGPT moment, kdy investoři rozpoznají, jak by mohli na vzestupu umělé inteligence vydělat. Akcie společnosti Nvidia (NVDA) vzrostly během jednoho dne o zhruba 25 % poté, co díky síle svého podnikání v oblasti umělé inteligence předpověděla ve druhém čtvrtletí o 50 % vyšší tržby, než Wall Street očekávala.

Všichni vědí, že Nvidia může z AI profitovat, ale Gianarikas tvrdí, že příležitost AI ve společnosti Tesla je podceňována. Automobilka používá interně vyvinutou AI k vývoji, vylepšování a provozu svého softwaru FSD.

Zdroj: Getty Images

Generální ředitel společnosti Tesla Elon Musk věří, že produkt FSD nakonec dosáhne takzvané schopnosti autonomního řízení úrovně 4, což znamená, že vozy vybavené touto technologií budou většinu času řídit, aniž by se jim museli věnovat lidští řidiči. FSD zatím úrovně 4 nedosáhla, ale pokud by se tak stalo, znamenalo by to pro společnost Tesla i pro celý průmysl převratnou změnu.

I kdyby Tesla cenu za FSD nesnížila, potenciální kupci vozů Tesla získali díky vládě další slevu. Všechny vozy Tesla Model 3 mají nyní nárok na federální daňové úlevy ve výši 7 500 dolarů (z původních 3 750 dolarů), což je změna, která pravděpodobně odráží změny v tom, odkud Tesla získává baterie a kde se získávají materiály používané k jejich výrobě. Společnost Tesla na žádost o komentář k této změně okamžitě nereagovala.

Gianarikas hodnotí akcie Tesly na Buy s cílovou cenou 257 dolarů. Celkově asi polovina analytiků pokrývajících akcie hodnotí akcie na Buy, zatímco průměrný poměr hodnocení Buy pro akcie v indexu S&P 500 je asi 53 %. Průměrná cílová cena analytiků je přibližně 190 USD za akcii.

Akcie společnosti Tesla v pondělí na začátku obchodování vzrostly o 1,6 %, zatímco futures na index S&P 500 se nezměnily. Futures na Nasdaq Composite klesly o 0,2 %. Tesla by mohla těžit z vyšších cen ropy poté, co se OPEC o víkendu zavázal k omezení těžby. Vozidla Tesla nepoužívají benzín, takže vyšší ceny ropy je činí atraktivnějšími.