Dolar se odrazil od prudkých ztrát; zasedání Fedu v centru pozornosti

Americký dolar v pátek na začátku evropského obchodování vzrostl a po předchozích prudkých ztrátách se zotavil, protože obchodníci hledali bezpečné útočiště po slabých údajích o čínské inflaci.

Dolarový index, který sleduje zelenou bankovku vůči koši šesti dalších měn se obchodoval o 0,1 % výše na úrovni 103,358, když v předchozí seanci ztratil více než 0,7 %, což byl jeho největší denní pokles za poslední týdny.

Bezpečný přístav dolar získal podporu z čínských údajů

Po dolaru byla v pátek brzy ráno poptávka poté, co údaje ukázaly, že čínská spotřebitelská inflace se v květnu oproti předchozímu měsíci snížila, zatímco inflace výrobců klesla nejprudším tempem za posledních sedm let.

To následovalo po sérii slabých ekonomických údajů z Číny v posledních dvou týdnech, které naznačovaly, že druhá největší ekonomika světa a hlavní motor regionálního růstu se snaží zotavit ze zásahu COVID.

To by mohlo přimět čínskou vládu, aby v nadcházejících měsících zavedla další podpůrná opatření, což by však pravděpodobně dále oslabilo jüan ve prospěch dolaru.

USD/CNY vzrostl o 0,1 % na 7,1215, přičemž kurz jüanu se pohyboval kolem šestiměsíčního minima.

Dolar je stále na cestě k nejhoršímu týdnu od března

Zdroj: Getty Images

Tento odraz americké měny však přišel po velkých ztrátách v předchozí seanci poté, co slabé údaje o zaměstnanosti poukázaly na přerušení ročního cyklu zvyšování úrokových sazeb Federálním rezervním systémem.

Zelená bankovka za celý týden klesla o 0,6 % a zaznamenala tak nejhorší týden od poloviny března.

Ve čtvrtek zveřejněné údaje ukázaly, že počet Američanů, kteří podali nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti, se minulý týden vyšplhal na nejvyšší úroveň za více než 1,5 roku.

V souvislosti s náznaky oslabování trhu práce je úterní zveřejnění nejnovějšího indexu spotřebitelských cen za květen velmi důležité, neboť vychází těsně předtím, než se představitelé centrální banky sejdou, aby rozhodli o úrokových sazbách.

Vystoupení de Guindose z ECB

EUR/USD klesl o 0,1 % na 1,0777, přičemž později během seance by měl na akci v Madridu vystoupit viceprezident ECB Luis de Guindos.

Obchodníci budou hledat vodítko před zasedáním Evropské centrální banky, které se bude konat příští týden, ačkoli se všeobecně očekává, že centrální banka opět zvýší sazby.

Později během seance budou zveřejněny také údaje o italské průmyslové výrobě za duben, u níž se očekává meziměsíční nárůst o pouhých 0,1 %, což představuje meziroční pokles o 4,1 %.

Na jiných trzích se měnový pár GBP/USD zvýšil na 1,2562, tedy blízko měsíčního maxima, AUD/USD se obchodoval beze změny na úrovni 0,6717, zatímco USD/JPY vzrostl o 0,4 % na 139,41.

USD/TRY vzrostl o 1,7 % na 23,4950, přičemž lira vůči zelené měně klesla na další rekordní minimum poté, co prezident Tayyip Erdogan jmenoval do čela turecké centrální banky Hafize Gaye Erkana, který působil jako finanční manažer ve Spojených státech.

Zdroj: Getty Images

Tyto kroky naznačují obrat k ortodoxní turecké měnové politice, což by mohlo ekonomiku země zasáhnout vyššími úrokovými sazbami.

Měnový pár EUR/JPY se na začátku evropské seance drží sebejistě nad psychologickou rezistencí 150,00. Kros se drží v býčí trajektorii, neboť Evropská centrální banka (ECB) je odhodlána dále zvyšovat úrokové sazby za účelem zkrocení tvrdohlavé inflace navzdory prohlubujícím se obavám z recese v eurozóně.

Japonskému jenu se nedaří získat převahu, protože investoři očekávají, že guvernér Bank of Japan (BoJ) Kazuo Ueda ponechá příští týden politiku beze změny. Ulice se domnívá, že BoJ Ueda důsledně opakuje potřebu měnových stimulů k udržení inflace stabilně nad 2 %, čehož by mohlo být dosaženo vyššími mzdami a silnou poptávkou domácností.

Medvědi na páru USD/CHF si oddechli na nejnižší úrovni za posledních čtrnáct dní a do páteční evropské seance zamířili na 0,8990. Pár švýcarského franku (CHF) se přitom potýká s podporou 50-DMA a prodlužuje tak pokles z předchozího dne, který byl největší za posledních sedm měsíců.