Hledáte alespoň 10% dividendový výnos? Analytici navrhují tyto akcie k nákupu

Máte rádi dividendy? Samozřejmě, že ano – a právem!

Vědci, kteří studují historickou výkonnost akciového trhu, odhadují, že v průběhu času se výplata (a reinvestice a skládání) dividend podílela na celkových výnosech indexu S&P 500 30 až 90 %. Jednoduše řečeno, pokud neinvestujete do dividendových akcií, děláte to špatně.

Pomocí platformy jsme vyhledali dvě akcie, které nabízejí dividendy s minimálně 10% výnosem – to je téměř 6x více, než je průměrný výnos, který se dnes na trzích vyskytuje. Každá z nich má rating Buy a jsou na ní zaznamenány některé pozitivní recenze analytiků. Pojďme se na ně podívat blíže.

Crestwood Equity Partners (CEQP)

Začneme v energetickém průmyslu, a to společností Crestwood Equity Partners. Energetický sektor je známý tím, že z něj kape hotovost, a energetické společnosti ji často využívají k financování štědrých výplat dividend. Crestwood je jedním z těchto plátců dividend. Tato společnost, která je provozovatelem střednědobých zdrojů, má rozsáhlou síť aktiv, která se nacházejí v několika nejbohatších oblastech těžby ropy a zemního plynu v kontinentálních Spojených státech.

Tato aktiva zahrnují zařízení pro sběr, zpracování, skladování a terminály, jakož i nákladní automobily a železniční vozy pro přepravu v pánvích Williston, Delaware a Powder River. Společnost rovněž působí v Karolíně, na Floridě a v Mississippi a Missouri. Společnost Crestwood má tři hlavní provozní segmenty: Gathering & Processing North, Gathering & Processing South a Storage & Logistics.

Zdroj: Getty Images

Od května loňského roku společnost Crestwood zefektivňuje svou činnost prostřednictvím řady strategických prodejů a akvizic. Společnost se zbavila některých svých vedlejších aktiv, včetně plynárenských operací v Marcellus Shale a své starší sítě v Barnett Shale. To společnosti umožnilo soustředit své zdroje na rozšíření svých aktivit v Delawarské pánvi a zdvojnásobit své aktivity v oblasti zemního plynu v tomto regionu.

Společnost Crestwood vykázala ve svých nedávno oznámených výsledcích za 1. čtvrtletí roku 23 smíšené výsledky. Společnost vykázala čtvrtletní tržby ve výši 1,26 miliardy dolarů, což představuje meziroční pokles o 20 % a nesplnění prognózy o 40 milionů dolarů. Zisk firmy podle GAAP ve výši 15 centů na akcii však vzrostl oproti ztrátě 4 centů na akcii v 1Q22 a byl o 5 centů lepší, než se očekávalo.

Pro investory do dividend je zajímavé zejména to, že distribuovatelný peněžní tok (DCF) společnosti Crestwood za 1. čtvrtletí dosáhl 103,6 milionu USD. To je sice méně než 116,7 milionu dolarů v předchozím čtvrtletí, ale více než dost na pokrytí výplat kmenovým akcionářům, které byly vykázány ve výši 69 milionů dolarů.

Tyto výplaty byly provedeny prostřednictvím dividendy ve výši 65,5 centů na jednu kmenovou akcii, která byla vyplacena 15. května. Anualizovaná výplata ve výši 2,62 USD představuje silný 10% výnos.

Mezi býky patří pětihvězdičkový analytik společnosti Truist Neal Dingmann, který se na Crestwood dívá optimisticky.

„Věříme, že Crestwood bude těžit z plodů svých relativně nedávných strategických fúzí a akvizic, přičemž krátkodobý růst je již patrný z lepších než očekávaných nových vrtů připojených v minulém čtvrtletí. Dále díky pozoruhodným přírůstkům v blízkém období společnost rychle dohání ztracené pozice způsobené loňskými bouřkami a dalšími problémy,“ domnívá se Dingmann.

„I nadále se domníváme, že Williston a Delaware zůstávají dvěma klíčovými regiony, kde bude pro pokračování plánovaných operací nutný přírůstek infrastruktury. Předpokládáme, že společnost CEQP dosáhne v nadcházejících čtvrtletích svého cíle 3,5násobné finanční páky, což otevře další příležitosti k výnosům pro akcionáře,“ dodal analytik.

Do budoucna Dingmann očekává, že akcie dosáhnou v příštích 12 měsících úrovně 30 USD na akcii, což by znamenalo 13% zisk. Na základě současného dividendového výnosu a očekávaného růstu ceny má akcie ~23% profil potenciálního celkového výnosu. Tato projekce ospravedlňuje rating společnosti Dingmann na akcie na úrovni Buy.

Celkově analytici na ulici udělují akciím CEQP konsenzuální hodnocení Strong Buy na základě 6 recenzí, které zahrnují 5 hodnocení Buys oproti pouze 1 hodnocení Hold. Akcie se aktuálně obchodují za 26,69 USD a jejich průměrná cílová cena 29,83 USD implikuje růst o ~12 % v příštích 12 měsících.

SFL Corporation (SFL)

Nyní se přesuneme z energetického sektoru do sektoru námořní nákladní dopravy, což je další třída akcií, které jsou již dlouho známé jako dividendoví šampioni. Společnost SFL Corporation je významným hráčem na světových námořních komunikačních trasách a provozuje flotilu 74 plavidel, převážně nákladních přepravců. Mezi lodě společnosti patří lodě pro přepravu volně loženého zboží, ropné tankery, kontejnerové lodě a lodě pro přepravu automobilů a jejich velikost se pohybuje od relativně skromných 57 000 tunových lodí pro přepravu volně loženého zboží až po 308 000 tunové VLCC neboli velmi velké lodě pro přepravu ropy. Společnost SFL v minulosti prodávala starší lodě a získané prostředky reinvestovala do novějších plavidel, aby si udržela moderní flotilu.

Zdroj: Getty Images

Takto velká a rozmanitá flotila umožňuje společnosti SFL obchodovat s téměř jakýmkoli myslitelným nákladem a lodě společnosti se nacházejí na všech hlavních světových oceánských obchodních trasách. Lodě společnosti jsou provozovány převážně na základě dlouhodobých fixních pronájmů, což zajišťuje stabilitu příjmů i provozních nákladů. Společnost SFL je jednou z největších světových společností vlastnících lodě a od roku 2004 je veřejně obchodovatelná. Od svého vstupu na burzu vyplácí společnost dividendy v každém čtvrtletí.

Provoz společnosti SFL je často rezervován na roky dopředu a společnost má značné nevyřízené smlouvy o pronájmu. V poslední finanční zprávě za 1. čtvrtletí 23. roku společnost uvedla, že dva z jejích přepravců automobilů prodloužili své smlouvy na tři roky, což zvýšilo objem nevyřízených objednávek přibližně o 155 milionů USD, a že vrtná souprava Hercules, která je v současné době v Namibii, má novou smlouvu na čtyři roky, což zvýšilo objem nevyřízených objednávek přibližně o 50 milionů USD.

Ve zprávě za 1Q23 společnost rovněž vykázala čistý zisk ve výši 6,3 milionu USD, což na akcii činilo 5 centů. Tato hodnota zisku na akcii byla o 10 centů nižší než prognózy. I přes nedosažení zisku společnost pokračovala ve své politice kapitálových výnosů pro akcionáře, a to jak prostřednictvím zpětných odkupů, tak i dividend. Vedení společnosti SFL oznámilo politiku zpětného odkupu v celkové výši 100 milionů dolarů a vyhlásilo peněžní dividendu ve výši 24 centů na kmenovou akcii. Výplata dividendy je naplánována na 30. června; při současné výši dividendy činí ročně 96 centů na akcii a výnos 10,3 %.

To vše upoutalo pozornost analytika společnosti BTIG Gregoryho Lewise, který říká: „V posledním roce společnost SFL vyplatila 30-60 % čtvrtletního OCF ve formě dividend, což naznačuje, že společnost SFL má dostatek prostoru pro zvýšení dividendy v průběhu času… Společnost SFL v 1. čtvrtletí pokračovala v obnově své flotily, přičemž uzavřela dohody o prodeji tankeru Suezmax a dvou tankerů na přepravu chemikálií za celkovou částku ~63 mil. dolarů. Všechna tři plavidla se obchodovala na spotovém trhu. Ve 2. čtvrtletí SFL prodala další nekrytý Suezmax, čímž získala výnosy ve výši ~41 mil. dolarů, které může recyklovat do novějších plavidel. Podtrženo a sečteno: SFL pokračuje v realizaci své portfoliové strategie, která upřednostňuje různorodou flotilu s vysokým pokrytím kontraktů, jež může podpořit růst dividend prostřednictvím stabilních peněžních toků.“

Za tímto účelem Lewis hodnotí akcie SFL jako kupní a dává jim cílovou cenu 13 USD, což naznačuje ~39% nárůst v horizontu jednoho roku.

Zdá se, že akcie SFL letí pod radarem ulice a v současné době je Lewisovo hodnocení jediným aktuálním hodnocením analytiků pro tyto akcie, které se obchodují za 9,32 USD.