Milionáři považují volatilitu trhu a inflaci za největší hrozby pro své bohatství

Podle nejnovějšího průzkumu CNBC mezi milionáři se letos na jaře milionáři cítili poměrně pesimisticky ohledně ekonomiky a identifikovali několik vnímaných hrozeb pro osobní bohatství.

Milionáři se domnívají, že největší současnou hrozbou pro jejich bohatství je akciový trh, přičemž 60 % z nich očekává, že index S&P 500 do konce roku 2023 klesne nebo se relativně nezmění.

Shodně na druhém místě se respondenti obávají také nefunkčnosti americké vlády a inflace, přičemž většina respondentů očekává, že ekonomika bude do konce roku slabší, ukázal průzkum.

Pouze 7 % respondentů uvedlo, že největší hrozbou pro osobní bohatství jsou vysoké daně.

Průzkumu, který se provádí dvakrát ročně, se v dubnu 2023 zúčastnilo více než 750 bohatých osob po celé zemi. Respondenti měli investovatelný majetek ve výši 1 až 5 milionů dolarů a více.

Zdroj: Getty Images

Investoři by se měli „držet svého dlouhodobého plánu“
S krizí dluhového stropu ve zpětném zrcátku se podle odborníků investoři přesouvají k jiným ekonomickým obavám.

„Začínáme opět překonávat onu zeď obav,“ řekl certifikovaný finanční plánovač Chris Mellone, partner společnosti VLP Financial Advisors ve Vídni ve Virginii, s odkazem na odolnost trhu navzdory ekonomické nejistotě.

Zatímco někteří klienti váhají, zda v obavách z recese vložit peníze do práce, on sám nabádá investory, aby se „drželi svého dlouhodobého plánu“ a nedrželi hotovost stranou, uvedl.

Index volatility neboli VIX má v současné době klesající tendenci, k 5. červnu se pohybuje pod úrovní 15, upozornil Mellone. „Vypadá to, že pokud dojde k recesi, bude mělká,“ řekl.

Inflace je stále hlavním problémem
Zatímco inflace se nadále mírní, mnoho bohatých Američanů se stále obává vysokých cen.

„To je věc, kterou od svých klientů slyším nejčastěji,“ řekla Natalie Pineová, CFP a řídící partnerka společnosti Briaud Financial Advisors v College Station v Texasu, a poznamenala, že inflace je velkým problémem pro její klienty s majetkem ve výši 1 až 5 milionů dolarů.

Zdroj: Getty Images

Meziroční inflace v dubnu vzrostla o 4,9 %, což je mírný pokles oproti březnovým 5 %, uvedl v květnu americký Úřad pro statistiku práce.

Značný počet milionářů, zejména starších investorů, se domnívá, že bude trvat jeden až pět let, než inflace klesne na 2% cíl Fedu, zjistil průzkum CNBC. Přibližně 43 % milionářů mezitím zvažuje změny v portfoliu nebo plánuje provést úpravy kvůli inflaci.

Matthew McKay, CFP, který rovněž pracuje pro Briaud Financial Advisors, uvedl, že investování s cílem „držet krok s inflací a překonat ji“ je nejlepší způsob, jak bojovat proti ustáleným vysokým cenám.

„Vidíme mnohem větší zájem o alternativní aktiva a soukromé obchody, které mohou přinést výnosy,“ řekl. „Hodně se zabýváme ropou a zemním plynem, které jsou velkým motorem inflace, takže tam je to dobré zajištění.“