Dolar před CPI oslabuje, v centru pozornosti jsou náklady na energie v USA

Dolar se ve čtvrtek vůči většině měn propadl před údaji o inflaci v USA, které budou později během dne určovat směr politiky Fedu, ačkoli se zelená bankovka dotkla měsíčního maxima vůči japonskému jenu, částečně kvůli vyšším nákladům na energie.

Euro vzrostlo o 0,44 % na 1,10235 USD, libra posílila o 0,3 % na 1,2757 USD a kurz jenu byl stabilní na 143,77 za dolar, když předtím oslabil na 144,14 za dolar, což je jeho nejslabší hodnota za poslední měsíc.

Hlavní plánovaná událost dne – a vlastně i týdne -zveřejnění amerického indexu spotřebitelských cen za červenec však teprve přijde.

Tyto údaje do jisté míry podtrhnou nebo naruší současné očekávání trhů, že Federální rezervní systém ukončil svůj cyklus zvyšování úrokových sazeb.

Očekává se, že celková inflace mírně vzroste na 3,3 % ročně, zatímco jádrová míra inflace, která nezahrnuje volatilní segmenty potravin a energií, by měla v červenci vzrůst o 0,2 % na 4,8 % ročně.

Zdroj: Getty Images

„Trh se domnívá, že má CPI dobře zvládnutý. Ano, hlavní číslo se zvýší, ale na základě bazických efektů, takže Fedu to vadit nebude, a jádrové číslo pravděpodobně klesne směrem k cíli, takže vše bude v pořádku,“ uvedla Jane Foleyová, vedoucí oddělení měnové strategie v Rabobank.

Evropské referenční ceny zemního plynu dosáhly ve středu odpoledne téměř dvouměsíčního maxima po zprávách o možných stávkách v australských zařízeních na zkapalněný zemní plyn, zatímco ropa se pohybuje na několikaměsíčních maximech. [O/R][NG/EU]

„Dnes ráno máme euro/dolar zpět nad úrovní 1,10 USD, dost možná kvůli energiím, protože trhy přemýšlejí ‚aha, znamená to, že ECB bude muset znovu zvýšit úrokové sazby?“ řekl Foley.

„Ačkoli by se dalo argumentovat i opačně vzhledem k riziku recese v eurozóně, pokud energie zůstanou na vyšší úrovni,“ dodala.

Vliv vyšších nákladů na energie byl také faktorem měkčího jenu, protože země chudá na zdroje je významným dovozcem ropy.

„Skutečnost, že ceny energií rostou již téměř sedm týdnů, na jen určitě působí,“ řekl Tony Sycamore, tržní analytik společnosti IG.

Prolomení hranice 145 by otevřelo cestu potenciálně až ke 148, „pokud se nám po indexu spotřebitelských cen americký dolar opět prohne,“ řekl.

Přestože BOJ koncem minulého měsíce rozhodla o uvolnění kontroly nad dlouhodobými výnosy, tvůrci politiky zdůraznili, že tato změna byla technickou úpravou, jejímž cílem bylo prodloužit životnost stimulů, definovaných především zápornou krátkodobou úrokovou sazbou.

Jinde se čínský jüan dále odpoutal od měsíčního minima poté, co Čínská lidová banka opět stanovila silnější než očekávanou střední orientační sazbu na znamení nespokojenosti s nedávným oslabením.

To pomohlo zvednout australský a novozélandský dolar z téměř dvouměsíčních minim.

Zdroj: Shutterstock

Dolar vůči zámořskému jüanu klesl o 0,14 % na 7,216 a australský dolar, který tento týden spíše těsně následoval jüan, vzrostl o 0,4 % na 0,6555 USD, čímž se odrazil od úterního minima 0,6497 USD, nejnižší úrovně od 1. června. [AUD]

Švýcarský frank, měna zemí G10, která si letos vůči dolaru vedla nejlépe, rovněž posílil. Dolar se snížil o 0,5 % na 0,873 franku.