Dolar vůči euru oslabuje, investoři uvažují o vývoji sazeb Fedu a ECB

Dolar v pondělí sestoupil z 12týdenního maxima, když obchodníci zvažovali měnové možnosti amerických a evropských centrálních bankéřů po zasedání v Jackson Hole minulý týden, zatímco rozhodnutí Pekingu snížit na polovinu kolkovné na obchodování s akciemi pomohlo euru.

Dolarový index, který měří americkou měnu vůči šesti srovnatelným měnám, se snížil o 0,08 bodu na 104,08 bodu poté, co v pátek dosáhl nejvyšší hodnoty od začátku června. V srpnu index vzrostl o více než 2 % a chystá se přerušit dvouměsíční sérii ztrát.

Předseda Fedu Jerome Powell na každoročním sympoziu o hospodářské politice v Jackson Hole řekl, že centrální banka možná bude muset dále zvýšit úrokové sazby, aby dokončila práci na trvalém snižování inflace.

Trhy předpokládají 80% pravděpodobnost, že Fed zůstane příští měsíc na stejné úrovni, ukázal nástroj CME FedWatch, ale pravděpodobnost zvýšení sazeb o 25 bazických bodů v listopadu je na úrovni 51 % oproti 33 % o týden dříve.

Zdroj: Getty Images

„Zůstává nepravděpodobné, že bychom se od Fedu dočkali zvýšení v září,“ uvedl Chris Weston, vedoucí výzkumu ve společnosti Pepperstone. „Listopad se však rýsuje jako ‚živá‘ událost, kdy datové body mají potenciál převrátit očekávání ohledně úrokových sazeb.“

„Když mnoho dalších centrálních bank zemí G10 již má nastavenu cenu delší pauzy, potenciální další krok Fedu v listopadu dolar podporuje,“ řekl Weston.

Série zveřejněných silných ekonomických údajů z USA pomohla zmírnit obavy z recese, ale vzhledem k tomu, že inflace je stále nad cílem Fedu, se někteří investoři obávají, že americká centrální banka bude držet úrokové sazby na vysoké úrovni delší dobu.

Vzhledem k tomu, že Fed zdůrazňuje důležitost nadcházejících údajů o americké ekonomice, budou se investoři tento týden soustředit na zprávy o mzdách, jádrové inflaci a spotřebitelských výdajích.

„Pokud data nebudou hrát do karet, pak je třeba očekávat další zpřísnění,“ uvedl Rodrigo Catril, hlavní měnový stratég National Australia Bank (OTC:NABZY).

Mezitím euro, které v srpnu zatím kleslo o 1,7 %, vzrostlo o 0,13 % na 1,0808 USD poté, co Čína snížila kolkovné na obchodování s akciemi na polovinu v posledním pokusu o oživení strádajícího trhu v druhé největší ekonomice světa.

Jednotná měna se však obchodovala poblíž téměř 11týdenního minima, kterého dosáhla v pátek poté, co prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová uvedla, že politika musí být restriktivní.

Podle údajů společnosti Refinitiv je trh rovnoměrně rozdělen v názoru na to, zda v září dojde k dalšímu zvýšení sazby na 3,75 %.

Čínský jüan se vůči dolaru ustálil, podpořen čínskou centrální bankou, která opakovaně stanovila silnější než očekávané denní středové hodnoty. Spotový kurz jüanu se snížil o 0,1 % na 7,2937 za dolar.

Zdroj: Shutterstock

Australský dolar citlivý na Čínu vzrostl o 0,26 % na 0,6419 dolaru, když tento měsíc utrpěl porážku kvůli obavám ze skomírajícího postpandemického oživení v Číně, které zatížilo sentiment.

„Důvěra trhu se pravděpodobně příliš nezlepší, dokud se neobjeví známky obratu slábnoucí dynamiky čínské ekonomiky,“ uvedl Tommy Wu, hlavní ekonom Commerzbank (ETR:CBKG).

Jen se snížil o 0,04 na 146,51 za dolar, jen těsně pod více než devítiměsíční minimum 146,64, kterého se dotkl v pátek, protože obchodníci nadále vyhlížejí jakékoli známky intervence japonských úřadů na měnovém trhu.

Bank of Japan zachová současnou politiku mimořádně uvolněného kurzu, protože základní inflace v Japonsku zůstává „trochu pod“ jejím cílem, uvedl v sobotu guvernér centrální banky.

Sterling se v pondělí, kdy byl Londýn kvůli svátku uzavřen, zvýšil o 0,08 na 1,2587 USD poté, co se v pátek vůči dolaru dotkl nejnižší úrovně od poloviny června.