Euro klesá, protože sázky na zvýšení sazeb ECB ovlivňuje inflace a komentáře tvůrců politiky

Euro ve čtvrtek kleslo, protože obchodníci snížili sázky na zářijové zvýšení sazeb Evropskou centrální bankou po komentářích vlivné německé političky Isabel Schnabelové a po zmírnění růstu základních cen v srpnu.

Jednotná měna naposledy klesla o 0,5 % na 1,0871 USD a vrátila tak celý zisk z předchozího dne poté, co německé a španělské údaje o inflaci přiměly obchodníky sázet na to, že ECB příští měsíc opět zvýší sazby.

Avšak zatímco inflace v celé eurozóně se tento měsíc nečekaně udržela na úrovni 5,3 %, růst základních cen poklesl, což komplikuje situaci ECB, která nyní zřejmě spíše ponechá úrokové sazby příští měsíc beze změny, než aby je zvýšila.

Schnabel, který je považován za jednoho z nejvíce jestřábích členů ECB, uvedl, že růst v eurozóně je slabší, než se předpokládalo, ale to nutně neznamená, že je potřeba dalšího zvyšování sazeb.

“Myslím, že skutečnost, že upozorňuje na rizika poklesu růstu, vytváří určitý tlak na euro.”

Obchodníci ocenili zhruba 70% šanci, že ECB v září ponechá stávající úrokovou sazbu, když den předtím po německých a španělských údajích zvýšili sázky, že ji zvýší.

Sterling, který následoval středeční zisky eura, byl rovněž mírnější na úrovni 1,2681 USD. Jak šterlinková měna, tak euro v srpnu vůči dolaru zaznamenaly měsíční pokles o více než 1 %.

Zisky dolaru byly podpořeny očekáváním, že úrokové sazby zůstanou déle na zvýšené úrovni, ale tento týden se zmírnily v důsledku záblesků ochlazení výdajů a náboru zaměstnanců v USA.

Zdroj: Getty Images

Dolarový index sice za srpen stále vzrostl o více než 1,6 %, ale za celý týden zatím klesl o 0,6 %. Ve čtvrtek se zvýšil o 0,4 %.

Později ve čtvrtek budou v USA zveřejněny údaje o osobní spotřebě a indexy cen PCE, které Federální rezervní systém sleduje pro svůj inflační cíl.

Ve středu ministerstvo obchodu revidovalo růst americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí na 2,1 % z odhadu 2,4 %. V pátek budou zveřejněny údaje o počtu zaměstnanců v USA a údaje druhé úrovně z tohoto týdne, jako jsou volná pracovní místa a mzdy v soukromém sektoru, naznačují, že trh práce by mohl ztrácet na síle.

“Pohyb dolaru byl na jedné straně způsoben měkkými druhořadými údaji o zaměstnanosti v USA,” uvedl Chris Turner, globální vedoucí trhů a regionální vedoucí výzkumu pro Velkou Británii a střední a východní Evropu.

“Snaha bojovat s dolarem je v tuto chvíli stále velmi obtížná, ale možná se ve čtvrtém čtvrtletí objeví další důkazy o zpomalení celé ekonomiky.”

Stažení dolaru v tomto týdnu spolu s ostražitostí vůči intervencím japonské vlády stabilizovalo kurz jenu. Tento měsíc je vůči dolaru o 2,5 % níže a za celý rok poklesl o 10 %, ale našel určitou stabilitu kolem 146 jenů za dolar. Naposledy byl na úrovni 145,895.

Euro se mezitím naposledy nacházelo na úrovni 158,65 jenu, tedy blízko 15letého maxima 159,76, kterého dosáhlo o den dříve.

Japonské údaje byly ve čtvrtek smíšené: meziroční růst maloobchodních tržeb o 6,8 % výrazně překonal prognózu 5,4 %, ale tovární výroba se propadla. Ojedinělá stávka v obchodním domě v Tokiu možná předznamenává tlak na růst mezd, ačkoli rozdělení mezi tvůrci politiky naznačuje, že reakce je ještě daleko.

Zdroj: Getty Images

Mírně lepší než očekávaný průzkum čínské výrobní sféry udržel stabilní kurz jüanu, australského a novozélandského dolaru, ačkoli všechny tři mají před sebou výrazný měsíční pokles v důsledku obav ze zpomalení čínské ekonomiky.

Australský dolar se obchodoval o 0,1 % níže na úrovni 0,6463 USD a kiwi, které za srpen pokleslo o 4 %, se drželo na úrovni 0,5941 USD. Jüan se obchodoval na úrovni 7,2878 za dolar s 2% měsíční ztrátou.