Dolar stoupá; hlavním tématem týdne je americká inflace

Americký dolar se v úterý na začátku evropského obchodování zvýšil a zvrátil část prudkých ztrát z předchozí seance, když obchodníci revidovali své pozice před údaji, které ukazují potenciální růst inflace v USA.

Aktuálně se dolarový index, který sleduje zelenou bankovku vůči koši šesti dalších měn, obchodoval o 0,1 % výše na úrovni 104,332 poté, co v předchozí seanci klesl o 0,5 % a ustoupil z šestiměsíčního maxima 105,15 z minulého týdne.

Zveřejnění americké inflace je v centru pozornosti

Tento týden se devizový trh soustředí především na údaje o spotřebitelské inflaci v USA, které budou zveřejněny ve středu a které by měly udávat tón zasedání Federálního rezervního systému příští týden.

Všeobecně se očekává, že centrální banka v září ponechá sazby na stejné úrovni, ale známky toho, že inflace se ukazuje jako lepkavá, by mohly být podnětem k dalšímu zvýšení sazeb před koncem roku.

„FOMC již vstoupil do období výpadku před zasedáním, ale poslední náznaky jasně ukazují na pozastavení v září. Může inflace změnit názor politiků? Pravděpodobně by muselo jít o podstatně silnější tisk, než se očekávalo, ale z devizového hlediska očekávejte, že se býčí dopad na dolar projeví i tak,“ uvedli analytici ING ve své poznámce.

Růst mezd ve Spojeném království zůstává vysoký

GBP/USD se obchodoval převážně beze změny na úrovni 1,2505, když obchodníci zpracovávali nejnovější údaje o zaměstnanosti ve Spojeném království.

Míra nezaměstnanosti ve Velké Británii vzrostla za tři měsíce do července na 4,3 % z 4,2 % o měsíc dříve, což je nejvyšší hodnota od tří měsíců do září 2021, přičemž trh práce vykazuje známky ochlazení.

Zdroj: Unsplash

Mzdy bez započtení bonusů však byly ve třech měsících do července o 7,8 % vyšší než před rokem, což je společné nejrychlejší tempo od počátku záznamů v roce 2001, a zvýšily tak tlak na Bank of England, aby dále zpřísnila měnovou politiku.

Politička BOE Catherine Mannová v pondělí pozdě večer varovala, že je příliš brzy na to, aby se přestaly zvyšovat sazby, a všeobecně se očekává, že centrální banka zvýší sazby o dalších 25 bazických bodů.

Tvůrci politiky ECB mají před sebou složité rozhodnutí

EUR/USD klesl o 0,1 % na 1,0732 poté, co španělská inflace v srpnu podle očekávání vzrostla na meziroční bázi o 2,6 %, což je skok oproti 2,3 % v předchozím měsíci.

Evropská centrální banka zasedá ve čtvrtek a po zvýšení sazeb na každém z posledních devíti zasedání nyní tvůrci politiky diskutují o tom, zda znovu zvýšit depozitní sazbu na 4 %, nebo si dát pauzu.

Inflace zůstává nad cílem, ale růst v regionu zpomaluje a očekává se, že nejnovější údaje o německém ekonomickém sentimentu ZEW, které budou zveřejněny později v úterý, ukáží zhoršení důvěry v dominantní ekonomiku eurozóny.

Yen se po komentářích Uedy stabilizuje

USD/JPY vzrostl o 0,2 % na 146,87, přičemž jen odevzdal část vysokých zisků z předchozí seance na základě komentářů guvernéra Bank of Japan Kazuo Uedy, který uvedl, že konec záporných úrokových sazeb BOJ by mohl být blízko.

Takový scénář by jenu prospěl, ale měna má za celý rok stále velké ztráty, které jsou způsobeny především zvětšujícím se rozdílem mezi místními a mezinárodními úrokovými sazbami.

Čínský jüan se stabilizuje, ale pochybnosti o hospodářském růstu přetrvávají

USD/CNY vzrostl o 0,1 % na 7,2924, přičemž jüan zůstal nad pátečním 16letým minimem poté, co čínská centrální banka vynesla sérii silných denních středních hodnot.

Přesto přetrvávají pochybnosti o síle oživení země po zásahu COVID, přičemž průzkum agentury Reuters nyní předpovídá 5% růst HDP v roce 2023. To je v souladu s oficiální prognózou Číny, ale nižší než předpovědi investičních bank.

Zdroj: Canva