Dolar se před údaji o inflaci stabilizuje; libra klesá kvůli slabému HDP

Americký dolar se na začátku středečního evropského obchodování stabilizoval, protože obchodníci opatrně očekávali nejnovější údaje o inflaci v USA, zatímco šterlinková měna oslabila poté, co britská ekonomika v červenci klesla více, než se očekávalo.

Aktuálně se dolarový index, který sleduje americkou měnu vůči koši šesti dalších měn, obchodoval jen o málo výše na úrovni 104,377 poté, co v pondělí klesl na týdenní minimum.

Ekonomika Spojeného království v červenci prudce poklesla

GBP/USD klesl o 0,3 % na 1,2452, když šterlink zasáhla zpráva, že britská ekonomika v červenci poklesla o více než očekávaných 0,5 %, což je největší pokles v tomto roce, namísto předpokládaného měsíčního poklesu o 0,2 %.

Zdroj: Canva

Údaje ukázaly, že v červenci poklesly všechny hlavní sektory ekonomiky – služby, výroba i stavebnictví.

Stále se všeobecně očekává, že Bank of England přidá ke 14 zvýšením sazeb od konce roku 2021, když se její politici sejdou příští týden, zvýšení úrokových sazeb na 5,5 % z 5,25 %.

Ekonomika se nedostala do recese, jak se obávala, růst mezd vykazuje jen málo známek zpomalení a oficiální statistici prudce vylepšili údaje, které ukazují, že se Spojené království zotavilo z COVID-19 dříve, než se dříve předpokládalo.

ECB by mohla ještě ve čtvrtek zvýšit úrokové sazby

Měnový pár EUR/USD klesl o 0,1 % na 1,0738 a ustoupil tak z týdenního maxima 1,0777 z předchozí seance.

Ve čtvrtek zasedá Evropská centrální banka a obchodníci začali přehodnocovat své pozice poté, co zpráva agentury Reuters naznačila, že tvůrci politiky ECB očekávají, že inflace ve dvacetičlenné eurozóně zůstane příští rok nad 3 %, což posiluje argumenty pro desáté zvýšení úrokových sazeb v řadě.

Údaje z minulého týdne ukázaly, že inflace v Německu, dominantní ekonomice eurozóny, zůstala v srpnu nad 6 %, což je trojnásobek 2% střednědobého cíle ECB.

Přesto je růst v regionu slabý a podle údajů, které budou zveřejněny později během zasedání, se očekává, že průmyslová výroba v eurozóně v červenci meziměsíčně poklesla o 0,7 %.

Zdroj: Canva

Americká inflace bude udávat postup Fedu

Přesto budou objemy ve středu před zveřejněním indexu spotřebitelských cen v USA později během seance pravděpodobně nízké, protože by mohly udávat tón zasedání Federálního rezervního systému příští týden.

Očekává se, že jádrový index spotřebitelských cen, který odstraňuje volatilní ceny potravin a energií, se v srpnu meziročně ochladí z 4,7 % na 4,3 %, ale rostoucí ceny ropy naznačují, že celkový meziroční údaj se vyšplhá na 3,6 % z 3,2 % v předchozím měsíci,

Představitelé Fedu signalizovali, že by se mohli na svém zasedání příští týden pozastavit, neboť zvýšili sazby na 11 z posledních 12 zasedání, a zároveň vyhodnotit svůj dosavadní postup. Inflace, která zůstává lepkavá, by však mohla ukazovat na pravděpodobnost dalšího zvýšení sazeb před koncem roku.

Jinde měnový pár USD/JPY vzrostl o 0,1 % na 147,27, přičemž kurz jenu zůstal blízko 10měsíčního minima, když se obchodníci snaží strávit nedávné komentáře guvernéra Bank of Japan Kazuo Uedy ohledně toho, zda centrální banka hodlá v blízké budoucnosti ukončit režim záporných úrokových sazeb.

USD/CNY klesl o 0,1 % na 7,2854, přičemž jüan zůstal nad 10měsíčním minimem v souvislosti s pokračujícími podpůrnými opatřeními Čínské lidové banky.