Proč by tato 1 změna ve společnosti Amazon mohla zvýšit její zisky?

V posledních letech jste se na růst zisků společnosti Amazon (AMZN) mohli v podstatě spolehnout. Rostoucí inflace a všeobecné ekonomické problémy však v loňském roce e-commerce giganta poškodily a dokonce ho přivedly do první roční ztráty za téměř deset let. Dobrou zprávou je, že se pro Amazon začíná blýskat na lepší časy.

Úsilí o snižování nákladů a růst přináší své ovoce a společnost ve druhém čtvrtletí vykázala zvýšení provozních příjmů a provozního cash flow. Ještě důležitější je, že Amazon provedl jednu velkou změnu, která by měla nakonec snížit náklady, přimět zákazníky k většímu utrácení a možná i zvýšit zisk. Napovím vám: souvisí to se způsobem, jakým Amazon doručuje balíčky ze svých skladů až k vašim dveřím.

Snaha udržet krok s poptávkou

Nejdříve trochu informací o něčem, co ovlivňuje každého z nás, kdo někdy nakupoval na Amazonu: o síti plnění společnosti. V prvních dnech pandemie se tato e-commerce velmoc snažila udržet krok s rostoucí poptávkou – lidé, kteří byli nuceni zůstat doma, objednávali stále více přes internet. Společnost se proto rozhodla rozšířit svou síť a nakonec ji během zhruba dvou let zdvojnásobila.

Zdroj: Getty Images

Poptávka však nakonec poklesla, protože lidé se vrátili ke svým zvyklostem, mezi něž patří nakupování v obchodech, a protože jejich kupní sílu snížila inflace. Amazonu tak zůstala nadbytečná kapacita v celé jeho síti pro realizaci zakázek.

Tento problém však přiměl společnost Amazon, aby se zaměřila na zlepšení efektivity – a provedla velmi důležitou změnu. Společnost změnila svůj model plnění v USA z celostátního na regionální. To znamená, že namísto odesílání objednaného zboží ze skladu v Kalifornii do Severní Karolíny Amazon udržuje věci více lokální. Společnost nyní rozdělila USA do osmi regionů, které obsluhují oblasti v okolí. Amazon udržuje v každém regionu různé skladové zásoby, takže zboží lze snadno odeslat zákazníkům v dané zóně.

Regionalizace již přináší výsledky. Společnost uvádí, že se díky ní snížil počet ujetých kilometrů při doručování zásilek o 19 %. A stále více zásilek je vyřizováno prostřednictvím regionálních zásilek, přičemž 76 % všech zásilek Amazonu v USA nyní putuje přes tento systém.

Zdroj: Getty Images

Společnost Amazon ještě nedokončila modernizaci své sítě pro doručování zboží. V rámci snahy o zefektivnění doručování balíků plánuje zdvojnásobit počet svých zařízení pro doručování v den doručení – tvrdí, že tato zařízení jsou schopna připravit objednávku k doručení za pouhých 11 minut. Amazon ve své poslední zprávě o výsledcích také uvedl, že prozkoumal všechny aspekty své sítě pro plnění zásilek a stále vidí „další strukturální změny“, které je třeba provést.

Zrychlení dodacích lhůt

Nyní se vraťme k mému původnímu bodu týkajícímu se dopadu všech těchto událostí na příjmy. Právě nyní vedly investice společnosti Amazon k nárůstu nákladů na realizaci zboží, které ve druhém čtvrtletí vzrostly o 22 % na 932 milionů USD. Přechod na regionální dopravu by však nakonec měl pomoci snížit různé náklady – například na dopravu vzhledem ke kratším ujetým vzdálenostem – a zvýšit tržby, protože společnost zrychlí dodací lhůty. Amazon tvrdí, že má k dispozici značné množství údajů, které ukazují, že zákazníci kupují více určitého zboží, pokud je slíbená doba dodání rychlá.

Díky rychlejšímu doručování by společnost také mohla přilákat více zákazníků k předplatnému služby Prime – a ti by se mohli rozhodnout zůstat i rok co rok.

Zdroj: Shutterstock

Co to všechno znamená pro vás jako investora? Akcie Amazonu letos zatím stoupají dvouciferným tempem a možná si říkáte, jestli jim nedochází dech. Nikdo samozřejmě nedokáže předpovědět, jak si akcie povedou v krátkodobém horizontu. Ale vzhledem k tomu, že Amazon dosahuje dobrých výsledků a učinil velký krok ke zlepšení procesu plnění, vypadá budoucnost společnosti jasně.

Regionalizované plnění spolu s dalšími úsporami nákladů a investicemi, které Amazon v poslední době provedl, by mohlo zvýšit zisk. To vše znamená, že akcie tohoto lídra v oblasti elektronického obchodování by mohly v příštích letech prudce vzrůst, což z nich nyní činí solidní nákup pro dlouhodobé investory.