Bloom Energy v sektoru obnovitelných zdrojů energie vyniká

Fenomén ESG je v posledních letech v centru pozornosti západního světa. Obnovitelná energie je hitem. A tato společnost tady má rozhodně co nabídnout.

Akcie Bloom Energy (NYSE:BE) by tento týden rozhodně mohly stát za pozornost.

Společnost se specializuje na velkokapacitní palivové články pro konzistentní výrobu energie a elektrolyzéry, které štěpí vodu na vodík a kyslík.

Její důraz na pohotovostní vodíkovou energii ji odlišuje od konkurentů, jako je Plug Power (NYSE:PLUG), která se soustředí na vodík v mobilních aplikacích.

Bloom Energy čelí výzvám v oblasti ekonomiky výroby vodíku, ale vyniká příjmy z reálných projektů, nikoliv pouze z dotací.

Ačkoli ziskovost je pro společnost i ostatní v tomto odvětví stále problémem, akcie BE vykazovaly v posledních čtyřech čtvrtletích konzistentní růst tržeb a zisku.

Pojďme se ponořit do obchodního modelu společnosti Bloom Energy a dozvědět se o ní více.

Zdroj: Shutterstock

Analytici jsou i nadále nakloněni směrem k akciím Bloom Energy

Akcie BE v současné době vzbuzují u dvanácti analytiků konsenzuální hodnocení „mírný nákup“. Čtyři z nich doporučují akcie držet, zatímco osm doporučuje nákup. Průměrná 12měsíční cílová cena těchto analytiků je 24,88 USD.

Výkonný viceprezident společnosti Guillermo Brooks nedávno v červenci prodal 3 978 akcií Bloom Energy. Jejich prodej byl oceněn na přibližně 72 717,84 USD. Po této transakci Brooks nyní vlastní 136 708 akcií v hodnotě přibližně 2 499 022,24 USD.

Institucionální investoři a hedgeové fondy provedli pohyby se svými podíly ve společnosti Bloom Energy. Comerica Bank získala akcie v hodnotě přibližně 1 640 000 USD, zatímco GTS Securities LLC nakoupila během druhého čtvrtletí akcie BE v hodnotě přibližně 1 165 000 USD.

Společnost Bloom snížila své provozní ztráty o téměř 50 % oproti loňskému roku a zároveň zvýšila své hotovostní rezervy na 767 milionů USD ke konci června.

Společnost expanduje po celém světě a nedávno prodala 300 kilowattů palivových článků německé geotermální elektrárně, čímž učinila krok k evropské energetické nezávislosti.

Z dlouhodobého hlediska mohou investoři sázející na potřebu různých zdrojů obnovitelné energie zvážit společnosti, jako je Bloom Energy.

Domnívám se totiž, že oblast vodíku je v rámci zelené energie výklenková a bude vyžadovat značné vládní výdaje a pobídky, aby se mohla rozvíjet. V poslední době jsme však byli svědky toho, že se některé z těchto pobídek zhmotnily.

Pokud Bloom Energy dokáže toto prostředí přetavit v ziskový růst, má tato akcie odtud spoustu možností růstu.

Co můžete jako investoři udělat teď?

Specializace společnosti Bloom Energy na vodíkové palivové články na bázi pevných oxidů poskytuje investorům značný růst, vzhledem k velikosti celkového oslovitelného trhu, na který Bloom míří.

Pokud Bloom dokáže pokračovat v růstu tržeb tempem 23,8 %, jak tomu bylo v uplynulém čtvrtletí na meziroční bázi, možná na tom něco bude.

Zdroj: Bloom Energy

Osobně se nedotýkám akcií obnovitelných zdrojů energie, které neprokázaly schopnost dosahovat konzistentní ziskovosti.

To je právě případ společnosti Bloom. Nemohu však vyčítat investorům do dlouhodobě rostoucích akcií, že je zaujaly celkové vyhlídky společnosti. V tomto ohledu si tato akcie může zasloužit spekulativní nákup. V mém případě jsou akcie BE na seznamu sledovaných.