Podle analytiků není boom umělé inteligence v těchto dvou akciích plně oceněn

Technologické akcie letos vedou na trhu, to není žádné tajemství. Technologický index NASDAQ si i po nedávných ztrátách od počátku roku připsal ~32 % a index S&P 500, který zahrnuje velký technologický segment, vzrostl o 16 %.

Tato široká čísla zakrývají některé důležité údaje. Jsou to obří technologické firmy, které vedou, a mezi nimi hraje v ziscích nápadnou roli umělá inteligence. Tato technologie se dostala do náhlého povědomí loni v listopadu, kdy společnost OpenAI vydala svého chatbota ChatGPT s umělou inteligencí a ukázala, čeho je AI schopna.

Nejde však jen o konverzační chatboty. AI stojí za pokrokem v oblasti autonomních vozidel, vylepšila softwarové systémy pro rozpoznávání obličeje a řeči a hojně se využívá v digitální komunikaci a šifrovacích systémech, abychom jmenovali jen některé z jejích aplikací.

To vše a ještě více nutí analytiky z Wall Street, aby akcie AI sledovali a hledali jména, která z toho mohou nejvíce vytěžit. Tento seznam zahrnuje technologické giganty, ale také další firmy z nejrůznějších oborů. Patří mezi ně i některé zřejmé, jako je výroba polovodičových čipů a provoz datových center.

Zdroj: Getty Images

Nyní se přesuneme ke dvěma akciím souvisejícím s umělou inteligencí, které analytici Wall Street označili jako Strong Buys. Podle jejich analýzy se boom umělé inteligence na cenách těchto akcií ještě plně neprojevil, což pro investory představuje příležitost, která se teprve projeví.

Marvell Technology (MRVL)

Začneme výrobcem čipů, společností Marvell Technology Group. Marvell je konstruktérem i výrobcem polovodičových čipů a není to žádný drobeček s tržní kapitalizací přes 48 miliard dolarů a klouzavými 12měsíčními tržbami ve výši 5,62 miliardy dolarů. Společnost se specializuje na návrh a výrobu čipů pro datovou infrastrukturu a vytváří základní technologie, které umožňují pohyb, zpracování, ukládání a zabezpečení dat v široké škále aplikací.

Tyto aplikace zahrnují serverové stacky, ethernetové sítě, akcelerátory ukládání dat a jsou optimalizovány pro cloudové prostředí dnešního propojeného digitálního světa. Společnost Marvell má produktové řady čipových sad zaměřené přímo na jádro rozmachu umělé inteligence. Technologie společnosti nabízí výpočetní kapacity potřebné v aplikacích náročných na AI, jako jsou datová centra a samořízená vozidla, a společnost Marvell letos na jaře uvedla, že očekává, že její příjmy z AI se v letošním roce zdvojnásobí. A v poslední čtvrtletní finanční zprávě společnost oznámila 6% mezičtvrtletní nárůst tržeb v segmentu datových center s velkým podílem AI.

Zdroj: Getty Images

Tato zpráva za fiskální 2Q24 ukázala, že společnost dosáhla celkových příjmů ve výši 1,34 miliardy dolarů. Přestože meziročně poklesly o téměř 12 % – vliv měly přetrvávající problémy s dodavatelským řetězcem, dopad inflace na tržby a zpomalení v Číně -, horní linie společnosti mírně překonala prognózu o 9,73 milionu USD. Na dolním řádku 33 centů non-GAAP EPS rovněž předčilo očekávání, a to o cent na akcii.

Pětihvězdičkový analytik Cody Acree, který pro Benchmark pokrývá společnost Marvell, vidí její pozici jako solidní, s některými silnými stránkami stejnými jako u lídra trhu, společnosti Nvidia.

„V návaznosti na mnoho stejných tematických faktorů koncového trhu, na které nedávno upozornila společnost Nvidia, a na její mimořádně silný výhled růstu se domníváme, že společnost Marvell má podobně dobrou pozici, aby mohla těžit z přijetí umělé inteligence v celém odvětví a ze změn plánů výdajů svých zákazníků na datovou infrastrukturu, které jsou způsobeny změnou priorit v rozhodování o architektuře sítí… Domníváme se, že vedoucí postavení společnosti Marvell v oblasti řešení pro připojení k datové infrastruktuře nabízí společnosti solidní páku na růst globální implementace umělé inteligence,“ vyjádřil se Acree.

Spolu s těmito komentáři dává Acree akciím Marvell rating Buy a cílovou cenu 75 USD, což naznačuje jednoletý potenciál růstu o 35 %.

Technologické akcie jako Marvell nikdy nemají nouzi o pozornost Wall Street – a Marvell má na svém kontě 20 nedávných hodnocení analytiků. Ty zahrnují rozdělení v poměru 19:1 ve prospěch kupujících oproti držícím, což podporuje konsensus analytiků o silném nákupu. Akcie se prodávají za 55,65 USD a jejich průměrná cílová cena na úrovni 72,57 USD znamená v horizontu jednoho roku zisk 29 %.

Iris Energy (IREN)

Druhá akcie, na kterou se podíváme, Iris Energy, je těžař bitcoinů. To znamená, že společnost Iris vlastní rozsáhlá datová centra potřebná k těžbě kryptoměny a svůj úspěch využívá ke generování bitcoinů, které může prodávat za účelem dosažení zisku. Datová centra pro těžbu bitcoinů jsou notoricky energeticky náročná a společnost Iris Energy vlastní také zařízení na výrobu energie, která jsou dostatečná pro udržení jejího provozu. Společnost se chlubí tím, že její výroba energie pochází z obnovitelných zdrojů energie.

Za tímto účelem společnost Iris zřídila většinu svých datových center v kanadské provincii Britská Kolumbie – kde je místní geografie se strmými horami a bystrými řekami obzvláště vhodná pro výrobu čisté, neustále obnovitelné energie z vodních elektráren. V současné době má společnost Iris v Britské Kolumbii tři zařízení, která využívají 100 % obnovitelné energie. Jejich kombinovaný výkon je 160 megawattů a jsou schopny podporovat přibližně 50 000 těžebních zařízení pro bitcoiny. Čtvrté zařízení v Texasu využívá větrnou a solární energii k napájení 20megawattového datového centra s kapacitou přibližně 6 500 těžebních plošin.

Zdroj: Bloomberg

Nehledě na bitcoinové snahy má společnost Iris jako firma silně investující do datových center přirozený důvod směřovat také k trhu s umělou inteligencí. Iris je velkým odběratelem špičkových výpočetních čipů schopných zpracovávat umělou inteligenci pro své serverové sestavy datových center.

Společnost oznámí své výsledky za fiskální 4Q23 ve středu (13. září) – ale pohled na některé nedávno zveřejněné měsíční výsledky poskytne dobrou představu o tom, jak si firma dnes stojí. Za poslední měsíc, srpen, vyprodukovala společnost Iris 410 bitcoinů, zatímco v červenci to bylo 423 bitcoinů. Průměrná provozní rychlost (hashrate) za tento měsíc činila 5 493 PH/s, což je mírný pokles oproti červencové hodnotě 5 562 PH/s. Společnost Iris vygenerovala za srpen příjmy z těžby ve výši 11,5 milionu dolarů a realizovala 27 937 dolarů na jeden vytěžený bitcoin.

Společnost Iris zaujala analytika společnosti Canaccord Josepha Vafiho, který upozorňuje investory na kroky, které společnost podniká, aby se stala silou v oblasti umělé inteligence. Píše: „Iris učinil krok vpřed ve své nedávno obnovené strategii HPC/AI nákupem nejnovější generace grafických procesorů NVIDIA AI H100. Tento počáteční nákup 248 GPU za ~10 milionů dolarů umožní společnosti dále posoudit připravenost svých datových center na obsluhu trhu generativní AI a demonstrovat své schopnosti potenciálním zákazníkům. Se 760 MW dostupné energetické kapacity, datovými centry nové generace osvědčenými pro energeticky husté výpočty, nezatíženou rozvahou a manažerským týmem s hlubokými odbornými znalostmi v oblasti energetiky a infrastruktury se domníváme, že společnost Iris má základní předpoklady pro využití vznikající příležitosti generativní AI.“

Za tímto účelem hodnotí pětihvězdičkový analytik akcie společnosti IREN jako „Buy“ a jeho cílová cena 8 USD znamená robustní jednoroční potenciál růstu o 82 %.

Celkově jsou zde všechny čtyři nedávné recenze analytiků pozitivní, takže konsenzuální hodnocení Strong Buy společnosti Iris je jednomyslné. Akcie mají prodejní cenu 4,40 USD a průměrnou cílovou cenu 12,25 USD, což naznačuje, že v příštím roce nás čekají výnosy ve výši solidních 178 %.