Zde jsou 2 defenzivní akcie, které ochrání vaše portfolio

Po hlubokých ztrátách v loňském roce vedl akciový trh v roce 2023 k oživení boom umělé inteligence. Největšími vítězi se staly megakapitály, společnosti jako Alphabet, Microsoft a Nvidia, jejichž velikost, tržní podíl a expozice vůči AI přilákaly houfy investorů.

Výsledkem je podle investiční legendy Jeremyho Granthama rozhodně nestabilní situace, která připomíná minulé akciové bubliny. Grantham, který je spoluzakladatelem bostonské společnosti GMO, jež spravuje aktiva v hodnotě ~58,8 miliardy dolarů, si vybudoval pověst kontrariána se solidními úspěchy v předpovídání takových bublin a v umělé inteligenci vidí zářivou novinku, která zabrání všeobecnému kolapsu trhu.

Trhy jsou stále na vzestupu, ale AI je tam drží na nebezpečně nadsazených cenách. „Tucet obřích amerických akcií zažil na pozadí AI pekelnou jízdu, a to jistě vyvolalo dojem, že je konec hry,“ řekl nedávno Grantham. Problém je však podle něj v tom, že ceny jsou „neuvěřitelně vysoké“ a to, čeho jsme svědky, je „falešná hlava, ale je to zatraceně falešná hlava“.

Grantham dále dodává, že je „velmi nervózní z případných finančních potíží“, čímž myslí potenciální recesi. Domnívá se, že existuje vážné riziko – podle jeho odhadu 70 % -, že americká ekonomika v příštích 18 měsících poklesne. „Myslím, že by bylo unikátní, kdybychom neměli s ekonomikou delší problém,“ dodal zlověstně.

Zdroj: Bloomberg

Je tedy čas přijmout nějaká ochranná opatření. Vzali jsme si Granthamovo varování k srdci a otevřeli jsme databázi abychom z ní vytáhli podrobnosti o defenzivních akciích, tedy akciích, které poskytnou určitou úroveň ochrany vašeho portfolia, pokud by se vše zvrtlo. Podle analytiků ulice se jedná o akcie s ratingem Buy, přibližně 25% růstem – a některými solidními defenzivními vlastnostmi. Podívejme se na ně blíže.

Open Text Corporation (OTEX)

Začneme softwarovou společností Open Text. Tato firma se sídlem v Ontariu je jednou z největších kanadských softwarových společností a nabízí zákazníkům obrovskou škálu produktů, včetně cloudových řešení pro modernizaci aplikací, podnikové sítě, práci s obsahem a digitální zážitky. Zákazníci mohou zjednodušit své systémy, vybudovat automatizaci procesů a propojit data, a to vše ve vícecloudovém prostředí.

Trh se správou informací, což je nika společnosti Open Text, se odhaduje na 200 miliard dolarů – a stále se rozšiřuje. Společnost Open Text si vydobyla pozici založenou na kvalitních produktech a přesvědčivých řešeních, která splňují potřeby zákazníků v oblasti cloud computingu a zároveň zvyšují podíl na trhu. Měřítkem úspěchu společnosti jsou tržby ve výši 4,5 miliardy dolarů za poslední fiskální rok, které znamenaly meziroční nárůst o 28 %, přičemž 3,6 miliardy dolarů z této částky, tedy 80 %, představují ročně se opakující tržby (ARR).

Zdroj: Getty Images

Pokud si přiblížíme poslední čtvrté fiskální čtvrtletí, zjistíme, že společnost Open Text ukončila svůj fiskální rok (který skončil 30. června) se solidními čtvrtletními výsledky. Horní řádek ve výši 1,5 miliardy dolarů představoval 66,2% meziroční nárůst příjmů a překonal prognózu o 10 milionů dolarů. ARR dosáhly 1,2 miliardy dolarů, což představuje 56,4% meziroční nárůst. Čtvrtletní provozní cash flow činilo 115 milionů dolarů, z čehož 91 milionů dolarů tvořil volný cash flow. V konečném součtu společnost Open Text vykázala za fiskální 4Q23 zisk na akcii mimo GAAP ve výši 91 centů, čímž překonala prognózu o 4 centy na akcii.

Působivé peněžní toky této softwarové společnosti zaujaly Richarda Tse z kanadské národní banky. Tento pětihvězdičkový analytik o této akcii píše: „OTEX zůstává jedním z našich oblíbených ‚starších‘ jmen, přičemž si všímá, že schopnost firmy generovat opakující se hotovost je solidním defenzivním prvkem. Škálování ziskovosti a opakující se peněžní toky nabízejí investorům přesvědčivé defenzivní vlastnosti při atraktivním ocenění. Navzdory růstu díky integraci MF (společnost v lednu uzavřela akvizici Micro Focus, poskytovatele kritických softwarových technologií) nadále vidíme rostoucí základnu opakujících se příjmů díky oportunistickým akvizicím, rozšiřující se provozní páce a opci na to, co se zdá být obnoveným důrazem zpět na organický růst, což vše není plně zohledněno v ocenění 8,4x F24 EV/EBITDA.“

Tse dále uděluje této akcii rating Outperform (Buy), přičemž jeho cílová cena 60 USD znamená 56% potenciál růstu v nadcházejícím roce.

Celkově má Open Text konsenzuální hodnocení Strong Buy, podpořené 8 nedávnými recenzemi analytiků, které zahrnují 6 hodnocení Buys a 2 Holds. Průměrná cílová cena 50 USD naznačuje potenciál pro 12měsíční růst o 30 %.

Valvoline, Inc. (VVV)

Druhou defenzivní stálicí, na kterou se podíváme, je společnost Valvoline, jeden z lídrů na světovém trhu s automobilovými palivy a mazacími oleji. Společnost vyrábí i řadu dalších kapalných chemických produktů pro automobily, od brzdových a převodových kapalin po chladicí kapaliny a nemrznoucí směsi do motorů, stejně jako přípravky na ošetření paliva a účelové mazací oleje, chladicí kapaliny a převodové kapaliny pro hybridní vozidla.

Společnost Valvoline prodává své výrobky prostřednictvím různých maloobchodních prodejen, od velkých řetězců a velkých prodejen až po malé nezávislé čerpací stanice – a provozuje přibližně 1 800 franšízových servisních středisek prostřednictvím svých značek Valvoline Instant Oil Change a Valvoline Great Canadian Oil Change.

Automobilový průmysl se v posledních letech potýká s vážnými problémy. Mezi nepříznivé faktory patří narušení dodavatelského řetězce, přerušení práce (z nichž současná stávka UAW je pouze poslední) a zvýšené náklady na suroviny, konstrukci a pohonné hmoty.

Zdroj: Getty Images

Přesto, jak bylo patrné z poslední čtvrtletní zprávy o výsledcích společnosti Valvoline ze 3. čtvrtletí fiskálního roku 2023, si společnost vede dobře. Čtvrtletí, které skončilo 30. června, vykázalo tržby z pokračujících činností ve výši 376,2 milionu USD, což představuje 18,5% nárůst oproti předchozímu období, zatímco hospodářský výsledek dosáhl 43 centů na akcii podle měřítek mimo GAAP. Tržby i zisk překonaly prognózy, tržby o 9,9 milionu USD a zisk na akcii o 9 centů.

V ukazateli, který je pro společnost Valvoline dobrým příslibem do budoucna, zaznamenala společnost v průběhu čtvrtletí nárůst počtu nových prodejen v rámci svých značkových linek pro výměnu oleje o 23 prodejen. Tento nárůst zahrnoval 22 provozoven provozovaných společností a 1 franšízovou prodejnu a zvýšil celkový počet prodejen celého systému na 1 804 během 3. čtvrtletí. Společnost vykázala za čtvrtletí růst tržeb ve stejném obchodě v rámci celého systému o 12,5 %.

Podle názoru Stevena Shemeshe, který pokrývá společnost Valvoline pro RBC Capital, je zde klíčovým bodem pokračující růst jednotek společnosti a její potenciál pro budoucí prodeje. Shemesh píše: „VVV je jedním z mála jmen v oblasti hardlines/broadlines, které podle našeho názoru může fungovat bez ohledu na to, jak se bude vyvíjet makro. Po prodeji divize globálních produktů je nyní VVV defenzivnějším a jednodušším příběhem jednotkového růstu (nastavený růst jednotek +7-10 % ročně) s cenovou silou a příležitostí přírůstku EBITDA přes 70 milionů USD ze stávajících prodejen, které dosahují zralosti. Domníváme se, že ~12,5x EV/EBITDA za rok 24 je přesvědčivé ocenění pro značku s dlouhodobým výhledem +14-16% růstu tržeb a +16-18% růstu EBITDA ročně (v současnosti ~26% EBITDA marže).“

Komentář analytika podporuje jeho rating Outperform (Buy) pro akcie a dal VVV cílovou cenu 43 USD, která naznačuje, že v ročním horizontu posílí o 32 %.

Akcie Valvoline mají od ulice konsenzuální hodnocení Moderate Buy (Mírné nákupní hodnocení), které vychází z rovnoměrného rozdělení v 8 nedávných hodnoceních akcií: 4 nákupy a 4 držení. Předpověď počítá s ročním růstem o 24 %, přičemž průměrná cílová cena činí 40,25 USD.