Barclays vidí příležitost v těchto dvou zemědělských akcií

Zkušení investoři vědí, že existují cenné akciové sektory, kterým se někdy nedostává tolik pozornosti, kolik by si zasloužily. Například velké technologické společnosti často kradou pozornost. Není to však jediný sektor, který stojí za pozornost. Podceňovaným odvětvím, které v sobě skrývá velký potenciál, je agrobyznys – společnosti zabývající se pěstováním, výrobou a distribucí zemědělských komodit, hnojiv a vybavení.

Jedním z hlavních hráčů v tomto odvětví, který si zaslouží pozornost investorů, je trh s hnojivy. Podle nadnárodní bankovní instituce Barclays nyní existuje více pozitivních než negativních rizik spojených s předpokládanou vyšší poptávkou po potaši – klíčové složce moderních hnojiv.

S ohledem na tuto perspektivu předpovídá analytik společnosti Barclays Benjamin Theurer dlouhodobý růst trhu s potaší. Přestože celosvětová poptávka po potaši v roce 2022 klesne na 60 milionů tun z více než 70 milionů tun v letech 2020 a 2021, Theurer předpokládá oživení na 65 milionů tun v roce 2023. Analytik navíc nepředpokládá návrat na úroveň dodávek před konfliktem mezi Ruskem a Ukrajinou a sankcemi vůči Bělorusku dříve než v roce 2024, což naznačuje potenciál vyšší globální poptávky po potaši v blízké budoucnosti.

Vzhledem k tomuto výhledu Theurer reviduje svou pozici u dvou akcií zemědělských podniků s vysokou expozicí vůči trhu s potaší: Nutrien Ltd (NTR) a Mosaic Company (MOS). U obou akcií provedl dvojí upgrade a vybídl investory, aby se o tyto akcie okamžitě začali zajímat.

Zdroj: Getty Images

Kanadská společnost Nutrien, která vznikla před pěti lety sloučením společností PotashCorp a Agrium, je významným hráčem na světovém trhu s potaší. Kromě potaše vyrábí Nutrien také dusíkatá hnojiva, což z ní činí největšího světového výrobce rostlinných vstupů. Navzdory svému významu zaznamenala společnost Nutrien v letošním roce 19% pokles akcií a pokles tržeb.

Ve třetím čtvrtletí roku 2023 společnost Nutrien vykázala tržby ve výši 5,63 miliardy USD, což je výrazný pokles oproti 11,7 miliardy USD zaznamenaným ve druhém čtvrtletí a 31% pokles oproti 8,2 miliardy USD vykázaným ve 3Q22. Při pečlivém zkoumání těchto údajů spolu se sezónními vlivy na tržby se Theurer domnívá, že současný finanční pokles společnosti Nutrien je pravděpodobně dočasný, a v příštím roce očekává oživení. V důsledku toho Theurer zvýšil rating akcií z Underweight (prodat) na Overweight (koupit) a předpovídá 20% růst.

Nakoupit akcie Nutrien Ltd. za $56.24 (-0.90%)

Dalším významným jménem je Mosaic, největší americký výrobce fosfátů a potaše pro průmysl hnojiv, který působí na šesti kontinentech. Tržby společnosti Mosaic byly rovněž ovlivněny výkyvy cen a poptávky. Její tržby ve 3Q23 meziročně poklesly o 34 % na 3,5 miliardy USD, nicméně překonaly předpokládané hodnoty o 280 milionů USD. Přestože zisk na akcii společnosti zaostal za průměrnými odhady, překonal prognózu Barclays, což Theurera přimělo k pozitivnímu výhledu.

Theurer zvýšil rating z Underweight na Overweight a stanovil cílovou cenu 42 USD, což znamená 16% nárůst v následujících 12 měsících. Jak Nutrien, tak Mosaic sdílejí konsenzuální hodnocení Moderate Buy, které značí slibný potenciál jejich budoucnosti, využívající rostoucí poptávku po potaši.

Nakoupit akcie The Mosaic Company za $35.84 (-1.02%)

Závěrem lze říci, že ačkoli se v investičním světě často dostávají do popředí sektory, jako je technologický, neměly by být přehlíženy sektory, jako je agrobyznys. Vzhledem k tomu, že poptávka po dodávkách potravin přetrvává, budou společnosti jako Nutrien a Mosaic vždy potřeba. Vzhledem k rostoucí poptávce po potaši se očekává, že tyto agrární akcie budou zaznamenávat vzestupný trend a nabízet atraktivní investiční příležitosti pro náročné investory.