Je Palantir na současné úrovni vhodný ke koupi, držení nebo prodeji?

Co by investoři měli vzít v úvahu, pokud jde o Palantir?

Společnost Palantir Technologies (NASDAQ:PLTR), uznávaná za služby v oblasti velkých dat a vládních zakázek, přitáhla pozornost díky pokroku v oblasti blockchainu a umělé inteligence. Nicméně i přes vysoce profilované obchody finanční výsledky akcií PLTR zklamaly, což některé vedlo k tomu, že je považují spíše za „oslavovaného konzultanta“ než za technologického inovátora. Intenzivní konkurence ze strany ziskovějších poradenských firem představuje výzvu.

Navzdory polevení „AI mánie“ si akcie PLTR, které se nacházejí poblíž svých 52týdenních maxim, udržují důvěru ve schopnosti společnosti v oblasti AI. Navzdory solidním výsledkům z poslední doby varuje analytik Brian White před přílišnou extrapolací s odkazem na zranitelnost obchodní činnosti vůči ekonomickým výkyvům a nepředvídatelnost vládních dohod. PLTR se obchoduje za 80násobek forwardových zisků, což se zdá být odtrženo od rozumného fundamentálního ocenění.

Zde jsou některé nedávné zprávy a aktualizace, které byste měli o společnosti Palantir vědět.

Zdroj: Palantir

Akcie PLTR mají tendenci růst

Akcie společnosti Palantir vzrostly o 5,1 %, protože generální ředitel OpenAI Sam Altman odešel kvůli problémům s komunikací, což vedlo ke ztrátě důvěry. Altman a spoluzakladatel Greg Brockman nastoupili do Microsoftu, aby vedli tým pro pokročilý výzkum umělé inteligence, což signalizuje závazek Microsoftu vůči trhu s umělou inteligencí. To naznačuje, že platformy AI jsou pro technologické společnosti atraktivním cílem akvizic. Po počátečním nárůstu se akcie usadily na hodnotě 21,51 USD, což je o 4,9 % více než při předchozím uzavření.

Akcie společnosti Palantir, známé svou volatilitou, zaznamenaly za poslední rok 48 výrazných pohybů přesahujících 5 %. Dnešní pohyb naznačuje, že trh považuje zprávu za smysluplnou, aniž by zásadně změnil její vnímání. Poslední významný pohyb, před 18 dny, následoval po působivé zprávě o výsledcích hospodaření. Výsledky za třetí čtvrtletí překonaly odhady tržeb a zisku na akcii, přičemž došlo ke zlepšení hrubé marže a kladnému volnému peněžnímu toku.

Společnost zvýšila celoroční výhled, čímž překonala očekávání Wall Street, a nyní má nárok na zařazení do indexu S&P 500, což potenciálně zvyšuje poptávku po akciích. Celkově se jedná o slušné čtvrtletí, které ukazuje stabilitu společnosti.

Palantir a MetaConstellation = nečekaně silná kombinace

Ačkoli do Vánoc zbývá jen několik týdnů, Palantir podpořil rozhodování za pomoci umělé inteligence po celém světě, zahrnující válečné zóny, továrny i vesmír. Společnost se sídlem v Denveru rozšířila svůj vliv na různá odvětví, včetně obrany, zpravodajství, energetiky, automobilového průmyslu, ochrany dat, zdravotnictví, maloobchodu a polovodičů. Mezi komerční a vládní klienty patřila významná jména jako Airbus, Ferrari a britská NHS.

MetaConstellation společnosti Palantir využívá satelitní sítě pro rozhodování na Zemi a integruje se s různými senzory a modely umělé inteligence po celém světě. Navzdory volatilitě IPO v roce 2020 akcie společnosti Palantir, PLTR, nedávno prorazily druhou fázi pohárového vzorce a překonaly nákupní bod 20,24. Po krátkém středečním dotyku si v pátek připsala více než 3 % a v pondělí pokračovala v růstu a při silném objemu vstoupila do nové nákupní zóny.

Peter Thiel prodal akcie PLTR v hodnotě 48 milionů dolarů

Společnost Palantir Technologies odhalila, že rizikový fond Petera Thiela, Mithril, prodal akcie PLTR v hodnotě 48 milionů USD. Thiel, spoluzakladatel společnosti Palantir, byl rovněž spoluzakladatelem společnosti Mithril a jedním z prvních investorů do společnosti Meta Platforms (NASDAQ:META). Navzdory tomu akcie společnosti PLTR letos zaznamenaly pozoruhodný 208% nárůst. Prodej akcií se shodoval s pozitivními výsledky společnosti Palantir za celý rok, které byly způsobeny důvěrou investorů v její schopnosti v oblasti umělé inteligence a spuštěním její platformy AI.

Na tomto pozadí zůstala doporučení analytiků pro akcie Palantir opatrná. Konsenzus PLTR se skládal ze čtyř nákupních, pěti držících a pěti prodejních doporučení. Průměrná cílová cena 15 USD naznačovala 24,13% pokles oproti současným úrovním.

Je PLTR vhodné ke koupi?

Komerční sektor společnosti Palantir v USA dosáhl výrazného růstu, počet zákazníků společnosti se meziročně zvýšil o 33 % a mezičtvrtletně o 12 %. Za tři roky tato metrika vzrostla 10x, což zdůrazňuje robustní akviziční a retenční strategii společnosti. „Platforma umělé inteligence“ si od svého uvedení na trh získala rychlé přijetí téměř 300 organizacemi, což svědčí o potenciálu trhu. Rychlý růst zákaznické základny společnosti podtrhuje její přitažlivost na trhu a poskytovanou hodnotu. Už jen tento základ by mohl být důvodem pro nákupní doporučení pro akcie PLTR.

Přesto zůstávám vůči této společnosti s vysokým potenciálem obezřetný, protože pokud jde o dopad umělé inteligence na hospodářské výsledky společností, nejsme svědky delší historie. Pokud tento trend vyšumí, může se objevit spousta negativních jevů a investoři, kteří dnes vloží peníze, budou mít v rukou pytel.

Zdroj: BurzovníSvět.cz

Proto bych akcie PLTR prozatím hodnotil jako držené a investorům, kteří se o tuto společnost zajímají, doporučujeme, aby si ji přidali na seznam sledovaných společností a sledovali, zda nedojde k velkým cenovým pohybům. Koneckonců, vstupní bod investora bude určovat jeho míru návratnosti v dlouhodobém horizontu. Na těchto úrovních si nejsem jistý, zda investoři dosáhnou své prahové míry návratnosti navzdory zdánlivě silným krátkodobým vyhlídkám společnosti.

Nakoupit akcie Palantir Technologies Inc. za $19.20 (-2.49%)