Akcie DigitalOcean: Využití revoluce v oblasti umělé inteligence

DigitalOcean (DOCN), renomovaný americký poskytovatel cloudových služeb, se výrazně snaží využít revoluci umělé inteligence, která se šíří odvětvím cloud computingu. DigitalOcean vychází vstříc rostoucí poptávce v oblasti AI a strojového učení (ML) se strategií zaměřenou na působivé zisky, strategické iniciativy a blížící se změnu vedení, a to vše při obchodování pod svým vrcholem ve 2. čtvrtletí.

Růst společnosti DigitalOcean podporuje akvizice společnosti Paperspace, která poskytuje cloudovou infrastrukturu pro grafické procesory (GPU). Grafické procesory jsou nezbytné pro cloudový hosting, což je klíčový nově vznikající trend v odvětví cloud computingu. Akvizice, která byla dokončena ve třetím čtvrtletí, usnadňuje migraci zákazníků společnosti Paperspace, přičemž se očekává, že plná integrace bude splněna do 1. prosince.

V říjnu společnost DigitalOcean dále demonstrovala svůj závazek k růstu představením škálovatelného cloudového úložiště pro spravované databáze, které reaguje na rostoucí poptávku po AI a ML. Tento strategický krok umožňuje podnikům efektivně rozšířit kapacitu úložiště až na 15 TB a vyhovět tak datově náročným požadavkům aplikací AI a ML. Tato proaktivní strategie vychází vstříc zejména startupům a malým a středním podnikům, což jsou hlavní demografické skupiny, které stále častěji zavádějí technologie AI/ML.

Finanční výsledky společnosti DigitalOcean ve třetím čtvrtletí vykázaly působivou vzestupnou trajektorii a vykázaly tržby ve výši 177 milionů dolarů, což znamená meziroční nárůst o 16 %. Tento růst zahrnoval také 11% meziroční nárůst ročních průběžných výnosů (ARR) společnosti, které dosáhly 713 milionů USD oproti srovnatelným 682 milionům USD ve druhém čtvrtletí. Takto zlepšené finanční ukazatele jsou důkazem silné poptávky po službách společnosti DigitalOcean, která podpořila zisky společnosti, přičemž zisk na akcii bez zohlednění GAAP se na devítiměsíční bázi téměř zdvojnásobil na 1,16 USD na akcii.

Zdroj: Digitalocean

Společnost DigitalOcean vykázala čtvrtletní očištěný zisk ve výši 0,44 USD na akcii, což vedlo k poměru P/E ve výši 20,1, což je pozoruhodně pod sektorovým průměrem 43,7 USD. Upravená EBITDA vzrostla na 76 milionů USD oproti 72 milionům USD ve 3. čtvrtletí, přičemž EBITDA marže dosáhla 43 % oproti 40 % v loňském roce. V očekávání silnějšího růstu ve 4. čtvrtletí společnost DigitalOcean navrhla možné zmírnění upraveného zisku za 4. čtvrtletí na 0,36-0,37 USD na akcii, což je výrazné zlepšení oproti loňským 0,28 USD.

Několik analytiků z Wall Street buď ponechalo své ratingy, nebo zvýšilo cílové ceny pro DOCN, což podporuje optimistický výhled společnosti. Na základě 12měsíčních cílových cen uvedených v posledních třech měsících znamená průměrná cílová cena akcií DOCN 8% potenciál růstu. Pozoruhodné je, že společnost Oppenheimer změnila své hodnocení z Perform (Hold) na Outperform (Buy), což přičítá silné poptávce po umělé inteligenci. Mezitím banka Goldman Sachs změnila své hodnocení z Sell na Buy díky změnám cyklických rizik a strukturálním zlepšením ve společnosti. Oba očekávají zlepšení růstu tržeb s příznivým pohledem na DOCN jako na slibnou růstovou příležitost.

Přesto společnost DOCN zaznamenala za posledních šest měsíců pokles o 15,9 %. Akcie, které od svého červencového maxima 51,67 USD klesly o více než 40 %, jsou považovány za životaschopnou investiční příležitost, protože se obchodují na téměř 50% úrovni od svého minima z 1. listopadu ve výši 19,39 USD za akcii.

Nakoupit akcie DigitalOcean Holdings, Inc. za $28.88 (-0.03%)

V srpnu společnost DigitalOcean oznámila výměnu svého generálního ředitele Yanceyho Spruilla v důsledku nesrovnalostí v minulých výkazech. Tato zpráva vyvolala určitou nejistotu investorů a vedla k výraznému poklesu ceny akcií společnosti DOCN. Přesto tato administrativní změna spolu se solidní zprávou o výsledcích podpořila akcie a mohla by obnovit důvěru trhu v administrativní funkčnost společnosti, což by vedlo k návratu ceny akcií k ocenění pozorovanému před událostmi při vykazování.

Z hlediska růstových příležitostí je DigitalOcean umístěn na předním místě. Zaměření společnosti na škálovatelná řešení pro datově náročné aplikace jí umožňuje využít rostoucí poptávku po technologiích AI a ML. Ve spojení s chvályhodnými finančními výsledky a nadcházející změnou ve vedení představuje společnost DOCN pro investory slibnou příležitost k růstu. Konkrétně její zaměření na škálování startupů a malých a středních podniků ji příznivě staví do pozice, kdy může využít budoucích trendů na trhu.