SBA Communications: špičkový hráč v oblasti REIT

Společnost SBA Communications (SBAC), která patří k nejúspěšnějším v oblasti realitních investičních fondů (REIT), vykazuje i nadále silný růst navzdory problémům, včetně zvýšených úrokových sazeb. Společnost provozuje zhruba 48 000 komunikačních věží pro lídry v telekomunikačním odvětví, čímž účinně snižuje rizika, která se běžně vyskytují u maloobchodních, komerčních nebo průmyslových REIT. Navzdory 40% poklesu cen akcií od jejich vrcholu v roce 2021 společnost nadále vykazuje dobré výsledky.

Akcie SBA Communications se v současné době obchodují přibližně 40 % pod svým maximem z roku 2021, které činilo přibližně 391 USD, a to i přesto, že celkové tržní indexy vykazují značné oživení. To lze přičíst především skutečnosti, že úspěch je dnes pro REITs obtížnější než před zhruba dvěma lety, a to kvůli zvýšení úrokových sazeb, které negativně ovlivnilo jejich obchodní modely.

REITs jsou povinny rozdělovat většinu svých zdanitelných příjmů akcionářům ve formě dividend. Běžně emitují dluhové a kapitálové nástroje, aby usnadnily nákupy nemovitostí a růst, protože si obvykle ponechávají minimální příjmy. Náklady na emisi dluhu se při růstu úrokových sazeb zvyšují, což omezuje schopnost REIT expandovat prostřednictvím nových investic. Splátky úroků ze stávajícího dluhu mohou také negativně ovlivnit ziskovost.

Zdroj: Getty Images

SBA tento trend sledovala a její celkový dluh se v rámci strategie rozšiřování portfolia věží za posledních deset let prudce zvýšil z 5,65 miliardy USD na 14,77 miliardy USD. To by mohlo vysvětlovat, proč investoři zůstávají opatrní, pokud jde o investiční potenciál společnosti SBA ve srovnání se zbytkem trhu.

Navzdory těmto problémům si SBA nadále vede dobře, a to díky jedinečné strategii zaměřené na telekomunikační věže. Telekomunikační věže jsou pro giganty v oboru, jako jsou AT&T (NYSE:T), Verizon (NYSE:VZ) a T-Mobile (NASDAQ:TMUS), zásadním aktivem, které pro SBA vytváří spolehlivý peněžní tok s menšími riziky ve srovnání s domy nebo komerčními prostory.

Společnost SBA nedávno odhalila 8,5% nárůst příjmů z pronájmu ve třetím čtvrtletí. Toto zlepšení je z velké části způsobeno rozšířeným portfoliem věží a zlepšením leasingových aktivit. Růst na domácím trhu zůstává vysoký, s 8,6% nárůstem na hrubé bázi a 4,7% nárůstem na čisté bázi, včetně minimálního 3,9% odlivu. Tato čísla spolu s důsledným zvyšováním smluvního nájemného a stabilně rostoucím nájemným zajišťují neustálý růst příjmů z pronájmu.

Navzdory dopadu rostoucích úrokových sazeb prokázala SBA schopnost zmírňovat náklady a dosahovat působivých výsledků v horní linii a udržet si vysokou ziskovost. Upravené provozní prostředky (AFFO) společnosti se meziročně zvýšily o 7,3 % a ve třetím čtvrtletí dosáhly 364,1 milionu USD. V přepočtu na jednu akcii zaznamenaly AFFO další 7,7% nárůst, a to především díky strategickému zpětnému odkupu akcií.

Lepší než očekávané výsledky ve 3. čtvrtletí a v první polovině roku motivovaly vedení SBA ke zvýšení výhledu na rok 2023. Společnost nyní očekává tržby z pronájmu pozemků ve výši 2,510 až 2,520 miliardy USD a AFFO/akcii v rozmezí 12,91 až 13,13 USD. Střední hodnota předpokládaného výhledu vedení ve výši 13,02 USD znamená výrazný meziroční nárůst o 6,9 %.

Nakoupit akcie SBAC za $235.09 (0.81%)

Společnost SBA Communications získala konsenzuální hodnocení Strong Buy na základě devíti hodnocení Buys a dvou hodnocení Holds přidělených v posledních třech měsících. Průměrná cílová cena akcií společnosti SBA Communications činí 252,27 USD, což znamená 7,3% potenciál růstu. Jonathan Atkin ze společnosti RBC Capital, nejziskovější analytik pokrývající akcie v ročním horizontu, má 64% úspěšnost s průměrným výnosem 11,86 % na hodnocení.

Společnost SBA Communications vystupuje v současném náročném prostředí pro REIT jako dominantní subjekt. Přestože společnost čelí překážkám v podobě zvýšených úrokových sazeb, její jedinečné zaměření na telekomunikační věže jí zajišťuje konzistentní výkonnost. Zatímco rostoucí úrokové sazby ovlivnily výsledovku společnosti SBA, efektivní řízení nákladů a vysoká výkonnost společnosti v horní linii jí připravily další rok rekordního AFFO/akcii. I když akcie SBA překonávají své kolegy v odvětví, zůstávají výrazně pod svými předchozími maximy. Tento rozpor naznačuje, že je možná ten správný čas, aby investoři přehodnotili potenciál společnosti SBA, což podle mého názoru představuje slibnou příležitost.