Dolar se pohybuje kolem tříměsíčního minima a zaznamenává největší měsíční pokles za poslední rok

Americký dolar se v úterý dostal na tříměsíční minimum vůči koši srovnatelných měn a poté se ustálil, protože obchodníci pokračovali v uvolňování dlouhých dolarových pozic před údaji o inflaci v USA a eurozóně z tohoto týdne.

Dolarový index, měřítko zelené bankovky vůči šesti hlavním měnám, byl naposledy na úrovni 103,2, což je přibližně o 0,1 % více než v den obchodování v Asii, kdy se dotkl úrovně 103,15, což je nejnižší hodnota od 31. srpna.

V listopadu je index na cestě ke ztrátě více než 3 %, což je jeho nejhorší výkon za poslední rok.

„Trhy se chtěly předhánět v dalším velkém tématu – uvolňování měnové politiky, lepších podmínkách pro riziková aktiva a slabším dolaru -, ale jak jsme viděli dnes ráno, začíná tomu docházet dech,“ řekl Simon Harvey, vedoucí oddělení FX analýz ve společnosti Monex Europe.

„V kratším horizontu sledujeme obecnou náladu na trzích – velkým obchodem tohoto měsíce byl dlouhý obchod s akciemi krátký obchod s dolarem – a pak tyto psychologické úrovně – euro narazilo na 1,0960 USD a každý jeho pokus o dosažení této úrovně v minulém týdnu byl zmařen.“

Euro a libra byly v podstatě stabilní, společná měna na 1,09495 USD a libra na 1,2627 USD, obě kolem svého maxima za zhruba tři měsíce.

Očekávání trhu, že cyklus zvyšování úrokových sazeb Fedu se konečně blíží ke konci, také vyvíjelo tlak na pokles zelené bankovky. Podle nástroje CME FedWatch ukazovaly futures na americké sazby zhruba 25% šanci, že by Fed mohl začít snižovat sazby již v březnu a do května se zvýšit na téměř 45 %.

Obchodníci nyní sledují americký jádrový index cen výdajů na osobní spotřebu (PCE) – Fedem preferovaný ukazatel inflace – tento týden, aby získali další potvrzení, že inflace v největší světové ekonomice zpomaluje.

PCE je vrcholem řady dalších klíčových ekonomických událostí tohoto týdne, včetně bleskových údajů o inflaci z hlavních ekonomik eurozóny, přičemž údaje za celý blok budou zveřejněny ve čtvrtek, údajů o čínském indexu nákupních manažerů (PMI) a rozhodnutí OPEC+.

Poté, co OPEC+ odložil své politické zasedání na tento čtvrtek, uvažuje o prohloubení omezení těžby ropy, uvedla agentura Reuters s odvoláním na zdroj z OPEC+.

Japonský jen byl stabilní na úrovni 148,63 za dolar a pokračoval tak v zotavování z hranice 152 za dolar na začátku měsíce, kdy dolar oslaboval.

Švýcarský frank se nacházel na úrovni 0,8810 za dolar, tedy stabilně, rovněž kolem nejpevnější úrovně od začátku září, a australský dolar se krátce dotkl téměř čtyřměsíčního maxima 0,6632 USD.

Novozélandský dolar se na chvíli dostal na nejvyšší hodnotu od 10. srpna na 0,6114 USD, než sklouzl zpět. Ve středu se koná měnověpolitické zasedání novozélandské centrální banky, na kterém se očekává, že již počtvrté v řadě ponechá úrokové sazby na stabilní úrovni 5,50 %.

Asijský devizový trh roste, zmírnění obav z Fedu dostalo dolar na tříměsíční minimum.

Zdroj: Getty Images

Většina asijských měn v úterý rostla v důsledku rostoucího přesvědčení, že Federální rezervní systém skončil se zvyšováním úrokových sazeb, což zase způsobilo, že se dolar ocitl na tříměsíčním minimu.

Přesto byly zisky většiny regionálních měn omezené, protože obchodníci zůstávali opatrní před řadou klíčových ekonomických údajů v tomto týdnu. Index cen PCE – Fedem preferovaný ukazatel inflace – bude tento týden hlavním bodem zájmu.

Japonský jen patřil k nejúspěšnějším měnám dne, když vzrostl o 0,3 %, protože obchodníci vsadili na to, že Bank of Japan se v roce 2024 odkloní od svého ultra-dovish postoje. Tuto představu podpořily lepkavé údaje o japonské inflaci zveřejněné minulý týden.

Zmírnění obav z Fedu pomohlo jenu dále se zotavit z úrovně 150. Pozornost se nyní soustředí na údaje o průmyslové výrobě a maloobchodních tržbách z Japonska, které budou zveřejněny koncem týdne.

Jihokorejský won vzrostl o 0,3 %, zatímco australský dolar přidal 0,2 % v návaznosti na určité posílení cen komodit. Úterní údaje ukázaly, že australské maloobchodní tržby se v říjnu nečekaně snížily, což podnítilo některé sázky, že inflace bude mít v nadcházejících měsících nižší tendenci.

Guvernérka Reserve Bank of Australia Michele Bullocková však varovala, že australská inflace sleduje globální trendy a že banka musí být při dalším zvyšování úrokových sazeb opatrná.

Indická rupie se pohybovala kolem rekordních minim, zatímco singapurský dolar a filipínské peso také přešlapovaly na místě.

Dolar na tříměsíčním minimu při sázkách na to, že Fed již nebude zvyšovat sazby.
Dolarový index a futures na dolarový index v asijském obchodování mírně klesly a rozšířily tak noční ztráty poté, co na začátku týdne klesly na tříměsíční minima.

Zelenou bankovku srážely rostoucí sázky na to, že Fed již nebude zvyšovat úrokové sazby a pravděpodobně začne snižovat sazby v roce 2024.

Trhy však nyní čekají na další ekonomické signály, aby mohly odhadnout, kdy přesně by Fed mohl začít s uvolňováním politiky. Kromě údajů o PCE budou tento týden zveřejněny také údaje o indexu nákupních manažerů (PMI) v USA za listopad a revidovaný údaj o HDP za třetí čtvrtletí.

Jakékoli známky odolnosti americké ekonomiky pravděpodobně poskytnou Fedu větší prostor pro delší udržování vyšších sazeb. Mohlo by však dojít k opačné situaci, pokud údaje ukáží, že ekonomika ochlazuje rychleji, než se očekávalo.

Asijské trhy jsou do značné míry citlivé na vývoj amerických sazeb a pravděpodobně zaznamenají další zisky při vyhlídce na méně jestřábí Fed.

Čínský jüan beze změny, klíčové indexy PMI v centru pozornosti
Čínský jüan se v úterý po mírně silnějším denním středním fixingu Čínské lidové banky příliš nepohnul. Přetrvávající obavy ze zpomalujícího se oživení čínské ekonomiky a zpožděných stimulačních opatření však omezily jakékoli posílení měny.

Tento týden se pozornost soustředí především na údaje PMI za listopad, které budou zveřejněny ve čtvrtek. Očekává se, že po řadě neuspokojivých údajů za říjen budou údaje ukazovat pokračující slabost podnikatelské aktivity.

V posledních měsících na asijské trhy doléhaly také obavy z Číny vzhledem k dominantnímu postavení této země jako obchodního centra v regionu. Peking také zůstává do značné míry konzervativní v zavádění další politické podpory ekonomiky.

Zdroj: Asiatimes