Euro se mírně odrazilo poté, co dosáhlo významné úrovně podpory v souvislosti se spekulacemi o Fedu

Euro dnes po čtvrtečním poklesu zaznamenalo mírné oživení, které bylo ovlivněno nižšími údaji o inflaci v Evropské unii a silnějším dolarem. Účastníci trhu netrpělivě očekávají projevy předsedy Federálního rezervního systému Jeroma Powella, které by měly poskytnout náhled na budoucí směřování měnové politiky centrální banky.

Jednotná měna eurozóny byla pod tlakem kvůli měkkým statistikám inflace v EU, které ve čtvrtek vyvolaly pokles o téměř 0,8 %. Tento pohyb směrem dolů přišel poté, co se euru dvakrát nepodařilo překonat klíčovou psychologickou úroveň 1,10 a našlo určitou podporu na úrovni Fibonacciho retracementu 1,0882. Navzdory mírnému odrazu zůstává euro v krátkodobém horizontu pod tlakem, když se obchoduje pod klíčovou hranicí 10denního klouzavého průměru (10DMA) denního grafu na úrovni 1,0926.

Obchodníci bedlivě sledují další klíčové úrovně, zejména 1,0818/00, která zahrnuje týdenní vrchol mraku a zónu Fibonacciho retracementu. Rozhodné prolomení pod Fibonacciho rezistenci na úrovni 1,0559 by na týdenním časovém rámci potvrdilo scénář medvědí pasti, což by mohlo zvýšit rizika poklesu eura.

Zdroj: Canva

Dolar ustupuje po údajích PCE, které ukazují na ochlazení inflace; Powell bude mít projev

Americký dolar v pátek na začátku evropského obchodování ustoupil, protože zveřejnění klíčových údajů o inflaci posílilo očekávání, že úrokové sazby v USA dosáhly svého vrcholu.

Aktuálně se dolarový index, který sleduje americkou měnu vůči koši šesti dalších měn, obchodoval o 0,2 % níže na 103,212 poté, co v listopadu zaznamenal nejslabší měsíční výkon za poslední rok.

Dolar po zveřejnění PCE klesá

Podle údajů zveřejněných ve čtvrtek vzrostl netrpělivě očekávaný cenový index výdajů na osobní spotřebu v říjnu oproti předchozímu roku o 3 % a klesl z 3,4 % v předchozím měsíci.

Tento index je všeobecně považován za preferovaný ukazatel inflace Federálního rezervního systému, a přestože se údaj stále nacházel nad 2% cílem Fedu, trajektorie je jasně nižší.

Hlavním ekonomickým zveřejněním v pátek je výrobní index PMI ISM, zatímco obchodníci budou později během seance věnovat velkou pozornost také komentáři předsedy Fedu Jeroma Powella a hledat náznaky výhledu sazeb centrální banky.

„Devizový trh bude i nadále velmi citlivý na jakýkoli údaj o aktivitě, ale existuje pocit, že dolaroví býci přežili riziko spotřebitelských výdajů a PCE, takže dnešní údaje ISM nemusí mít velký dopad – pokud nedojde k žádnému velkému překvapení,“ uvedli analytici ING ve své poznámce.

Euru pomohly údaje o PMI ve zpracovatelském průmyslu

V Evropě EUR/USD vzrostl o 0,1 % na 1,0897, přičemž euro se po prudkých nočních ztrátách posunulo výše, k čemuž přispěly údaje, které ukázaly, že široce založený pokles výrobní aktivity v eurozóně se minulý měsíc mírně zmírnil, ačkoli nadále zůstává v pásmu rizikových úrovní.

Zdroj: Pixabay

Konečný index nákupních manažerů ve zpracovatelském průmyslu eurozóny HCOB v listopadu vzrostl na 44,2 bodu z říjnových 43,1 bodu, což bylo nad předběžným odhadem 43,8 bodu.

Důležité je, že pokles v dominantním německém výrobním sektoru se v listopadu zmírnil a rostl již čtvrtý měsíc v řadě.

GBP/USD vzrostl o 0,3 % na 1,2666 a zamířil zpět k nedávnému tříměsíčnímu maximu 1,2733 poté, co údaje společnosti Nationwide naznačily, že britské ceny domů v listopadu potřetí za sebou v meziměsíčním vyjádření nečekaně vzrostly.

Ceny domů se v listopadu meziměsíčně zvýšily o 0,2 % po říjnovém nárůstu o 0,9 %. Ve srovnání s obdobím před rokem byly ceny domů nižší o 2 %, což je nejmenší takový pokles za posledních devět měsíců.

Jen má nakročeno k dalšímu týdennímu růstu

V Asii se měnový pár USD/JPY obchodoval o 0,3 % níže na úrovni 147,74. Byl tak na cestě ke třetímu týdennímu růstu vůči dolaru v řadě, čímž se vzdálil od tříletého minima 151,92, kterého se dotkl v polovině listopadu.

USD/CNY se zvýšil na 7,1376 poté, co soukromý průzkum ukázal, že čínská výrobní aktivita v listopadu nečekaně oživila. Tento údaj však kontrastoval s oficiálními údaji zveřejněnými ve čtvrtek, které ukázaly trvalý pokles ve výrobním sektoru.