Dolar dosáhl 11týdenního maxima, naděje na snížení sazeb Fedu ustupují

Dolar v pondělí vzrostl vůči ostatním hlavním měnám na nejvyšší hodnotu za téměř tři měsíce, protože obchodníci stáhli sázky na agresivní snížení úrokových sazeb ze strany Federálního rezervního systému v letošním roce.

Přecenění Fedu následovalo po páteční senzační zprávě o zaměstnanosti v USA, která výrazně překonala očekávání trhu a způsobila nárůst výnosů amerických dluhopisů, což podpořilo národní měnu.

Výnosy státních dluhopisů v pondělí dále vzrostly poté, co předseda Fedu Jerome Powell o víkendu uvedl, že centrální banka by si mohla „dát na čas“, než sníží úrokové sazby.

Dolarový index, který sleduje americkou měnu vůči šesti dalším hlavním měnám, vzrostl na 104,3 bodu, což je nejvyšší hodnota od 17. listopadu, Naposledy byl o 0,21 % výše na 104,27 bodu.

Výnos dvouletých státních dluhopisů naposledy vzrostl o 6 bazických bodů na 4,433 %, poté co v pátek vyskočil o 18 bazických bodů.

Euro kleslo na nejnižší hodnotu od 11. prosince na 1,0747 USD a naposledy bylo níže o 0,36 % na 1,0752 USD.

V rozhovoru pro zpravodajský pořad CBS „60 Minutes“, který byl odvysílán v neděli večer a byl proveden ve čtvrtek, Powell uvedl, že Fed by mohl být trpělivý při rozhodování, kdy sníží svou základní úrokovou sazbu.

„Rozumné je… dát tomu prostě nějaký čas a zjistit, že údaje potvrzují, že inflace udržitelným způsobem klesá ke 2 %,“ řekl Powell.

Charu Chanana, vedoucí oddělení měnové strategie Saxo Bank, uvedl: ,,V současné době je situace v Saxo Bank velmi dobrá: „Nyní musí trhy vážně přehodnotit Powellovo odmítnutí březnového snížení sazeb.“

Japonský jen na začátku asijského obchodování klesl na nejnižší hodnotu od začátku prosince na 148,82 za dolar, poté se ustálil a zůstal na 148,36.

Jane Foleyová, vedoucí oddělení FX strategie v Rabobank, uvedla, že na euro pravděpodobně působí i slabá ekonomika eurozóny.

„Máme tu stagnaci v Německu,“ řekla. „Myslím, že se dostáváme do období, kdy bude pro euro opravdu těžké dosáhnout výrazných zisků.“

Pondělní údaje ukázaly, že německý vývoz v prosinci klesl více, než se očekávalo, a to v důsledku slabé světové poptávky.

Zdroj: Getty Images

Snížení sazeb je stále očekáváno a v centru dění

Futures na Fed funds nyní ukazují, že v letošním roce je v cenách Fedu zahrnuto uvolnění sazeb v hodnotě zhruba 120 bazických bodů (bps), což je méně než přibližně 150 bps na konci loňského roku.

Březnové snížení sazeb je nyní považováno za zhruba 16% pravděpodobnost, což je výrazný pokles oproti zhruba 50 % před týdnem.

Sterling klesl o 0,46 % na 1,2576 USD, nejníže od 13. prosince, protože dolar rostl.

Libra jen málo reagovala na revidované údaje, které naznačily, že míra nezaměstnanosti v Británii byla na konci roku nižší, než se očekávalo.

Jinde čínská centrální banka nadále využívala oficiální orientační fixaci k udržení stabilní měny, když stanovila středový kurz jüanu pevnější, než odhadovala agentura Reuters.

To mírně podpořilo pevninský jüan, který však stále bojoval proti silnějšímu dolaru a domácí seanci zakončil na úrovni 7,1982, což je nejslabší závěr od 17. listopadu.

Hlavní událostí v ekonomickém kalendáři je později během dne průzkum ISM mimo zpracovatelský sektor, který poskytne představu o stavu americké ekonomiky v lednu.

Dolar dosáhl 11týdenního maxima, protože sázky na snížení sazeb Fedu ustupují.

Průzkum: Mírná většina menších podniků a živnostníků je pro přijetí eura

Mírná většina menších podniků a živnostníků je pro přijetí společné evropské měny. Ukázala to anketa mezi členy Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, která se uskutečnila letos 16. až 19. ledna mezi téměř 600 podnikateli a živnostníky. Výsledky znamenají posun v názorech podnikatelské veřejnosti. Při předchozích výzkumech členská základna asociace přijetí eura vcelku odmítala.

Na otázku, zda je dotázaný pro přijetí eura, odpovědělo zhruba 39 procent respondentů „ano, určitě, jakmile bude ČR plnit takzvaná maastrichtská kritéria“. Dalších 12 procent zvolilo variantu „ano, ale později podle situace“. Proti přijetí eura se vyslovilo mírně přes 39 procent dotázaných. Pro přibližně deset procent respondentů není otázka přijetí nebo nepřijetí společné měny důležitá a jedno procento na tuto věc nemá názor.

„Názorový posun je zde nezpochybnitelný. Na druhou stranu ale musíme varovat před jednoznačnou interpretací výsledku šetření, protože většinová podpora je těsná a je třeba zdůraznit, že v rámci statistické chyby mohl být výsledek stejně dobře v podobě podpory nižší než polovina respondentů,“ uvedl předseda představenstva asociace Josef Jaroš.

Obvykle panuje přesvědčení, že podpora eura mezi podnikateli roste úměrně s tím, jak je pro ně důležitý export. Podle této úvahy exportéři euro podporují a ostatní podnikatelé v tom jsou podstatně vlažnější. Výzkum to v jisté míře potvrdil, nikoliv však důsledně. Podpora eura sice roste s tím, jak je pro podnikatele důležitý export, avšak i mezi těmi, kteří neexportují vůbec, je podpora společné evropské měny téměř poloviční.

Výzkumníci položili v dotaznících i hypotetickou otázku, jaký názor na přijetí eura by měli respondenti v případě, že by v budoucnu nastala volba „buď euro, nebo odchod z EU“. V této volbě by euro a setrvání v EU vybralo 63 procent dotázaných. Necelá třetina respondentů by pak volila opuštění EU. Zbytek na takto položenou otázku neměl názor.

Členové asociace jsou většinově přesvědčeni, že o přijetí eura by mělo být referendum. Určitě si to myslí 37 procent respondentů, „spíše ano“ odpovědělo dalších 16 procent. Jednu z forem souhlasu tak vybralo 53 procent dotázaných. Za zbytečné považuje referendum 44 procent členů asociace.

Zdroj: Canva