Srí Lanka schválila zrušení některých limitů na přepočet rupií pro převody peněz do zahraničí

Srí Lanka schválila postupné rušení některých limitů pro přepočet rupií na devizové prostředky pro zahraniční remitence a nové pokyny budou předloženy parlamentu ke schválení, uvedl v úterý mluvčí vlády Bandula Gunawardane.

Centrální banka ostrovní země pozastavila povolení k převodu finančních prostředků na zahraniční investice obyvatel Srí Lanky od poloviny roku 2020 s výjimkou určitých podmínek.

„Srílanské rezervy se postupně zlepšují a limity budou pod vedením centrální banky zvýšeny,“ řekl Gunawardane novinářům během týdenního brífinku vlády.

Země s 22 miliony obyvatel se pomalu zotavuje z nejhorší finanční krize za poslední desetiletí, která poslala ekonomiku do volného pádu s prudce rostoucí inflací, znehodnocením měny a nízkými devizovými rezervami.

Oficiální devizové rezervy Srí Lanky činily na konci roku 2023 4,4 miliardy dolarů, což podle centrální banky představuje nárůst o 22 %. Přibližně 1,5 miliardy dolarů z těchto rezerv tvoří swap v čínském jüanu.

Asijský devizový trh se pohybuje na vyšších úrovních, protože dolar je stabilní; australskou měnu podporuje RBA

Většina asijských měn v úterý mírně vzrostla a mírně se zotavila poté, co rostoucí očekávání vyšších a dlouhodobějších amerických úrokových sazeb tlačilo nahoru dolar a silně zatěžovalo regionální trhy.

Regionální měny zaznamenaly určitou úlevu, když se americký dolar ustálil poté, co tento týden vystoupal na téměř tříměsíční maxima. Dolar podpořila především řada horších než očekávaných ekonomických údajů z USA a také komentáře předsedy Federálního rezervního systému Jeroma Powella, který uvedl, že sazby zůstanou prozatím stabilní.

Zdroj: Pixabay

Australský dolar podpořila postoj RBA

Australský dolar si mezi svými asijskými protějšky vedl nejlépe a z více než 1,5měsíčního minima vzrostl o 0,6 % poté, co australská centrální banka Reserve Bank of Australia ponechala úrokové sazby na stabilní úrovni a varovala před dalším zvyšováním sazeb, pokud inflace zůstane lepkavá.

Varování RBA zaskočilo některé obchodníky, zejména proto, že nedávný pokles australské inflace podnítil sázky, že by RBA mohla letos signalizovat snížení úrokových sazeb. V úterý však banka nic takového nenaznačila.

Další údaje naznačovaly další ochlazení australské ekonomiky. Maloobchodní tržby sice v prosinci mezičtvrtletně vzrostly o 0,3 %, ale oproti loňskému roku se přesto snížily o 1 %.

Širší asijské měny mírně vzrostly. Japonský jen přidal 0,1 % poté, co se propadl na více než měsíční minimum, zatímco singapurský dolar vzrostl o 0,1 %.

Čínský jüan zůstal beze změny, ale byl opět blízko prolomení hranice 7,2 vůči dolaru – nejslabší úrovně za 1,5 měsíce. Řada slabých údajů indexu nákupních manažerů v uplynulém týdnu měnu oslabila a také nastavila skličující tón nadcházejícím údajům o inflaci za leden.

Údaje o inflaci mají být rovněž zveřejněny před týdenními lunárními novoročními svátky, které začínají tento pátek.

Indická rupie se pohybovala kolem úrovně 83 a pozornost se soustředila na zasedání indické centrální banky (Reserve Bank of India), které se uskuteční tento čtvrtek. Všeobecně se očekává, že RBI ponechá sazby na stejné úrovni, zatímco její prognózy inflace a hospodářského růstu budou bedlivě sledovány.

Rupie nyní do značné míry odvrátila mírný impuls, který jí poskytlo představení relativně konzervativního rozpočtu indické vlády na nadcházející finanční rok, který měl pomoci zmírnit obrovský fiskální deficit Indie.

Jihokorejský won vyskočil o 0,5 %, ale zůstal na dohled téměř dvouměsíčního minima.

Zdroj: Getty Images

Výhled amerických sazeb je klíčovou přítěží pro asijské měny

Většina asijských měn si během posledních dvou seancí připisovala prudké ztráty, protože trhy začaly postupně oceňovat šance na brzké snížení úrokových sazeb ze strany Fedu. Vyšší sazby na delší dobu snižují atraktivitu rizikových aktiv s vysokým výnosem a také omezují příliv zahraničního kapitálu na regionální trhy.

Powellovy komentáře z pozdní neděle zopakovaly dřívější sdělení Fedu, že odolnost ekonomiky dává bance větší prostor pro udržení restriktivní měnové politiky. Obchodníci tak do značné míry zrušili sázky na to, že Fed začne snižovat sazby v březnu nebo květnu.

Nástroj CME Fedwatch ukázal 83% šanci, že Fed ponechá sazby stabilní v březnu, a 35% šanci, že Fed ponechá sazby stabilní v květnu, což je podstatný nárůst oproti 9,9% šanci z minulého týdne.