Dolar po komentářích představitelů Fedu konsoliduje, jen klesá

Americký dolar se ve čtvrtek obchodoval v úzkém rozpětí a držel se těsně pod 12týdenním maximem dosaženým na začátku týdne, když obchodníci vstřebávali komentáře tvůrců měnové politiky z předchozího zasedání.

Ve středu několik řečníků z Fedu uvedlo řadu důvodů, proč necítí příliš velkou naléhavost začít v brzké době s uvolňováním politiky ve Spojených státech, nebo proč by se mělo postupovat rychle, jakmile se tak stane.

„Centrální banky musí být přesvědčeny, že nejenže inflace klesne, ale že i zůstane nízká,“ řekl Colin Asher, hlavní ekonom společnosti Mizuho.

Podle nástroje FedWatch společnosti CME Group (NASDAQ:CME) trh oceňuje méně než 20% šanci, že Fed začne snižovat sazby v březnu, což je výrazně méně než na začátku roku, a téměř 60% šanci na snížení o 25 bazických bodů v květnu.

Dolarový index naposledy vzrostl o 0,1 % na 104,14 a pohyboval se pod pondělní úrovní 104,60, což je nejvyšší hodnota od 14. listopadu, když ho nahoru vynesla páteční zpráva o zaměstnanosti.

„Nyní, když se usadil prach po zprávě o nezemědělských výrobcích, si myslím, že jsme svědky rekalibrace výhledu sazeb do příštího roku, což zvedlo dolar do pásma, které je o úroveň výš,“ řekl Kyle Chapman, analytik devizových trhů ve společnosti Ballinger & Co.

Vyšší výnosy amerických státních dluhopisů podpořily dolar, zejména vůči měnám s nižšími výnosy, jako je například jen.

Naposledy se jen vůči americkému dolaru snížil o téměř 0,5 % na 148,84, což je jen o málo méně než jeho nejslabší úroveň od 14. listopadu.

Viceguvernér Bank of Japan Šiniči Učida uvedl, že centrální banka pravděpodobně nebude agresivně zvyšovat úrokové sazby, a to ani po opuštění záporných úrokových sazeb.

„Vzhledem k tomu, že v nejbližším období vidíme výnosy UST vyšší, vidíme USD/JPY nadále na zvýšené úrovni,“ uvedl Asher z Mizuho.

„Jakýkoli pokles bude pravděpodobně muset počkat až blíže k březnovému zasedání BoJ. Jako pravděpodobnější načasování kroku BoJ vidíme duben, a tedy lepší čas pro hledání poklesu USD/JPY.“

Euro se pohybovalo bez větších změn na úrovni 1,0768 USD a drželo se tak nad nejnižší úrovní od 14. listopadu na 1,0722 USD, které dosáhlo v úterý.

Libra byla také zhruba beze změny na úrovni 1,2619 USD.

Zdroj: Unsplash

Jüan se držel na stabilní úrovni navzdory údajům, které ukázaly, že spotřebitelské ceny v Číně v lednu klesly nejprudším tempem za více než 14 let.

Index spotřebitelských cen v lednu klesl o 0,8 % oproti předchozímu roku, ale meziměsíčně vzrostl o 0,3 %, jak ukázaly údaje. Ekonomové oslovení agenturou Reuters předpokládali meziroční pokles o 0,5 % a meziměsíční růst o 0,4 %.

„Očekáváme, že čínské úřady budou upřednostňovat udržení stability jüanu před lunárními novoročními svátky, přičemž poměr dolaru k jüanu pravděpodobně prozatím zůstane v rozmezí 7,18-7,22,“ uvedl Wei Liang Chang, měnový a úvěrový stratég DBS.

Měna získala podporu, protože čínský akciový trh se stabilizoval po jmenování nového šéfa regulačního úřadu pro cenné papíry, což podpořilo sentiment navzdory neuspokojivým údajům.

Offshore kurz čínského jüanu byl převážně beze změny na úrovni 7,2100 za dolar, zatímco onshore kurz jüanu se nacházel na 7,1962.

Asijští devizoví medvědi se drží na uzdě, protože silný dolar a problémy Číny snižují důvěru: Průzkum agentury Reuters

Podle čtvrtečního průzkumu agentury Reuters se krátké sázky na většinu asijských měn mírně snížily, ale zůstaly pevně v medvědí pozici, protože klesající naděje na brzké snížení úrokových sazeb v USA udržovaly dolar na vysoké úrovni a volatilita na trhu v Číně, která je regionální mocností, oslabila důvěru investorů.

Podle čtrnáctidenního průzkumu mezi deseti respondenty se medvědí sázky na jihokorejský won, indonéskou rupii a tchajwanský dolar snížily, zatímco sázky na čínský jüan a singapurský dolar se zvýšily.

Americký dolar, který se měří vůči koši měn, tento týden vyskočil na téměř tříměsíční maximum, protože investoři snížili sázky na to, že Federální rezervní systém začne snižovat úrokové sazby již v březnu.

Zdroj: asia.nikkei.com

„Zdá se, že americký Federální rezervní systém se snižováním sazeb nespěchá, což trhy zklamalo, ale vzhledem k nedávné rally by bylo zapotřebí řady nepříznivých událostí, aby Fed přistoupil k urychlenému kroku,“ uvedli analytici DBS.

Solidní ekonomické údaje ze Spojených států včetně ostře sledované zprávy o zaměstnanosti, která překonala očekávání trhu, posílily názor, že snížení sazeb v březnu je velmi nepravděpodobné.

Mezitím řada neuspokojivých ekonomických údajů z největší asijské ekonomiky Číny, jako je inflace, služby a výrobní aktivita, spolu s volatilitou na akciových trzích udržely analytiky v jejich medvědím názoru na měny regionu.

Krátké sázky na jüan jsou nyní na nejvyšší úrovni od poloviny listopadu loňského roku.

„Nálada kolem čínského jüanu bude pravděpodobněji záviset na případných nových politických oznámeních zaměřených na podporu čínských akciových trhů před lunárním novým rokem,“ uvedl Wei Liang Chang, devizový a úvěrový stratég DBS Group (OTC:DBSDY).

Krátké pozice na thajském bahtu a filipínském pesu se rovněž zmírnily

Thajská centrální banka ve středu ponechala hlavní úrokovou sazbu v zemi beze změny, čímž vzdorovala tlaku vlády na snížení výpůjčních nákladů s cílem oživit ochabující růst.

„Přestože uznáváme rizika zhoršení výhledu, nadále očekáváme, že Bank of Thailand udrží svou základní úrokovou sazbu stabilní po celou dobu trvání roku 2024,“ napsal ve své poznámce Aris Dacanay, analytik banky HSBC.

Indická rupie mezitím mezi ostatními měnami vybočovala z řady a investoři si zachovali býčí pohled na tuto měnu, která letos zatím překonala své protějšky.

„V poslední době zaznamenala INR určitý impuls díky nákupům globálních fondů a zlepšení deficitu obchodní bilance,“ napsali analytici Maybank.

Indická rupie si letos zatím připsala 0,3 % a je tak jedinou měnou v regionu, která je v kladných číslech.

„Náš střednědobý výhled na INR zůstává převážně pozitivní, protože vidíme, že dynamika růstu a inflace zůstává pro INR příznivá,“ dodala Maybank.

Anketa o pozici asijských měn se zaměřuje na to, jaká je podle analytiků a manažerů fondů současná tržní pozice devíti asijských měn rozvíjejících se trhů: čínského jüanu, jihokorejského wonu, singapurského dolaru, indonéské rupie, tchajwanského dolaru, indické rupie, filipínského pesa, malajsijského ringgitu a thajského bahtu.

Průzkum používá odhady čistých dlouhých nebo krátkých pozic na stupnici od minus 3 do plus 3. Výsledek plus 3 znamená, že trh je výrazně dlouhý v amerických dolarech.