Akcie, které podle profesionálů stojí za to koupit a držet dlouhodobě

Dlouhodobé investování není vzhledem k nejistotě na trzích nic jednoduchého.

Dlouhodobější investiční horizont přesahující jeden rok zahrnuje „hledání obchodních modelů a strategií, které budou pravděpodobně relevantní a ziskové řekněme za 10, 20 nebo dokonce 40 let,“ říká David Dietze, řídící partner a senior portfolio strategist ve společnosti Peapack Private Wealth Management.

Jedním ze způsobů, jak to zjistit, je posoudit, jak se vyvíjela poptávka po produktech společnosti v posledním desetiletí, navrhuje.

Server CNBC Pro požádal tři manažery fondů o jejich tipy na akcie, které je třeba koupit nyní a držet v delším časovém horizontu.

Zde je pět jejich nejlepších jmen.

PepsiCo, Inc. (PEP)
Dietze se společnost PepsiCo líbí i přes možnost slabší poptávky, kdy se do popředí dostávají léky na hubnutí a zdravý životní styl.

Zdroj: Getty Images

„Je to značka, na které lidé vyrostli. Jejich nápoje a občerstvení se konzumují po celém světě. A lidé je nadále kupují, i když zvyšují ceny. Takže si myslím, že tu zůstane, i když se lidé snaží být zdravější,“ řekl.

Na otázku, jak si vede značka v porovnání s konkurenční Coca Colou, stratég odpověděl, že dává přednost PepsiCo, protože do jejího portfolia patří i občerstvení.

Akcie společnosti PepsiCo klesly poté, co její čtvrtletní tržby v únoru poprvé za čtyři roky klesly.

Dietze však zůstává býkem a zdůrazňuje, že „dividenda Pepsi ve výši 3,3 % je dvakrát vyšší než 1,5 % u indexu S&P 500“.

„To tedy dává pocit, že se jedná o hodnotovou akcii, kterou můžete držet i v delším časovém horizontu,“ dodal.

Akcie společnosti PepsiCo za posledních 12 měsíců poklesly přibližně o 4 %.

Nakoupit akcie PepsiCo, Inc. za $173.76 (0.45%)

Z 23 analytiků, kteří se akciemi zabývají, jim 13 dává hodnocení „buy“ nebo „overweight“, 9 „hold“ a jeden „sell“. Průměrná cílová cena společnosti PepsiCo je podle údajů společnosti FactSet 186,77 USD, což znamená potenciální růst o 6,7 %.

Anheuser-Busch InBev SA/NV (BUD)
Jinde ve spotřebitelském sektoru se Dietzemu líbí pivovar Anheuser-Busch, který má podle něj „dobré vyhlídky v dlouhodobém horizontu“.

Belgická společnost nedávno vykázala roční tržby ve výši 59,38 miliardy USD, což představuje nárůst o 7,8 %, ale zaostává za očekáváním analytiků ve výši 60,48 miliardy USD.

Zdroj: Getty Images

Pivovar čelil v polovině roku 2023 bojkotu svého nejprodávanějšího piva Bud Light ve Spojených státech, který byl vyvolán sociálními médii.

Dietze však věří, že „tyto výzvy dokáže překonat“.

„Anheuser-Busch je nyní v nemilosti. Ale mají téměř polovinu z 20 nejprodávanějších pivních značek na světě. Mají podíly ve velkých distributorech piva v Jižní Americe, rozsáhlou distribuční síť a silný globální marketing. Takže se mohou odrazit ode dna,“ poznamenal.

Tyto výzvy jednoduše znamenají, že investoři nyní mohou „získat akcie za mnohem nižší cenu, než se odrazí zpět,“ dodal.

Nedávno v březnu akcie největšího světového pivovaru utrpěly ztrátu po krátkém pozastavení po oznámení amerického tabákového gigantu Altria, že sníží svůj přibližně 10% podíl ve společnosti.

Za posledních 12 měsíců se akcie Anheuser-Busch na bruselské burze propadly o 7,94 %. Společnost je kótována také na newyorské burze.

Nakoupit akcie Anheuser-Busch InBev SA/NV za $60.70 (-0.65%)

Podle údajů společnosti Factset dává 18 z 30 analytiků akciím rating „buy“ nebo „overweight“, zatímco 12 analytiků má rating „hold“. Jejich průměrná cílová cena je 65,62 eur (70,78 USD), což znamená 16,2% potenciální růst.

Edenred SE
Michael Field, stratég pro evropské trhy společnosti Morningstar, je nakloněn růstovým akciím a jako jméno, které stojí za pozornost v dlouhodobém horizontu, uvádí francouzskou společnost Edenred, která poskytuje předplacené podnikové služby.

Zdroj: Getty Images

Označil ji za „blízkou [jeho] srdci“ a uvedl, že Edenred „roste vysokým procentem – a vypadá to, že tak bude pokračovat ještě dlouho“.

„Je to jedna z těch akcií, které si můžete dát do portfolia a schovat. A za pět let to bude dvojnásobek nebo trojnásobek toho, co jste investovali, pokud vše půjde dobře,“ dodal Field.

Akcie společnosti Edenred se v únoru propadly po oznámení, že do ní italské úřady investují kvůli veřejnému výběrovému řízení v roce 2019.

Field však akciím nadále věří, zejména poté, co v roce 2023 ohlásila 30% nárůst zisku před úroky, zdaněním a odpisy (EBITDA). Společnost rovněž předpověděla růst EBITDA o více než 12 % pro rok 2024.

Za posledních 12 měsíců akcie společnosti Edenred na pařížské burze Euronext poklesly o přibližně 9,31 %.

Podle údajů společnosti FactSet dává 14 z 18 analytiků akciím rating „buy“ nebo „overweight“, tři mají rating „hold“ a jeden „sell“. Jejich průměrná cílová cena je 63 eur, což představuje 27,4% potenciál růstu.

Microsoft Corporation (MSFT)
Při dlouhodobém investování dává Jason Hsu přednost technologiím – zejména umělé inteligenci.

Zdroj: Getty Images

Předseda a investiční ředitel společnosti Rayliant Global Advisors vidí, že umělá inteligence „způsobí revoluci téměř ve všech aspektech práce – stejně jako ji způsobil internet“.

Jeho nejlepší volbou je Microsoft.

„Microsoft je pravděpodobně jedním z nejbezpečnějších jmen v oblasti umělé inteligence, protože do ní již intenzivně investuje. Má nejlepší schopnost distribuovat a vydělávat na AI,“ řekl a dodal, že technologický gigant může získat více ze svého partnerství s OpenAI.

Příjmy, které lze generovat z AI, dále doplní zdroje příjmů technologického giganta z jeho podnikání v oblasti operačních systémů, prohlížečů, softwaru a aplikací, což jej v dlouhodobém horizontu posune k dalšímu růstu, poznamenal Hsu.

Microsoft a OpenAI nyní podle zpráv pracují na projektu datového centra za téměř 100 miliard dolarů, jehož součástí bude superpočítač s umělou inteligencí, který má být spuštěn v roce 2028.

Společnost OpenAI se dostala na titulní stránky novin poté, co na ni a její spoluzakladatele Sama Altmana a Grega Brockmana podal generální ředitel společnosti Tesla Elon Musk žalobu kvůli porušení smlouvy a fiduciární povinnosti. Technologický startup od té doby tato obvinění popřel.

Hsu se však nenechal rozhodit a Altmana označil za „génia v oblasti umělé inteligence“.

Za posledních 12 měsíců vzrostly akcie společnosti Microsoft o téměř 46 %.

Nakoupit akcie Microsoft Corporation za $419.75 (-1.13%)

Podle údajů společnosti FactSet 54 z 57 analytiků, kteří se akciemi zabývají, jim dává hodnocení „buy“ nebo „overweight“ při průměrné ceně 472,62 USD. To jí dává potenciál růstu ve výši 12,3 %.

Pinduoduo
V hledáčku Hsu je také online tržiště PDD Holdings Inc. (PDD), které popisuje jako „silně zlevněnou maloobchodní platformu v Číně“.

Zdroj: Getty Images

Tento technologický gigant debutoval v roce 2015 a od té doby se stal jedním z největších čínských hráčů díky kombinaci sociálních funkcí, gamifikace a nízkých cen.

A již nyní „ujídá Alibabě oběd“, poznamenal Hsu. Tržby mateřské společnosti Temu se ve třetím čtvrtletí téměř zdvojnásobily, čímž výrazně předstihly 9% růst Alibaby ve stejném období.

Správce aktiv vidí, že čínští spotřebitelé na platformě utrácejí, i když průměrný člověk utáhl peněženku.

„Bohatší domácnosti podle mě tolik neutrácejí, protože jsou v tísni. Ale domácnosti z nižšího a vyššího segmentu utrácejí smysluplně více a něco z toho může souviset právě s celkovou vládní politikou. Takže tento posun v profilu spotřeby je zajímavou hrou, kterou je třeba sledovat v dlouhodobějším horizontu,“ dodal.

Akcie gigantu kótovaného na Nasdaqu minulý týden posílily po 90% nárůstu tržeb pro rok 2023 na 247,64 miliardy jüanů (34,26 miliardy USD).

Za posledních 12 měsíců akcie PDD vzrostly o přibližně 53,2 %.

Nakoupit akcie PDD Holdings Inc. za $117.34 (-1.53%)

Ze 46 analytiků, kteří se akciemi zabývají, jich 44 uděluje rating „buy“ nebo „overweight“, zatímco dva mají rating „hold“. Průměrná cílová cena společnosti PDD je podle údajů společnosti FactSet 180,12 USD, což jí dává potenciální růst o 54,9 %.