Co byste měli vědět o IPO společnosti UL Solutions

Společnost UL Solutions, která se zabývá vědou o bezpečnosti, oznámila, že plánuje získat až 812 milionů dolarů prostřednictvím primární veřejné nabídky akcií (IPO). Informace byla zveřejněna v úterý při podání žádosti Komisi pro cenné papíry (SEC). Potenciálním investorům byl umožněn první pohled na klíčové ukazatele podniku. IPO zahrnuje 28 milionů akcií, jejichž cena se očekává mezi 26 a 29 dolary za kus. Akcie se mají na newyorské burze (NYSE) obchodovat pod označením “ULS”.

UL Solutions se připojí k řadě společností, které v poslední době plánují vstup na burzu, včetně společnosti Rubrik, která se zabývá kybernetickou bezpečností a kterou podporuje technologický gigant Microsoft. Trh je v současné době svědkem prudkého nárůstu IPO, přičemž mezi významné subjekty patří populární platformy Reddit (RDDT) a Astera Labs (ALAB).

Společnost UL Solutions byla založena v roce 1894 a specializuje se na testovací, inspekční a certifikační služby, stejně jako na softwarové produkty a poradenské nabídky. Posláním společnosti je zajišťovat bezpečnost a zabezpečení výrobků svých klientů, přičemž zpočátku se soustředila na řešení elektrických a požárních rizik. Výkonná ředitelka (CEO) UL Solutions Jenny Scanlonová poskytla názorný pohled: “Projděte se po svém domě, kanceláři, oblíbené restauraci – prostorech, kde žijete, pracujete a bavíte se,” napsala Scanlonová v podání. “Je pravděpodobné, že téměř všude najdete důvěryhodnou značku UL, protože značka UL je všude a dává vám vědět, že miliardy výrobků, které používají miliardy lidí na miliardách míst, splňují bezpečnostní normy na celém světě.”

Zdroj: UL Solutions

Společnost UL Solutions má dva klíčové obchodní segmenty: Testování, inspekce a certifikace (TIC) a Software a poradenství (S&A). Generální ředitel Scanlon ujistil, že rozsah podniku se rozrostl tak, aby zahrnoval bezpečnost, zabezpečení a udržitelnost. “Tehdy se naše práce soustředila především na elektřinu. Dnes se šíře a hloubka naší práce týká právě toho a mnohem více.”

Podání S-1, které společnost předložila, odhalilo několik klíčových finančních údajů. Uvedla, že její tržby v roce 2023 činí 2,68 miliardy dolarů, což je svědkem nárůstu z 2,52 miliardy dolarů v roce 2022. Na druhou stranu čistý zisk za rok 2023 činil 276 milionů dolarů, což je pokles oproti 309 milionům dolarů v předchozím roce. Navzdory tomu společnost tvrdí, že její “atraktivní obchodní model jí umožnil dosahovat stabilních výsledků v oblasti růstu a ziskovosti”.

Ve stejném podání společnost uvedla, že v roce 2023 měla více než 80 000 zákazníků, přičemž přibližně 70 % z nich využívalo obě její “komplementární nabídky TIC a S&A”. Dále uvedla rozdělení svých příjmů podle segmentů, přičemž většina pochází z činností souvisejících s certifikací. Certifikační testování se podílelo zhruba 27 %, zatímco průběžné certifikační služby tvořily 33 %. Zbytek připadl na necertifikační testování a ostatní služby s 30 % a 10 % na software.

Společnost UL Solutions, která se zabývá poskytováním testovacích, inspekčních a certifikačních (TIC) služeb, nedávno předložila žádost o vstup na burzu, v rámci které odhalila svůj pohled na budoucnost trhu a potenciál pro růst. V dokumentech pro investory zdůraznila, že nové technologie představují klíčový faktor, který by mohl podpořit její další expanzi a upevnění pozice na trhu.

Zdroj: UL Solutions

V roce 2022 se odhadovaná hodnota trhu s outsourcovanými produktovými TIC službami pohybovala kolem 38 miliard USD, přičemž UL Solutions drží přibližně 7 % tohoto trhu. Tento podíl je významným úspěchem a odrazem silného postavení společnosti v oboru, ale zároveň signalizuje potenciál pro další růst, zejména v kontextu rostoucí poptávky po outsourcovaných TIC službách.

Představitelé UL Solutions ve svých vyjádřeních k této žádosti o vstup na burzu poukázali na to, že se trh s TIC službami neustále rozvíjí a dynamicky mění, což je důsledkem rychlého technologického pokroku a zvyšující se složitosti produktů. Tento vývoj s sebou přináší nejen nové příležitosti, ale také zvyšuje rizika spojená s dodržováním stále se vyvíjejících norem a předpisů. V této souvislosti UL Solutions identifikuje klíčovou roli, kterou může hrát v pomoci výrobcům a dodavatelům zabezpečit, aby jejich produkty splňovaly tyto normy a byly tak bezpečné pro konečné uživatele.