Ropa roste, tyto energetické akcie se investorům odmění

Ceny ropy v letošním roce prudce rostou, což vytváří příznivé podmínky jak pro ropné společnosti, tak pro investory. Cena ropy West Texas Intermediate (WTI), která je hlavní americkou referenční cenou, se vyšplhala z přibližně 70 dolarů za barel na začátku roku na téměř 90 dolarů za barel v poslední době. Tento nárůst cen znamená pro ropné společnosti v letošním roce významný příliv volných peněžních prostředků.

Zdá se, že tato sílící vlna cen ropy je připravena pozvednout všechny společnosti působící v ropném sektoru. Zdá se však, že zejména tři společnosti – Chevron (NYSE: CVX), Devon Energy (NYSE: DVN) a Diamondback Energy (NASDAQ: FANG) – mají obzvláště dobrou pozici k tomu, aby z těchto rostoucích cen ropy profitovaly.

Situace společnosti Chevron Corporation (CVX) je mnohostranná. Akcie těchto dvou integrovaných energetických gigantů, které se v mnoha ohledech podobají společnosti ExxonMobil (NYSE: XOM), se v poslední době vydaly odlišnými cestami. Obavy vzbuzuje potenciální zádrhel v akvizici společnosti Hess (NYSE: HES) společností Chevron, která by podle všeho mohla na Wall Street ztroskotat. Tento problém se točí kolem obav společnosti Exxon z toho, že Chevron získá vliv na projekt provozovaný společností Exxon v Guyaně.

Zdroj: Unsplash

Od poloviny února, kdy se začaly šířit zvěsti, vzrostly akcie Chevronu o pouhých několik procentních bodů, zatímco akcie Exxonu stouply o 14 %. To znamená, že akcie společnosti Exxon těží z nedávného nárůstu cen ropy více než akcie společnosti Chevron. Společnost Chevron však není závislá na společnosti Hess ani na projektu v Guyaně; je dostatečně finančně silná, aby prosperovala i bez nich.

Z historického hlediska se ceny akcií společností Chevron a Exxon v průběhu času poměrně úzce sledovaly. Rozdíly v cenách se běžně řeší tak, že zaostávající akcie nakonec doženou vedoucí. Budoucí růst cen energií by mohl znovu vyvolat nadšení investorů kolem společnosti Chevron. Pokud se to v krátkodobém horizontu nepodaří, je pravděpodobné, že se výkonnostní rozdíl mezi oběma akciemi v dlouhodobém horizontu zmenší, což ze společnosti Chevron činí atraktivní nákup, dokud je relativně cenově dostupná.

Nakoupit akcie Chevron Corporation za $161.60 (0.57%)

Společnost Devon Energy Corporation (DVN) představuje v současném prostředí cen ropy zajímavou příležitost také díky své flexibilní plus variabilní dividendové politice. Vedle pevné čtvrtletní dividendy vyplácí Devon Energy také variabilní dividendu ve výši až 50 % přebytku volného peněžního toku, který vygeneruje v daném čtvrtletí. Vzhledem k nedávným cenám ropy, které zvyšují peněžní toky, mohou investoři společnosti Devon očekávat, že jim budou vypláceny značné dividendy. Ve třetím čtvrtletí roku 2023 vzrostla celková výplata dividend na akcii společnosti Devon postupně o 57 %, což bylo doprovázeno přibližně 11% nárůstem průměrné realizované ceny ropy.

Finanční stabilita společnosti jí umožňuje podporovat vyšší dividendy a také ji vybavuje k mírnému zvyšování těžby ropy, aby se ochránila před cenovými šoky. Společnost Devon Energy se i nadále zaměřuje na generování volných peněžních toků a udržování zvládnutelné úrovně zadlužení. Je odhodlána důsledně vracet kapitál investorům ve formě dividend a zpětného odkupu akcií, což podtrhuje 10% nárůst výplaty fixní dividendy v posledním čtvrtletí. Vzhledem k rostoucím cenám ropy představují akcie společnosti Devon Energy s výnosem 4,6 % silnou investiční perspektivu.

Nakoupit akcie Devon Energy Corporation za $53.27 (1.39%)

Další společností, která těží z vyšších cen ropy, je Diamondback Energy, Inc. (FANG), společnost, která si v průběhu let strategicky vybudovala vedoucí pozici v Permské pánvi. Díky této promyšlené pozici se společnosti Diamondback v posledních letech daří generovat stále větší volné peněžní toky.

Zdroj: Getty Images

Předpokládá se, že v letošním roce vyprodukuje Diamondback volný peněžní tok ve výši více než 2,8 miliardy USD při ceně ropy 70 USD za barel, přičemž při ceně 80 USD za barel by se tato částka mohla zvýšit na 3,4 miliardy USD a při průměrné ceně ropy 90 USD za barel na více než 4,1 miliardy USD. Společnost Diamondback, která v současné době generuje značný volný peněžní tok, může výrazně získat z nadcházející akvizice společnosti Endeavor Energy Resources, která by měla v příštím roce dále zvýšit volný peněžní tok na akcii o více než 10 %.

Polovina letošního volného peněžního toku se má vrátit investorům prostřednictvím dividend a zpětného odkupu akcií, což je pokles oproti loňskému cíli, který činil nejméně 75 %, neboť společnost plánuje vyčlenit další hotovost na splacení dluhu po akvizici společnosti Endeavor. Jakmile společnost Diamondback dosáhne cílového poměru zadluženosti, mohla by zvýšit svůj cíl návratnosti kapitálu. Růst cen ropy v letošním roce by mohl toto dosažení urychlit. Rostoucí peněžní toky a peněžní výnosy společnosti Diamondback by mohly investorům zajistit vysoké celkové výnosy do budoucna.

Nakoupit akcie Diamondback Energy, Inc. za $204.32 (1.63%)

Závěrem lze říci, že růst cen ropy představuje silné příležitosti jak pro ropné společnosti, tak pro jejich investory. Společnosti jako Chevron, Devon Energy a Diamondback Energy se zdají být v dobré pozici, aby tohoto trendu využily a nabídly svým investorům solidní výnosy. Stejně jako u všech investic jsou však i tyto příležitosti spojeny s neočekávanými problémy, které musí investoři před jakýmkoli rozhodnutím pečlivě vyhodnotit.