Akcie, které vám v letošním roce pomohou zbohatnout…

V pohybech na trhu v roce 2024 vykazují akcie slibnou tendenci. V návaznosti na předchozí rok, kdy nadšení z moderních technologií vedlo k nárůstu indexu Nasdaq Composite o 43 %, zaznamenal letošní rok od svého začátku 8% nárůst. Hlavním protagonistou tohoto trendu je rozvíjející se oblast umělé inteligence (AI). Zvýšená poptávka po službách souvisejících s umělou inteligencí oživila celý technologický sektor a napumpovala do žil investory. Je vysoce pravděpodobné, že tento impuls ze strany AI bude i nadále rozdmýchávat plameny akciového trhu po celý rok 2024. Z tohoto rozmachu by měly výrazně těžit četné společnosti a spřízněné trhy.

Staré přísloví výstižně říká: “Nejlepší čas na zasazení stromu byl před 20 lety a další nejlepší čas je nyní,” což se bez problémů shoduje s dnešními investičními strategiemi. Zde jsou tedy tři nadějné akcie, které stojí za zvážení pro prosperující cestu po celý rok 2024.

Advanced Micro Devices, Inc. (AMD)

Společnost Advanced Micro Devices, která je lídrem v oblasti výroby čipů a působí prostřednictvím burzy NASDAQ: AMD, vykazuje pro letošní rok vzrušující trajektorii a rozšiřuje svůj potenciál do budoucna. Hardwarové služby společnosti jsou proslulé mezi mnoha technologickými odvětvími, pohánějí spektrum cloudů, herních waystationů, modelů umělé inteligence, osobních počítačů na míru a notebooků.

Zdroj: Getty Images

Za posledních pět let společnost AMD vystoupala vysoko, když zaznamenala přírůstek tržeb o 240 % a nárůst volného peněžního toku o 306 %. Zde se však společnost nezastaví. Sází na umělou inteligenci, čímž diverzifikuje své portfolio, když nedávno uvedla na trh grafický procesor MI300X AI. Tento nový čip byl navržen jako přímý konkurent nabídky společnosti Nvidia. Na nový čip společnosti AMD již vsadili technologičtí giganti, jako je Microsoft a Meta Platforms.

Ačkoli se investice do umělé inteligence v současné době ve výnosech společnosti neodrážejí, její nedávné čtvrtletní výsledky naznačují slibný trend. V posledním čtvrtletí roku 2023 vzrostly tržby společnosti AMD meziročně o 10 % na 6 miliard dolarů, čímž překonaly očekávání analytiků o přibližně 60 milionů dolarů. Jejich segment zaměřený na datová centra s umělou inteligencí zaznamenal 38% nárůst příjmů.

Nakoupit akcie Advanced Micro Devices, Inc. za $168.23 (-1.49%)

Předpokládané zisky společnosti AMD by se podle odhadů v grafu mohly do roku 2025 vyšplhat těsně na sever od 5 dolarů na akcii. S ohledem na předběžný poměr ceny a zisku (P/E) společnosti ve výši 47 to znamená cenu akcie 257 USD, což naznačuje možný 51% nárůst hodnoty akcie do příštího roku. Pro investory se proto AMD v roce 2024 jeví jako zajímavý úlovek.

Intel Corporation (INTC)

Vzhledem k prudce rostoucí poptávce po čipech v celém technologickém sektoru je stále jasnější, že se nemůžete přehnaně připravovat tím, že budete mít ve svém portfoliu dostatek akcií čipů. Mezi opcemi vypadá Intel (NASDAQ: INTC) přesvědčivě.

Zdroj: Getty Images

Intel však není bez problémů. Za poslední tři roky se její akcie propadly přibližně o 41 % v důsledku poklesu podílu na trhu s centrálními procesory (CPU) a uzavření dlouholetého partnerství se společností Apple.

Zdá se, že tato překážka oživila inovace společnosti Intel, protože loni v červnu společnost oznámila “zásadní změnu” svého podnikání. Přijala model interní slévárny, který podle spekulací zvýší její úspory až na 10 miliard dolarů do roku 2025.

Kromě toho se Intel pouští do umělé inteligence. Nedávno uvedla na trh řadu čipů s umělou inteligencí, například GPU Gaudi3, jejichž cílem je zpochybnit hegemonii společnosti Nvidia.

Nakoupit akcie Intel Corporation za $38.00 (-0.86%)

Pokud jsou současné prognózy přesné, mohl by se zisk společnosti Intel v následujícím fiskálním roce rozvlnit na sever od 2 USD na akcii. Vzhledem k forwardovému P/E společnosti ve výši 28 to naznačuje cenu akcie přibližně 65 USD. To naznačuje potenciální růst akcií o 67 % do fiskálního roku 2025, což z Intelu dělá rozhodně zajímavou součást vašeho současného portfolia.

Amazon.com, Inc. (AMZN)

Amazon (Nasdaq: AMZN) získal v uplynulém roce ohromnou dynamiku a jeho akcie se nafoukly o 81 %. Pozoruhodný je desetiletý vzestup společnosti v oblasti elektronického obchodování a trhu cloudových služeb, která od roku 2014 znásobila své roční tržby o 546 % a provozní výnosy o 20 000 %.

V současném tržním trendu je však pozornost zaměřena na podnik Amazonu v oblasti umělé inteligence. S využitím svých obrovských cloudových datových center prostřednictvím Amazon Web Services (AWS) se zdá, že společnost má strategickou pozici pro řízení trhu s generativní umělou inteligencí.

Podle forwardového P/E společnosti Amazon ve výši 44 a očekávaného zisku na akcii ve výši 5 USD v nadcházejících dvou letech mohou investoři očekávat růst ceny akcií až na 237 USD, což navrhuje nárůst akcií o přibližně 28 % do fiskálního roku 2025. Tento růst se může zdát ve srovnání s AMD a Intelem relativně skromný, ale převyšuje předchozí roční růst indexu S&P 500 o 26 %. Společnost Amazon proto v současném investičním prostředí stojí za zvážení; je to jistá akcie, která by mohla v roce 2024 přispět k bohatství investorů.

Nakoupit akcie Amazon.com, Inc. za $184.33 (-0.72%)