Barclays doporučuje tyto energetické akcie

Vzhledem k tomu, že společenské a politické tlaky naznačují posun k obnovitelným zdrojům energie v energetickém sektoru, aktuální analýza společnosti Barclays naznačuje, že v centru pozornosti je nyní ropný sektor se zvláštním důrazem na průzkum a těžbu (E&P). Tento postřeh je podpořen zásadní skutečností, že ropa a zemní plyn zůstávají klíčovými zdroji pro naše energetické potřeby. Tento argument však také významně závisí na jedinečných vlastnostech, které vykazují ropné společnosti.

Betty Jiangová, analytička společnosti Barclays, která má rozsáhlé zkušenosti s pokrýváním energetického sektoru, uvádí, že nedávná historie ropných společností odráží silnou tvorbu volných peněžních toků podporující značné kapitálové výnosy. Pozitivní obrázek vytváří také očekávání růstu cen komodit v blízké budoucnosti, kdy se ceny ropy blíží 100 USD za barel.

Jiangová poskytuje komplexní pohled na konvenční energetiku: “Věříme, že sektor [Integrated Oil & E&P] nabízí bezprecedentní nabídku hodnoty. Jsme svědky silných rozvah, relativně nízkých cen za zlomové cash flow, značné a stabilní tvorby volného cash flow, které má v příštích třech letech vrátit ~20 % tržní kapitalizace prostřednictvím dividend a zpětných odkupů…”. Uvádí čtyři klíčové preference: vysoké tempo růstu peněžního toku na akcii očištěnou o dluh, značnou návratnost hotovosti akcionářům, rozvahy bez předlužení a diferencovaná portfolia aktiv, která jsou příslibem při scénáři vyšších cen komodit.

Na tomto pozadí Barclays nyní podporuje několik energetických akcií. Konkrétně se Jiangová domnívá, že současná doba je vhodná pro investice do tří konkrétních jmen. S pomocí databáze TipRanks můžeme posoudit, zda širší trh souhlasí s názorem společnosti Barclays na následující tři akcie.

ExxonMobil (XOM)

ExxonMobil, titán světového ropného průmyslu, je na vrcholu našeho seznamu doporučeného Barclays, neboť je největší mezinárodní ropnou společností se sídlem v USA a druhou největší na světě podle tržní kapitalizace. S hodnotou přibližně 478 miliard dolarů zaostává pouze za společností Saudi Aramco. Měřeno podle tržeb, ExxonMobil zaujímá čtvrté místo mezi globálními ropnými společnostmi a v roce 2023 dosáhne tržeb ve výši 334,7 miliardy USD.

Zdroj: Getty Images

Stabilní akvizice aktiv a dobrá realizace dovedly společnost ExxonMobil k jejímu současnému postavení. Specializuje se na objevování, těžbu, přepravu a dodávky ropy i zemního plynu. Kromě toho hraje společnost ExxonMobil významnou roli v petrochemickém a průmyslovém chemickém odvětví a rozšiřuje svůj záběr na vývoj lehčích a ekologicky šetrnějších plastových technologií.

Jako základ svých posledních finančních údajů společnost ExxonMobil ve své zprávě za 4. čtvrtletí 2023 vykázala nejvyšší zisk ve výši 84,34 miliardy USD, což představuje meziroční pokles o 11,6 % a zaostání za prognózou o 4,48 miliardy USD. Zisk společnosti však překonal očekávání; hospodářský výsledek za 4. čtvrtletí, který se vyznačoval hodnotou 2,48 USD na akcii v ukazatelích mimo GAAP, překonal odhady analytiků o 27 centů na akcii.

Silná tvorba volného peněžního toku společnosti za 4. čtvrtletí a celý rok rozklíčovala slibný obrázek. ExxonMobil byl schopen vyplácet dobré dividendy s anualizovanou mírou návratnosti 3,09 %.

Nakoupit akcie Exxon Mobil Corporation za $121.79 (-0.34%)

Chevron Corporation (CVX)

Následuje další světový ropný magnát, Chevron Corporation, který se může pochlubit tržní kapitalizací 299,5 miliardy dolarů, což z něj činí třetího největšího, hned za ExxonMobilem, a osmého při hodnocení podle loňských příjmů ve výši 196,91 miliardy dolarů.

Bezkonkurenční výkonnost společnosti Chevron v jejích hlavních obchodních činnostech – především v průzkumu a těžbě ropy a zemního plynu – je základem jejího vedoucího postavení v tomto odvětví. Společnost Chevron působí také v oblasti rafinace, přepravy a námořní přepravy ropy, plynu a rafinovaných uhlovodíkových produktů.

Ve 4. čtvrtletí 2023 však společnost Chevron vykázala nižší tržby, ale překonala očekávání ohledně zisku. Zatímco čtvrtletní nejvyšší tržby ve výši 47,18 miliardy USD, odrážely meziroční pokles o 16,5 % a sklouzly o 6,02 miliardy USD pod prognózu, zisk na akcii mimo GAAP ve výši 3,45 USD překonal předpovědi o 23 centů na akcii.

Nakoupit akcie Chevron Corporation za $161.89 (-0.48%)

Společnost Chevron, která se řadí mezi investory orientované na výnosy, zvýšila v posledním čtvrtletí výplatu o 8 %, což v anualizovaném vyjádření znamená 4% forwardový výnos.

Coterra Energy (CTRA)

Mezi nezávislé hráče v americkém energetickém hospodářství patří společnost Coterra Energy. Společnost Coterra se sídlem v texaském Houstonu se zabývá průzkumem a těžbou ropy a zemního plynu. Společnost Coterra působí především v texaské Permské pánvi, oklahomské pánvi Anadarko a v Appalačských horách v oblasti Marcellus Shale.

Zdroj: Pexels

Přestože aktiva společnosti Coterra vykázala ve 4. čtvrtletí 2023 tržby ve výši 1,56 miliardy dolarů, což znamená téměř 30% meziroční pokles, tato hodnota překonala očekávání o 80 milionů dolarů. Společnost vykázala zisk na akcii mimo GAAP ve výši 52 centů, což je o slabé 2 centy méně, než se před zveřejněním předpokládalo.

Společnost Coterra Energy rovněž oznámila zvýšení dividendy o 5 %. Roční sazba výplaty 84 centů přináší budoucí procentní výnos ve výši 2,97 %. Vzhledem k tomu, že společnost Coterra věnuje více než 50 % svého volného peněžního toku akcionářům, představuje perspektivního hráče na ropném poli s odhadovaným peněžním výnosem 22 % v příštích třech letech.

Nakoupit akcie Coterra Energy Inc. za $27.84 (-1.21%)

Souhrnně lze říci, že zatímco posun v oblasti obnovitelných zdrojů energie nabírá na síle, ropný sektor zůstává lukrativní. Tento aspekt je dán základem nekončící poptávky po energii z ropy a zemního plynu. Společnosti jako ExxonMobil, Chevron Corporation a Coterra Energy vynikají dostatečným volným peněžním tokem, robustními rozvahami a jedinečnými portfolii aktiv, což poskytuje slibný investiční výhled.