Chcete mít v důchodu 1 milion dolarů? Akcie, které můžete koupit nyní a držet je po desetiletí

Milion dolarů je velká částka, ale pokud vám do důchodu zbývají desítky let, je pro většinu investorů na dosah. Klíčem k úspěchu je najít si investiční přístup a držet se ho na dobrých i špatných trzích.

Tři akcie, které vám teď představíme (dvě, které vyplácejí dividendy, a jedna, která je nevyplácí), o jejichž koupi a držení můžete uvažovat a které vám pomohou dosáhnout investičního cíle 1 milion dolarů, jsou Toronto-Dominion Bank (NYSE: TD), Realty Income (NYSE: O) a Berkshire Hathaway (NYSE: BRK.A) (NYSE: BRK.B). Zde je krátký pohled na každou z nich.

The Toronto-Dominion Bank (TD)

Toronto-Dominion Bank, neboli TD Bank, jak je známější, je jednou z největších bank v Kanadě. Bankovní regulace v této zemi jsou velmi přísné, což vedlo k tomu, že v zemi existuje malý počet velkých bank (jako je TD Bank), které jsou účinně chráněny před novou konkurencí. Tato přísná regulace také vytvořila v TD Bank a jejích obdobných bankách konzervativní étos. Celkově se tedy jedná o poměrně bezpečnou banku.

Zdroj: Bloomberg

Trh s bydlením v Kanadě se však nachází ve znepokojivém stavu. Nejprve došlo k dlouhému růstu cen nemovitostí a nyní rychlý růst úrokových sazeb vyvolává u investorů obavy, že nesplacené úvěry začnou tikat nahoru.

TD Bank má navíc další obavy. Američtí regulátoři ji nedávno donutili zrušit akvizici kvůli obavám z kontroly společnosti nad praním špinavých peněz. Kanada je základem banky a očekávalo se, že její podnikání v USA bude motorem jejího růstu. Tento motor se právě zastavil, ale je to pravděpodobně jen dočasné.

V důsledku těchto obav investoři vyhnali dividendový výnos banky až na 5 %, což je z historického hlediska směrem k jeho horní hranici. Vzhledem k tomu, že banka vyplácí dividendu již více než 100 let a má třetí nejvyšší ukazatel kapitálové přiměřenosti Tier 1 v Severní Americe, což je měřítko její schopnosti čelit nepříznivým podmínkám, zdá se, že riziko je zde mírné.

Nakoupit akcie The Toronto-Dominion Bank za $56.83 (-1.64%)

Růstové příležitosti na americkém trhu jsou přitom stále poměrně velké, i když jejich využití trvá déle. Obavy Wall Street se zdají být příležitostí k nákupu.

Realty Income Corporation (O)

Dividendový výnos společnosti Realty Income ve výši 5,8 % je blízko nejvyšších hodnot za posledních deset let. Realitní investiční fond (REIT) s investičním ratingem zvyšuje svou výplatu každoročně již 29 let po sobě.

Přesto se jedná o pomalý a stabilní REIT, nikoliv o rychle rostoucí. To z něj ale dělá dobrou základní investici, na kterou lze navrstvit rychleji rostoucí plátce dividend, jako je TD Bank, a neplátce, jako je Berkshire Hathaway.

Zdroj: Shutterstock

Co je na Realty Income asi nejpřesvědčivější, je její velikost, vzhledem k tomu, že její tržní kapitalizace 45 miliard dolarů je zhruba třikrát větší než u jejího dalšího nejbližšího kolegy mezi REIT s čistým pronájmem (čistý pronájem vyžaduje, aby nájemci platili většinu provozních nákladů na úrovni nemovitosti).

Ano, rostoucí úrokové sazby jsou pro podnik nepříznivým faktorem, ale Realty Income má díky svému rozsahu a finanční síle výhodný přístup na kapitálové trhy. To jí dává možnost uzavírat obchody, které její kolegové nemohou. Je také dostatečně velká na to, aby se stala konsolidátorem v oboru, protože v posledních letech koupila dvě obdobné společnosti zabývající se čistým pronájmem.

Nakoupit akcie Realty Income Corporation za $52.02 (-0.42%)

Pokud budete reinvestovat dividendy do této pomalu rostoucí akcie s vysokým výnosem, může poskytnout solidní základ (i když nudný) pro diverzifikovanější portfolio.

Berkshire Hathaway Inc. (BRK-B)

Když už mluvíme o obřích společnostech, konglomerát Berkshire Hathaway má prsty v obrovském množství podniků. Vlastní jich mnoho, včetně velké pojišťovny, železnice a energetických aktivit, a investuje do jednotlivých akcií, jako je Coca-Cola a Occidental Petroleum.

Zdroj: Getty Images

Nejznámější je však pravděpodobně díky svému generálnímu řediteli Warrenu Buffettovi, jehož étos prostupuje celou společností a všemi jejími investicemi.

Zajímavý je zde úspěch, kterého dosáhla v průběhu času, kdy se zaměřila na využití obrovského množství hotovosti, kterou její podnikání generuje, k investicím do dalších aktiv. Dnes má Berkshire hotovostní zásobu ve výši téměř 34 miliard dolarů a krátkodobé investice v hodnotě téměř 130 miliard dolarů. Veškerá tato dostupná hotovost čeká na to, až nastane správný čas, aby mohla být použita do nových podniků, protože Buffett a Berkshire mají tendenci investovat opačným způsobem.

Berkshire se řídí zásadou nakupovat nízko a držet co nejdéle. To se dlouhodobě mimořádně osvědčilo, i když to v kratších časových obdobích vedlo ke slabé výkonnosti. Proto je Berkshire Hathaway typem akcie, kterou chcete vlastnit po desetiletí.

Co se týče správného okamžiku pro nákup, v současné době se zdá, že je přiměřeně oceněná s poměrem ceny k zisku a poměrem ceny k prodejům, které jsou blízko nebo pod svými pětiletými průměry. Férová cena je pro společnost, jako je Berkshire Hathaway, dobrá.

Nakoupit akcie Berkshire Hathaway Inc. za $403.26 (-1.07%)

Vyvážený mix aktiv
Ačkoli se vyplatí každá z těchto akcií, TD Bank, Realty Income a Berkshire Hathaway dohromady vytvářejí zajímavý mix: akcie pro příjem a růst, další pouze pro příjem a třetí pouze pro růst, což vytváří rozmanité a vyvážené portfolio. Klíčové je však nakoupit a držet po velmi dlouhou dobu a nechat podniky, které vlastníte, dále růst. To je to, co vytvoří vaše sedmimístné peněžní jmění.