Tato chemická akcie je připravena vyrazit vzhůru. Čistý vodík pomáhá

Air Products and Chemicals, Inc., nadnárodní korporace specializující se na prodej plynů a chemikálií pro průmyslové účely, čelila obtížnému začátku tohoto roku. Několik faktorů, včetně globálních ekonomických turbulencí a změn v regulaci průmyslových odvětví, přispělo k poklesu hodnoty akcií. Nicméně, tato situace vytvořila prostor pro investory, kteří hledají příležitosti v podhodnocených akciích. S aktuální cenou akcií Air Products and Chemicals, Inc. na neobvykle nízké úrovni, mnozí investoři se domnívají, že společnost má potenciál k růstu a obnovení hodnoty. Analýzy ukazují, že fundamenty společnosti zůstávají pevné, s robustními zdroji a strategiemi, které mohou pomoci překonat současné výzvy. Investoři, kteří jsou ochotni přijmout určitou míru rizika, mohou vidět tuto situaci jako vhodnou příležitost k nákupu podhodnocených akcií s potenciálem dlouhodobého růstu a návratnosti.

Výraz “drsný” možná plně nevystihuje pokles akcií společnosti Air Products. Konkrétně v letošním roce se akcie společnosti propadly o 15 % na nedávné minimum 233,02 USD. Velká část tohoto propadu přišla v únoru po oznámení výsledků společnosti za první čtvrtletí, které výrazně nedosáhly předpokládaných hodnot.

Air Products and Chemicals, Inc. (APD)

Nakoupit akcie Air Products and Chemicals, Inc. za $233.02 (1.75%)

Vedení společnosti rovněž revidovalo svůj celoroční odhad zisku na 12,65 USD ve středu rozpětí, přičemž bylo uvedeno, že problémy s výkonností v Číně snižují tržby. Všechny oči se proto budou upírat na zprávu společnosti vyrábějící průmyslové plyny a strojírenství za druhé čtvrtletí, která má být zveřejněna 30. dubna.

Podle prognózy analytiků se očekává, že korporace vykáže za druhé čtvrtletí roku 2024 tržby ve výši 3,05 miliardy dolarů. USD, což je méně než ve stejném období předchozího roku, kdy dosáhly úctyhodných 3,2 mld. Prognózy rovněž předpokládají, že zisk klesne na 2,70 USD na akcii, což je nepatrný pokles z 2,74 USD v důsledku rostoucích úrokových nákladů, které převáží nad klesajícími výrobními náklady.

Takový výsledek by znamenal, že gigant v oblasti průmyslových plynů zdaleka nedosáhne celoročního výhledu. Nicméně se zdá, že trh se s touto skutečností smířil – analytici stále předpokládají rostoucí tržby a zisky ve třetím a čtvrtém čtvrtletí letošního roku.

Tento názor není přitažený za vlasy. Očekává se, že celoroční růst tržeb se bude pohybovat v mírném rozmezí 1,8 %, přičemž tržby za průmyslové plyny v Asii vzrostou o výrazných 3,2 %. To není nijak zvlášť vysoký cíl vzhledem ke stabilnímu růstu čínské ekonomiky, která v prvním čtvrtletí zaznamenala rychlejší než očekávaný růst hrubého domácího produktu.

Dalším faktorem, který je třeba vzít v úvahu, je skutečnost, že nadnárodní korporace má tradiční vodíkové projekty ve stabilní realizaci v regionech, jako je Saúdská Arábie a Uzbekistán. Očekává se, že tyto projekty pozitivně přispějí k tržbám korporace a začínají přinášet tržby, přičemž se předpokládá, že jejich náběh bude pokračovat i ve zbývající části letošního roku.

“Očekáváme postupný růst objemu, protože některé z těchto projektů pokračují v náběhu, což by mělo pomoci kompenzovat přetrvávající problémy v Asii,” komentuje Michael Sison, analytik společnosti Wells Fargo.

Zdroj: Getty Images

Investoři jsou ve střehu také kvůli snaze společnosti o výrobu čistého vodíku. Ve svém dokumentu 10-K za rok 2023, který byl zveřejněn v listopadu 2023, společnost Air Products oznámila, že korporace plánuje investovat více než 5 miliard dolarů do projektů čistého vodíku. Odhady společnosti McKinsey naznačují, že by tento skok mohl do roku 2030 přinést prodej desítek milionů tun. První známky uzavírání smluv a silných cenových nabídek se zákazníky využívajícími čistý vodík mají šanci přinést tolik potřebnou vzpruhu pro akcie korporace, která se potýká s problémy.

“Čistý vodík je klíčovým bodem,” zdůrazňuje Kevin McCarthy, analytik ze společnosti Vertical Research Partners.

S ohledem na všechny tyto skutečnosti nemusí být současná situace společnosti Air Products ideální, ale existuje paprsek naděje. Při 17,8násobku 12měsíčních forwardových zisků jsou akcie korporace málokdy tak levné – pro někoho lákavá koupě. Její současný poměr ceny k zisku je výrazně nižší než její pětiletý průměr 24,5 a blíží se nejnižší úrovni od roku 2016. Trh již vstřebal velkou část špatných zpráv.

Vzhledem k této situaci by i sebemenší náznak dobrých zpráv během zveřejnění zprávy korporace za druhé čtvrtletí 30. dubna mohl podnítit posílení akcií Air Products.