Cena bitcoinu je po 4. halvingu stabilní. Co by měli investoři vědět?

Poslední „půlení“ bitcoinu – již čtvrté v historii této kryptoměny – je dokončeno. A přestože ceny tokenu jsou mimo svá maxima z dřívějšího dne, nezdá se, že by na to bylo příliš reagováno – alespoň zatím ne.

Bitcoin se zhruba 30 minut po půlení, které oficiálně proběhlo po vytěžení 840 000. bloku v bitcoinovém blockchainu, obchodoval na úrovni severně od 63 000 dolarů. V platnost vstoupilo krátce po 20:00 východního času.

Co je to ale půlení a proč je důležité? Čtvrté půlení je obzvláště pozoruhodné, protože zhruba 95 % všech bitcoinů, které kdy budou v oběhu, již bylo vytěženo.

Naštěstí, i když odměna, kterou těžaři dostávají za úspěšné dokončení bloku, klesla z 6,25 bitcoinů na 3,125, nadále získávají další příjmy z transakčních poplatků.

Bitcoiny jsou dělitelné na menší jednotky, přičemž nejmenší je „Satoshi“ neboli stomiliontina bitcoinu.

Co znamenalo půlení?
Bitcoin byl svým tvůrcem, tajemným Satoshim Nakamotem, navržen tak, aby měl pevnou nabídku, čímž se odlišuje od fiat měn, jako je americký dolar.

Zdroj: Getty Images

Aby toho Nakamoto – považovaný za pseudonym používaný tvůrcem nebo skupinou tvůrců, kteří kryptoměnu vyvinuli – do kódu bitcoinu zabudoval požadavek, který postupem času snižuje množství nových tokenů, jež těžaři dostávají jako odměnu za každý dokončený blok bitcoinového blockchainu. Odměna se snižuje na polovinu každých 210 000 bloků – tedy zhruba každé čtyři roky.

Jakmile bude vytěžen každý bitcoin – k čemuž by podle odborníků mělo dojít kolem roku 2140 – budou těžaři dostávat pouze transakční poplatky jako kompenzaci za své úsilí. Podle pravidel stanovených v kódu protokolu bitcoin bude existovat pouze 21 milionů bitcoinů.

Proč je to nutné?
Těžaři bitcoinů pohánějí síť bitcoinů tím, že mezi sebou závodí v řešení složitých kryptoměnových hádanek. Přitom poskytují výpočetní výkon, který umožňuje každému uzlu se softwarem Bitcoin potvrdit každou transakci na základě konsensu. Tím je zajištěna bezpečnost blockchainu a integrita jeho transakčních záznamů.

Pokaždé, když se těžaři podaří vytěžit nový blok bitcoinového blockchainu, je odměněn stanoveným počtem tokenů. Tyto odměny byly vymyšleny jako pobídka, která má uživatele motivovat k napájení distribuované sítě.

V počátcích bitcoinu mohli těžaři získávat tokeny pouhým spuštěním softwarového uzlu na svém notebooku. S rostoucí konkurencí však nyní těžaři musí využívat výkonné počítače, které vyžadují velké množství energie, aby zůstali konkurenceschopní.

A aby se naplnil slib bitcoinu jako deflačního aktiva, musí se odměny, které těžaři dostávají, časem snižovat, aby se omezila nabídka kryptoměny.

Zdroj: Shutterstock

„Primárním účelem půlení je kontrola nabídky bitcoinu a vytvoření deflačního ekonomického prostředí,“ uvedl Matt Weller, globální vedoucí výzkumu ve společnostech FOREX.com a City Index, v komentáři zaslaném e-mailem serveru MarketWatch. „Zpomalením tempa, jakým vznikají nové bitcoiny, pomáhá halving udržet nedostatek a potenciálně zvýšit hodnotu kryptoměny za předpokladu, že poptávka zůstane stabilní nebo se zvýší.“

První půlení proběhlo 26. listopadu 2012, druhé 11. července 2016 a třetí 11. května 2020.

Jak by to mohlo ovlivnit cenu bitcoinu?
V minulosti byl dopad půlení na cenu bitcoinu, alespoň zpočátku, nevýrazný. Jak však Weller uvádí ve svých poznámkách, předchozí halvingy předcházely začátku nového bitcoinového boomu o několik měsíců.

Tentokrát však očekává, že dopad půlení byl pravděpodobně do ceny bitcoinu zapracován s dostatečným předstihem, vzhledem k tomu, o kolik již kryptoměna v roce 2024 vzrostla.

Zajímavou vrásku představuje skutečnost, že bitcoin se nedávno obchodoval na rekordní úrovni. Ještě nikdy nenásledovalo půlení bitcoinu tak brzy po rekordním maximu. Někteří se domnívají, že tato událost sehrála roli v rallye kryptoměny v roce 2024.

Mezi další důvody, které se obvykle uvádějí pro skok bitcoinu od začátku roku, patří škádlení Federálního rezervního systému snížením úrokových sazeb v roce 2024 a zavedení 11 burzovně obchodovaných fondů, které mohou bitcoin přímo nakupovat a držet. Dříve byly bitcoinové ETF omezeny na obchodování s futures kontrakty navázanými na tuto kryptoměnu.

Spotové bitcoinové ETF mají nyní podle společnosti FactSet aktiva v hodnotě téměř 60 miliard dolarů, včetně 22 miliard dolarů v Grayscale Bitcoin Trust GBTC, který se nedávno přeměnil na ETF z uzavřeného fondu.

Zdroj: Getty Images

Navzdory přílivu peněz do těchto ETF kryptoměna za poslední měsíc ve skutečnosti klesla. Koncem pátku se obchodovala za zhruba 63 000 USD, což je pokles z maxima kolem 73 700 USD v polovině března – podle údajů společnosti FactSet se jedná o zhruba 14% pokles.

Zdá se, že pokles na polovinu měl bezprostřednější dopad na akcie těžařů, které během pátečního obchodování na Wall Street prudce vzrostly.

Na trhu se objevily akcie společnosti Marathon Digital Holdings Inc. vzrostla v pátek o téměř 10 % na 16,50 USD a podle údajů FactSet si v průběhu odpoledního obchodování připsala dalších 1,5 %. Další těžař Riot Platforms Inc. posílil o více než 10 % na 9,13 USD za akcii a po skončení obchodování si připsal další 2 %.