Dolar je stabilní, protože se očekávají údaje o indexu spotřebitelských cen v USA

Dolar se ve čtvrtek držel převážně na stabilní úrovni, protože obchodníci si ponechávali suchý prach před údaji o inflaci v USA, které budou zveřejněny příští týden, a před tím, co by mohly znamenat pro politiku Federálního rezervního systému, zatímco jestřábí názory členů Bank of Japan pomohly jenu zpomalit jeho pokles.

Vůči japonskému jenu dolar v posledních dnech pomalu stoupá poté, co minulý týden klesl o více než 3 %, což byl jeho největší týdenní procentní pokles od začátku prosince 2022.

Jeny však našly určitou podporu v souhrnu názorů BOJ zveřejněném ve čtvrtek, který ukázal, že členové bankovní rady byli na dubnovém zasedání převážně jestřábí a mnozí z nich vyzývali k soustavnému zvyšování úrokových sazeb.

„Zdá se, že BOJ naznačuje další zvýšení sazeb, které by mohlo přijít v červnu nebo červenci, až vyjdou najevo konečné výsledky mzdových jednání,“ uvedl Charu Chanana, vedoucí oddělení měnové strategie ve společnosti Saxo.

Růst jenu na forexovém grafu byl však až komicky krátký, protože trh byl vůči této měně rozhodně medvědí. A to se jen tak nezmění.

Zasedání Fedu z minulého týdne a překvapení směrem dolů v oblasti růstu zaměstnanosti v USA vedly trhy ke zvýšení sázek na dvě snížení sazeb v tomto roce. Mezi ultra nízkými výnosy v Japonsku a ve Spojených státech však stále zeje pomyslná propast.

Zdroj: Canva

„Trh se náhlého obratu Fedu příliš neobává. V tomto smyslu je tedy trh nakloněn růstu kurzu dolaru vůči jenu,“ uvedl Masafumi Yamamoto, hlavní měnový stratég společnosti Mizuho Securities.

Dodal však, že vzhledem k tomu, že se obchodníci stále obávají možných měnových intervencí ze strany Tokia, zůstane kurz dolaru vůči jenu pravděpodobně uzamčen v pásmu 155-160.

Hráči na trhu předpokládají, že Tokio minulý týden vynaložilo přibližně 60 miliard dolarů, aby zastavilo propad jenu poté, co se jeho kurz vůči dolaru dostal na nejslabší hodnotu za posledních 34 let kolem 160 jenů.

Nejvyšší japonský měnový diplomat Masato Kanda ve čtvrtek zopakoval varování, že Tokio je připraveno podniknout kroky na měnovém trhu.

Japonský jen se pohyboval převážně beze změny na úrovni 155,57 vůči americké národní měně.

Vývoj úrokových sazeb ve Spojených státech amerických se nyní nachází v centru pozornosti

Pozornost trhu se brzy zaměří na dubnový index cen výrobců (PPI) a index spotřebitelských cen (CPI) v USA, které vyjdou příští týden a u nichž budou obchodníci sledovat známky toho, že inflace obnovila svůj sestupný trend směrem k 2% cílové sazbě Fedu.

„Tato zpráva je pro Fed rozhodující, protože další tisk zpochybňující dezinflační narativ může ohrozit jejich důvěryhodnost,“ uvedl Chanana ze společnosti Saxo.

Prezidentka bostonské pobočky Fedu Susan Collinsová v noci na dnešek uvedla, že americká ekonomika se musí ochladit, aby se inflace vrátila zpět k cíli.

Dolarový index, který měří zelenou bankovku vůči koši měn, zůstal beze změny na úrovni 105,51.

Britská libra byla před pozdějším čtvrtečním rozhodnutím Bank of England stabilní na úrovni 1,24975 USD.

BOE pravděpodobně učiní další krok k prvnímu snížení úrokových sazeb za poslední čtyři roky, protože inflace klesá.

Velkou otázkou pro investory je, zda BOE naznačí, že by ke snížení mohlo dojít v červnu – kdy Evropská centrální banka již signalizovala, že sníží výpůjční náklady.

Euro se drželo na úrovni 1,0748 USD.

Zdroj: Canva

Jinde byl čínský offshore jüan nepatrně výše na 7,2257 poté, co údaje ukázaly, že čínský vývoz a dovoz se v dubnu vrátil k růstu poté, co v předchozím měsíci klesl.

To by mohlo znamenat potenciální zpoždění snížení sazeb, které by podle některých názorů Čína musela provést, aby splnila svůj cíl v oblasti HDP do roku 2024.

V kryptoměnách bitcoin naposledy vzrostl o 0,09 % na 61 618,12 USD.

Nakoupit měny USD/JPY za JPY155.92 (0.27%)