Výrobce elektromobilů Zeekr chce v rámci IPO v USA získat až 368 milionů dolarů

Společnost Zeekr Intelligent Technology Holding Ltd., která je považována za prémiovou značku elektrických vozidel pod křídly Zhejiang Geely Holding Group Co., nedávno oznámila své plány na získání financování až 367,5 milionu dolarů prostřednictvím primární veřejné nabídky akcií (IPO) na americkém trhu. Toto oznámení bylo učiněno v souvislosti s podáním žádosti u americké Komise pro cenné papíry a burzu (SEC) minulý pátek.

Zeekr plánuje nabídnout 17,5 milionu amerických depozitních akcií (ADS), přičemž cena každé akcie by se měla pohybovat v rozmezí 18 až 21 dolarů. Pokud by se akcie prodaly za horní hranici tohoto cenového rozmezí, celková hodnota nabízených akcií by dosáhla téměř 367,5 milionu dolarů, což by znamenalo jednu z největších amerických nabídek akcií od roku 2021 od společnosti se sídlem v Číně.

Úspěšná realizace tohoto IPO by mohla významně posílit tržní pozici Zeekru, poskytnout mu potřebné kapitálové prostředky pro další expanzi a investice do vývoje nových technologií a modelů elektrických vozidel. Navíc by se hodnota společnosti na trhu mohla vyšplhat na přibližně 5,1 miliardy dolarů, což by jí umožnilo další růst a rozvoj v konkurenčním odvětví elektromobilů.

Tyto plány ukazují na důležitost amerického trhu pro čínské výrobce elektromobilů a zároveň zdůrazňují globální charakter investičních a technologických trendů v automobilovém průmyslu. Zeekr tak sleduje trend ostatních čínských firem, které se snaží vstoupit na americký kapitálový trh, aby získaly nové zdroje financování a přístup k širšímu spektru investorů.

Zdroj: Zeekr

Tři významné společnosti, Geely Auto, Mobileye Global Inc. a Contemporary Amperex Technology Co. Ltd., projevily podle dokumentace předložené společností Zeekr zájem získat v rámci této nabídky akcie v hodnotě až 349 milionů USD.

Navrhované IPO společnosti Zeekr se přidává k robustnímu návratu IPO – podle odhadů se rok 2024 stane nejúspěšnějším rokem od roku 2021, kdy byly dříve stanoveny rekordy v počtu nabídek. Údaje agentury Bloomberg uvádějí, že od začátku roku byla na 72 různých IPO na amerických burzách získána částka 15,7 miliardy USD. Toto číslo je téměř dvakrát vyšší než ve stejném období předchozího roku. Za zmínku stojí, že 7,85 miliardy dolarů z objemu roku 2023 pochází z hlavní nabídky odnože společnosti Johnson & Johnson, Kenvue Inc.

Úpisy čínských společností na amerických burzách byly v letech po zvýšené regulační kontrole, která následovala po nabídce kolosu Didi Global Inc. ve výši 4,4 miliardy USD, vzácné a skromné. Společnost Didi byla stažena z newyorské burzy za méně než rok po svém IPO v roce 2021. Na základě stávajících údajů by se navrhované IPO společnosti Zeekr stalo největším IPO společnosti se sídlem v Číně v USA od uvedení akcií společnosti LianBio v roce 2021 v hodnotě 374 milionů dolarů, které zahrnuje i nadlimitní emise.

Situace se však mění, neboť čínské úřady v poslední době zmírnily svůj postoj k zahraničním kotacím s podmínkou, že tyto společnosti budou dodržovat stávající pravidla. Navzdory těmto uvolněním žádný emitent se sídlem v Číně podle zpráv agentury Bloomberg v loňském roce nepřekročil v USA hranici 200 milionů dolarů.

Zdroj: Getty Images

Společnost Geely v poslední době projevila tendenci vstupovat na burzu se svými dceřinými společnostmi. V únoru vstoupila na burzu společnost Lotus Technology Inc., další výrobce automobilů Geely, prostřednictvím fúze se společností pro speciální účely (SPAC). V předchozím roce společnost Geely uvedla na burzu další dceřinou společnost, Polestar Automotive Holding, v rámci transakce SPAC, a o rok dříve uvedla na stockholmskou burzu společnost Volvo Car AB.

Podle páteční americké žádosti bude mít zakladatel a předseda představenstva společnosti Zeekr, Shufu Li, po IPO přibližně 75 % hlasovacích práv akcionářů společnosti.

Pokud jde o finanční výsledky, z podání společnosti Zeekr vyplývá, že společnost v předchozím roce utrpěla čistou ztrátu ve výši 1,17 miliardy dolarů, a to navzdory nárůstu tržeb o více než 60 % na přibližně 7,3 miliardy dolarů oproti údajům z roku 2022.

Společnost Zeekr v současné době nabízí dva modely – pětimístný crossover 001 a kompaktní sportovně-užitkový vůz X. Značka dále rozšiřuje svou nabídku a nedávno uvedla na trh model 007, prémiový sedan.

Plánovanou nabídku vedou společnosti Goldman Sachs Group Inc, Morgan Stanley, Bank of America Corp. a China International Capital Corp. Společnost Zeekr usiluje o to, aby se její akcie obchodovaly na newyorské burze cenných papírů pod symbolem “ZK”.