Nejlepší technologické akcie, které z vás mohou udělat milionáře

Trh s technologickými akciemi má dlouhou historii, kdy investorům přinášel významné a konzistentní zisky. Za posledních deset let vzrostl technologický sektor Nasdaq-100 o 416 %, čímž výrazně překonal index S&P 500 (který vzrostl o 178 %).

Technologické společnosti mají tendenci těžit z inovativní povahy tohoto odvětví s nikdy nekončící poptávkou po modernizaci softwaru a hardwaru. V důsledku toho není překvapením, že všech pět nejhodnotnějších společností na světě jsou technologické firmy, včetně společností Microsoft, Apple, Nvidia, Alphabet a Amazon.

Tyto společnosti v průběhu let vytvořily mnoho milionářů a pravděpodobně budou vydělávat další. V důsledku toho by se mohlo vyplatit věnovat část svého majetku tomuto rychle rostoucímu sektoru a potenciálně těžit z rozvoje technologických společností po mnoho let.

Zde jsou dvě nejlepší technologické akcie, které by z vás mohly udělat milionáře.

Advanced Micro Devices
Společnost Advanced Micro Devices (AMD) má před sebou ještě dlouhou cestu, než se dostane do stejné ligy jako špičkové technologické společnosti. Její tržní kapitalizace ve výši 246 miliard dolarů je stále výrazně nižší než tržní lídr Nvidia s více než 2 biliony dolarů. Právě proto má však AMD potenciál udělat z vás milionáře – má ještě spoustu prostoru k rozletu.

Zdroj: Shutterstock

Trh s čipy je na vzestupu a poptávka bude pravděpodobně i nadále stoupat, protože technologický pokrok zvyšuje potřebu výkonného hardwaru. Například poptávka po čipech v posledním roce prudce vzrostla díky rostoucímu zájmu o umělou inteligenci (AI). Společnost Nvidia získala v roce 2023 většinový podíl na trhu s čipy pro umělou inteligenci, přičemž její dominantní role v oblasti grafických procesorů (GPU) jí umožnila získat v tomto odvětví náskok.

Společnost AMD však do AI investovala velké prostředky, díky nimž letos uvedla na trh konkurenční grafické procesory. A zdá se, že se její úsilí vyplácí. Společnost 30. dubna zveřejnila zisk za první čtvrtletí roku 2024, kdy tržby meziročně vzrostly o 2 % a překonaly odhady Wall Street o 20 milionů dolarů. AMD těžilo z 80% nárůstu v segmentu datových center zaměřených na umělou inteligenci, což představuje zvýšený prodej GPU.

Tržní podíl AMD na GPU vzrostl mezi čtvrtým čtvrtletím roku 2022 a čtvrtým čtvrtletím roku 2023 z 12 % na 19 %. Zatímco podíl společnosti Nvidia v tomto období klesl z 86 % na 80 %. Společnost AMD v tomto odvětví získává a mohla by být lukrativní dlouhodobou investicí.

Nakoupit akcie Advanced Micro Devices, Inc. za $158.24 (3.32%)

Akcie AMD jen za posledních pět let vzrostly o 460 %, ale v příštím půlstoletí by mohly tento růst překonat, protože se hluboce ponoří do umělé inteligence. Poměr ceny k tržbám (P/S) společnosti AMD ve výši 11 je přitom výrazně nižší než 37 u společnosti Nvidia, což naznačuje, že se její akcie obchodují za mnohem lepší hodnotu než akcie jejího největšího konkurenta.

Alphabet
Zatímco AMD je skvělým způsobem, jak do svého portfolia přidat perspektivního hráče, akcie společnosti Alphabet (GOOGL) jsou spolehlivou volbou s jednou z nejsilnějších pozic v oblasti technologií. Vlastní značky jako Android, YouTube, Chrome a Google vyústily v rozsáhlou uživatelskou základnu miliard spotřebitelů a podniků.

Úspěch společnosti v průběhu let přinesl slibný růst, přičemž tento graf ukazuje, jak její roční tržby, provozní výnosy a volný peněžní tok od roku 2020 vysoce rostou. Mezitím její akcie ve stejném období vzrostly o 143 %.

Růst v minulosti není vždy ukazatelem toho, co přijde. Budoucnost společnosti Alphabet je však zářivá. Společnost využila své významné uživatelské základny k tomu, aby se stala lídrem v oblasti digitální reklamy, přičemž prodej reklamy tvoří většinu jejích příjmů. A nyní se zdá, že stejná uživatelská základna pomáhá společnosti stát se významným hráčem v oblasti umělé inteligence.

Zdroj: Unsplash

Společnost Alphabet oznámila 25. dubna své výsledky za 1. čtvrtletí 2024, přičemž dosáhla 15% meziročního nárůstu čistých tržeb a překonala odhady o téměř 2 miliardy dolarů. Společnost se těšila solidním ziskům ve svém reklamním byznysu, přičemž tržby z Google Services vzrostly o 14 %. Nejslibnější oblastí růstu však byl segment Google Cloud, který zaznamenal meziroční nárůst tržeb o 28 %.

Společnost Alphabet v uplynulém roce postupně rozšiřovala své cloudové služby umělé inteligence v rámci služby Google Cloud, přidávala nové nástroje a spustila model umělé inteligence nazvaný Gemini. Mezitím společnost v dubnu oznámila, že plánuje vynaložit 3 miliardy dolarů na výstavbu datových center v Indianě a Virginii, aby dále podpořila Google Cloud.

Nakoupit akcie Alphabet Inc. za $171.82 (0.87%)

Alphabet je zdravá firma se silnou pozicí v oblasti technologií. Nyní je výborná doba pro investice, protože společnost je stále v relativně rané fázi svého podnikání v oblasti umělé inteligence.

Navíc P/S společnosti Alphabet ve výši 7 je nižší než u mnoha jejích konkurentů v oblasti umělé inteligence, takže její akcie jsou nyní bezkonkurenční a při správné investici z vás mohou udělat milionáře.