Růstová akcie, kterou byste v květnu neměli ignorovat

Poskytovatel platformy pro streamování dat Confluent (CFLT) se na burze netěší velké oblibě. Akcie společnosti za poslední rok vzrostly pouze o 25 %, což je méně než 49% nárůst indexu technologického sektoru Nasdaq-100 za stejné období.

V roce 2024 se však situace pravděpodobně změní. Společnost Confluent zahájila rok solidními výsledky za čtvrté čtvrtletí roku 2023 a nyní na ně navázala dalším působivým výsledkem za první čtvrtletí roku 2024. Společnost zveřejnila výsledky za první čtvrtletí 7. května a její akcie následující den vyskočily o více než 8 %.

Podívejme se, proč investoři nad posledními výsledky společnosti Confluent jásali.

Společnost Confluent se přehoupla do zisku a překonala očekávání analytiků
Tržby společnosti Confluent za 1. čtvrtletí meziročně vzrostly o 25 % na 217 milionů USD a společnost vykázala non-GAAP (upravený) zisk ve výši 0,05 USD na akcii ve srovnání se ztrátou 0,09 USD na akcii v předchozím období. Tato čísla překonala očekávání Wall Street, protože konsenzuální odhady modelovaly upravený zisk ve výši 0,02 USD na akcii při tržbách 211,6 milionu USD.

Ještě důležitější je, že společnost Confluent své působivé výsledky doplnila o solidní výhled. Společnost očekává v aktuálním čtvrtletí tržby ve výši 229,5 milionu USD spolu se ziskem 0,045 USD na akcii na úrovni středu výhledového rozpětí. To by znamenalo nárůst tržeb o něco více než 21 % oproti stejnému období loňského roku. Společnost Confluent navíc v minulém čtvrtletí dosáhla vyrovnaného výsledku hospodaření, takže její zisk by měl opět vzrůst.

Zdroj: Getty Images

Analytici předpokládali, že Confluent v aktuálním čtvrtletí vykáže tržby ve výši 228,7 milionu USD. Společnost však očekává, že se jí bude dařit lépe díky působivé trakci, kterou získaly její cloudové služby a předplatné. Confluent Cloud, plně spravovaná platforma softwaru jako služby, která umožňuje zákazníkům propojovat, ukládat, spravovat a přistupovat ke svým datům v nepřetržitých tocích v reálném čase, zaznamenala v posledním čtvrtletí meziroční nárůst tržeb o 45 % na 107 milionů USD.

Rovněž tržby společnosti Confluent z předplatného se meziročně zvýšily o 29 % na 207 milionů USD, což naznačuje, že společnost nyní získává téměř veškerý svůj byznys prostřednictvím prodeje spojeného s předplatným. Dobrou zprávou pro investory je, že společnosti přibývají zákazníci pěkným tempem a ti také utrácejí více peněz za její produkty.

Celkový počet zákazníků společnosti Confluent se v minulém čtvrtletí meziročně zvýšil o 9 % na 5 120. Důležitější však je, že počet zákazníků, kteří společnosti přispěli více než 100 000 USD ročních opakovaných příjmů (ARR), se v posledním čtvrtletí meziročně zvýšil o 17 % na 1 260 zákazníků. Počet zákazníků s ARR ve výši alespoň 1 milion dolarů rostl meziročně ještě rychleji, a to o 24 % na 168.

Důležitější je, že stávající zákazníci společnosti Confluent buď přijímali více jejích produktů, nebo více používali ty, které již používají. To je patrné z dolarové čisté míry retence společnosti, což je ukazatel, který porovnává ARR generované zákazníky na konci čtvrtletí s ARR generovaným stejnými zákazníky v předchozím roce.

Čistá míra retence společnosti Confluent založená na dolarech se v minulém čtvrtletí pohybovala mezi 120 % a 125 % a hodnota přesahující 100 % v této metrice je důkazem, že společnost získává větší podíl peněženek zákazníků. Tento nárůst výdajů stávajících zákazníků a skokový nárůst počtu zákazníků s velkou cenou má pozitivní dopad na marže společnosti Confluent. O tom svědčí skutečnost, že hrubá marže se v minulém čtvrtletí meziročně zvýšila o 4,7 procentního bodu.

Výše uvedené body navíc vysvětlují, proč společnost Confluent zvýšila svůj celoroční výhled tržeb na 957 milionů USD z dříve odhadovaných 950 milionů USD. Rovněž zvýšila očekávaný zisk za rok 2024 na rozmezí 0,19 až 0,20 USD na akcii z předchozího odhadu 0,17 USD na akcii. To by znamenalo velký nárůst oproti zisku za rok 2023 ve výši 0,04 USD na akcii.

Analytici navíc očekávají, že si Confluent udrží vynikající tempo růstu po dobu následujících pěti let, což není překvapivé vzhledem k obrovským příležitostem společnosti na koncovém trhu.

Nakoupit akcie Confluent, Inc. za $32.23 (2.22%)

Zdá se, že akcie jsou připraveny na úžasný dlouhodobý růst
Společnost Confluent odhaduje, že sedí na celkovém oslovitelném trhu, který měl v roce 2022 hodnotu 60 miliard USD. Do roku 2025 očekává, že se její adresovatelný trh zvýší na 100 miliard dolarů. Odhad celkových tržeb společnosti pro rok 2024 naznačuje, že společnost pouze škrábe po povrchu obrovské příležitosti. Není divu, že analytici předpovídají v příštích několika letech zlepšení tempa růstu tržeb společnosti Confluent.

A co víc, analytici očekávají, že hospodářský výsledek společnosti Confluent se jednoduše rozjede a v příštích pěti letech dosáhne roční míry růstu 124 %. Na základě zisku 0,04 USD na akcii v roce 2023 by zisk společnosti Confluent mohl na konci roku 2028 dosáhnout 2,25 USD na akcii, pokud se jí skutečně podaří růst tímto tempem. Nebude překvapením, když společnost Confluent skutečně dosáhne tak úžasného růstu, protože má obrovský adresovatelný trh.

Za předpokladu, že zisk společnosti Confluent v roce 2028 skutečně vzroste na 2,25 USD na akcii a v té době se bude obchodovat na úrovni 30násobku zisku, což odpovídá násobku indexu Nasdaq-100, mohla by cena jejích akcií vzrůst na 67 USD. To by znamenalo 123% nárůst oproti současným úrovním, a proto by investoři, kteří tuto růstovou akcii ještě nekoupili, měli zvážit, zda tak neučiní ihned, než prudce vzroste.