Může se Tesla navzdory všem překážkám odrazit ode dna?

Tesla má možná na to, aby se nakonec vrátila na vrchol. Kdy se to ale povede?

Tesla (NASDAQ:TSLA) má v tuto chvíli mnoho silných, negativních katalyzátorů. Mezi nejdůležitější položky patří pokračující ztráty tržního podílu automobilky v podmínkách tvrdé konkurence v USA a Číně a zjevné nepřátelství Bidenovy administrativy vůči automobilce. Důležité je také to, že velká část amerických médií zřejmě chová vůči společnosti Tesla značnou nevraživost. Společnost má také značné technické problémy.

Na druhou stranu lídr v oblasti elektromobilů (EV) učinil významný pokrok v oblasti pokročilých asistenčních systémů řidiče/samočinného řízení. Nepřátelství Washingtonu a médií vůči společnosti Tesla a generálnímu řediteli Elonu Muskovi by se také mohlo zmírnit po amerických volbách. Nový levný elektromobil společnosti by se mohl snadno stát velkým hitem, přičemž se může rozjet i její podnikání v oblasti skladování energie.

Vzhledem k těmto bodům a velmi vysokému ocenění automobilky doporučuji investorům akcie Tesly prodat. Přesto, protože výrobce elektromobilů má řadu pozitivních katalyzátorů, sledujte akcie TSLA i nadále.

Ztráty tržního podílu a nepřátelství médií

Podíl společnosti Tesla na americkém trhu s elektromobily se v minulém čtvrtletí propadl na 51,3 % z 61,7 % v prvním čtvrtletí roku 2023. Automobilka ztratila podíl ve prospěch několika veteránských automobilek, včetně Cadillacu od General Motors (NASDAQ:GM), Hyundai (OTC:HYMTF), BMW (OTC:BMWYY) a Ford (NYSE:F). Navíc počet elektromobilů, které Tesla v USA skutečně prodala, klesl v prvním čtvrtletí ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku přibližně o 13 %,

Za zmínku stojí také to, že dva novější elektromobily, které automobilka v USA uvedla na trh – Cybertruck a Tesla Semi – zatím v Americe nevyvolaly významnou poptávku.

Nepřátelství vůči automobilce ze strany médií podle mého názoru výrazně přispělo k jejím slabým výsledkům v Americe. Média, pravděpodobně rozzlobená Muskovou politikou svobodného vyjadřování na X a jeho ostrou a častou kritikou Bidenovy administrativy, často zdůrazňují technické problémy společnosti Tesla a propouštění zaměstnanců. Mezitím bývalý prezident Donald Trump zůstává vůči elektromobilům nepřátelský. To podnítilo některá podpůrná média, aby se rovněž kriticky vyjadřovala k elektromobilům obecně a k automobilům Tesla zvláště.

A v Číně podle odhadu agentury Bloomberg minulý měsíc klesl podíl automobilky na trhu z 10,5 % v prvním čtvrtletí loňského roku na 6,7 % ve čtvrtém čtvrtletí roku 2023. Podle zpravodajského serveru má Tesla problémy, protože prodává pouze dva typy elektromobilů. Její konkurenti nabízejí čínským zákazníkům velký výběr.

Zdroj: Canva

Problematická vyšetřování a zvýšené ocenění

Bidenova administrativa vyšetřuje výrobce elektromobilů kvůli nesčetným problémům. Ty sahají od stažení jeho elektromobilů z trhu kvůli závadě v systému autopilota až po „osobní výhody, spřízněné strany, rozsah vozidel a personální rozhodnutí“. Administrativa rovněž zvažuje vznést proti automobilce obvinění z podvodu s cennými papíry a z podvodu s elektronickými penězi kvůli jejím výrokům o schopnostech samočinného řízení.

Stojí za to připomenout, že bývalý generální ředitel společnosti Nikola (NASDAQ:NKLA) Trevor Milton byl odsouzen ke čtyřem letům vězení kvůli podvodům s cennými papíry a bankovním podvodům. Musk sám by se tedy mohl ocitnout ve velmi horké vodě, pokud by proti němu ministerstvo spravedlnosti vzneslo podobná obvinění. A samozřejmě, Tesla by bez Muska v čele mohla být docela dobře jinou společností.

Co se týče ocenění, akcie Tesly se zatím prodávají za poměr ceny a zisku 69. To je na automobilku velmi vysoká hodnota.

Tesla by mohla zaznamenat obrovský návrat

Zdá se, že nejnovější verze plně samořídícího vozu (FSD) společnosti Tesla je oproti předchozím verzím výrazně vylepšená. Například množství „zbytečného brzdění“ je „výrazně sníženo“. Kontrola systému nad rychlostí je také „dramaticky lepší“, uvedl InsideEVs. Musk navíc údajně nařídil firmě, aby se soustředila na zlepšování pokročilých asistenčních systémů řidiče/samočinného řízení. V delším časovém horizontu by se Tesla mohla stát uznávaným, celosvětovým lídrem v této oblasti. To by mohlo zvýšit její podíl na trhu a umožnit jí účtovat vysoké předplatné za FSD.

Jak jsem zdůraznil v úvodu, levný elektromobil společnosti Tesla, který by mohl být uveden na trh již v roce 2025, by mohl pro automobilku pozitivně změnit pravidla hry. Vzhledem k relativně malému počtu cenově dostupných elektromobilů, které jsou k dispozici americkým spotřebitelům, by totiž takový automobil mohl ohromně zvýšit horní i dolní hranici příjmů firmy.

Navíc by Trump mohl znovu získat Bílý dům, což by automobilce pravděpodobně ulehčilo problémy s regulací. A média se pravděpodobně stanou méně nepřátelskými vůči společnosti Tesla, protože po volbách se země přestane soustředit na politiku. A konečně, produkty společnosti pro skladování energie mohou generovat mnohem větší příjmy, protože poptávka po elektřině prudce vzroste.

Přesto, vzhledem k mnoha negativním katalyzátorům společnosti, jsou akcie Tesly v tuto chvíli typickým outsiderem, který může pozici ošklivého kačátka otočit znovu na vrchol.

Nakoupit akcie Tesla, Inc. za $177.46 (1.50%)

Zdroj: Getty Images